Zastupitelé schválili rozšíření herní plochy na čtyři dráhy. Opraví i krov a střechu, která je v dezolátním stavu. Projekt vyjde přibližně na 6,2 milionu korun, Chotovinští už požádali o dotaci.

Stávající stav budovy, která je majetkem obce, ale o správu se stará a má ji v nájmu kuželkářský oddíl, je už nevyhovující. Podle starosty Zdeňka Turka dezolátní stav potvrdil i znalec.

„Měli jsme tu statika, doporučil nám urychlenou opravu. Objekt je v havarijním stavu a mohlo by dojít k nějakému úrazu,“ vysvětlil.

Rekonstrukce
Práce zahájí 1. černa, hotovo by mělo být 30. listopadu. Výběrové řízení vyhrála firma Fimax, která rozšíří stávající herní prostor na obě strany o 1,5 metru, postaví nový krov i střechu. Vše by mělo stát 6,2 milionu korun, polovinu investice možná pokryje dotace.

OPRAVA I BEZ DOTACE

Ministerstvo pro místní rozvoj už má na stole žádost o dotaci, ta by pokryla polovinu investice. „Zažádali jsme o ni v lednu, výsledek budeme znát v květnu. Kuželník přestavíme i přesto, pokud by nám ji neschválili. Vyčlenili jsme a schválili peníze z vlastních zdrojů,“ upřesnil chotovinský starosta.

Celou budovu rozšíří do stran a přistaví dvě dráhy. „Mezitím se u nás nebude hrát vůbec, přeruší se provoz. Obě dráhy se totiž musí zbourat do základů,“ uvedl starosta.

Fotbal a kuželky mají v Chotovinách dlouholetou tradici. Mezi místními občany je i mistryně České republiky z roku 1970. To potvrdil také předseda kuželkářského oddílu Miroslav Vacko.

„Odjakživa se u nás hraje fotbal a kuželky, dědí se to z generaci na generaci. Vedeme k tomu i děti, ale kapacita kuželny nám už nestačí,“ přidal další důvod přestavby.

SHNILÝ KROV

Poslední opravy se dočkaly sociály, bar a šatny před devíti lety. „To byla přistavěna i terasa a bezbariérový přístup. Krov je původní a shnilý, střecha z eternitu. Stavělo se to tu svépomocí. V zimě to povolilo a svěsily se podhledy,“ upřesnil.

Původně zastupitelé zvažovali dvě možnosti – opravit stávající objekt nebo ho rozšířit. „Vyhrála druhá varianta, také proto, že táborský okres je z hlediska kuželkového sportu nedostatkový. Nejbližší čtyřdráhy mají v Dačicích, Slavonicích, Kamenici nad Lipou, Nové Bystřici a Žirovnici. V Táboře je čtyřdráha také, ale teprve od loňského roku,“ upřesnil důvody.

A tak bude chotovinská kuželna druhá v regionu, kde si kuželkáři zasportují na takovém prostoru.

OPERATIVNÍ ŘEŠENÍ

Poslední zápasy doma odehrají chotovinští sportovci v dubnu. Závěrečnou akcí bude však dokulná 11. května. „Kuželky se hrají na podzim a na jaře, vždy tři měsíce,“ přidal Miroslav Vacko.

Podzimní část proto musí vyřešit operativně. „Zkusíme se domluvit se svazem, zda budeme moci hrát všechny zápasy venku. Například v Chýnově, Táboře nebo Soběslavi. Od ledna by se zase mohlo hrát vše u nás v novém,“ dodal možné řešení.

Kuželna je centrem setkávání, často se tu pořádají kulturní akce, využívají ji sportovci, zájmové organizace i soukromé osoby. „Fotbalisté tu mívají dokopnou, hasiči dostřičnou, chodí si sem zahrát děti ze základní školy v rámci tělocviku či ji půjčujeme na různé oslavy,“ potvrdil předseda kuželkářského oddílu.

„Myslím, že je důležité investovat nejen do infrastruktury, ale také dělat něco pro lidi, aby se měli kde scházet a aktivně trávit volný čas,“ uzavřel starosta Zdeněk Turek.