Táborští a plánští zastupitelé mají za sebou hlasování o nejdražší nabídce, která ve výběrovém řízení na modernizaci čistírny odpadních vod zbyla.

V obou městech se shodli, že zakázka náleží Sdružení AČOV Tábor, které práce odvede za 168,5 milionu. O třicet milionů dráž, než se předpokládalo. Z časové tísně ale jinak hrozilo, že Vodárenská společnost Táborsko (VST) přijde o téměř stomilionovou dotaci.

V Táboře se k výsledku dobrali po více než dvouhodinové rozpravě, která byla plná kritiky a útoků. Dopadala především na hlavu starosty Jiřího Fišera, jenž nechtěl o vítězi soutěže rozhodovat pouze na půdě jednatelů VST, ale na její valné hromadě. V tom případě musejí zastupitelé vybrat svého zástupce a určit mu, jak hlasovat. „Je to tak proto, aby v tom jednatelé nezůstali sami. Hledají zástěrku u zastupitelů," vykládala si přenesení kompetencí jednatelů na valnou hromadu Hana Randová z ODS, podporovaná Ladislavem Šedivým 
z KSČM:
„Jednatel, který nechce jednat, nemá být jednatelem," útočil na Fišera.

Starosta při vědomí ztráty dotace zastával názor výběrové řízení zrušit. Také proto pro podporu nejdražší nabídky nehlasoval.

Na čem se shodli:

1. Zástupcem Tábora na valné hromadě VST bude Dana Švecová, Sezimova Ústí Pavel Samec a Plané nad Lužnicí Josef Drtina.
2. Tábor a Planá zvolily variantu dokončit výběrové řízení a za vítěze označit Sdružení AČOV Tábor, které předložilo cenu 168,58 milionu korun.
3. Sezimovo Ústí bude o mandátu Pavla Samce hlasovat ve čtvrtek.

Táborský starosta Jiří Fišer a jeho kolega z Ústí Martin Doležal se shodují v názoru, že by se mělo výběrové řízení na rekonstrukci čistírny zrušit. A zříct se tak dobrovolně dotace. Důvodem je pro ně fakt, že z 13 uchazečů o zakázku zůstal pouze jeden a to ten nejdražší. Ostatní podali buď podezřele nízkou cenu nebo nesplnili zadání výběrového řízení, což hodnotící komisi vedlo k jejich vyloučení. To plánský starosta Jiří Šimánek se řadí do skupiny, která prosazuje cestu neohrožení dotace.

Jediné úspěšné Sdružení AČOV Tábor sice sítem řízení prošlo, ale inzerátem v novinách si proti sobě obrátilo ty zastupitele, kteří text reklamy vnímali jako nátlak. Ve zkratce říkal, že když tohoto hráče neprohlásí za vítěze, rekonstrukce přijde o dotaci (97 mil., čas na ni je pouze do konce dubna) a pak se bude muset dělat jen z vlastních peněz, což vyvolá tlak na cenu vody. A odpovědnost? Ta by podle autora textu padala právě na zastupitele měst aglomerace.

„To je vstup do neukončeného výběrového řízení. Nebudu akceptovat nátlak lobby," řadí se starosta Jiří Fišer na stranu pobouřených. Stejně jako Michaela Petrová z Jinak!, která by ráda zakázku nechala přezkoumat od nevládní organizace zabývající se bojem proti korupci. S tím ale neuspěla.

Pro sdružení ani jeden z nich nehlasoval, ale 19 rukou stačilo, aby Dana Švecová na valné hromadě VST za Tábor odsouhlasila zakázku i vítězství Sdružení AČOV Tábor.
Se stejným pověřením přijde zástupce Plané Josef Drtina. Podporu získal od deseti zastupitelů. Hlas nedostal jedině od Pavla Koutenského. „Je divné, že zbyl pouze jeden vítěz. Vadilo mi, že jsme byli vystaveni před rozhodnutí, kdy nás žene čas a jsme pod tlakem," zdůvodnil své proti.

Radní Plané hovoří jinak, ty nejdražší zakázka neděsí. „Pokud pomineme politické důvody a hašteření a vezmeme v potaz ekonomiku, jsme pro dokončení výběrového řízení. Tyto peníze nejdou do kanálu, ale do životního prostředí," říká za ně starosta.

Do třetice Ústí

Ústí už mělo o čistírně hlasovat 28. února, ale z taktických důvodů ho odložilo na čtvrtek. Teď může sehrát hlavní roli.
Starosta Doležal říká, že chtěli uchazeči dát prostor k přehodnocení ceny. To se nestalo a u Ústí to má polepené jak inzerátem, tak lobbováním u zastupitelů, kterého se chopil bývalý starosta Sezimova Ústí Bedřich Beneš.

„Nešlo mi o preferování jedné firmy, ale o to, aby se nezahodil takový balík peněz. Nejsem propojený ani s jednou firmou, jen se s některými lidmi znám. Jsem rád, že zvítězil rozum," vyjádřil se Beneš i k výsledku v Táboře a Plané. Jeho kontakty vedou k firmě ENVI – PUR, již zakládal František Hnojna z Plané a mohly by i k Radouňské vodohospodářské společnosti, v níž je obchodním ředitelem Jan Krátoška z Tábora.

Zakázka v číslech:

Rozpočtovaná cena 187 milionů
Očekávaná po výběrovém řízení byla 135 milionů
Nejnižší nabídka  ve VŘ byla 101,79 milionu
Nejdražší nabídka ve VŘ 168,59 milionu od Sdružení AČOV Tábor
Dotace 97 milionů, 
Do VŘ se hlásilo 13 firem, 12 z nich bylo z výběrového řízení  postupně vyloučeno. Zakázku zkoumal i Úřad na ochranu hospodářské soutěže