VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Porcovaná kuřata - raději celá

TÁBOR- Trendem ve vaření je rychlá a pohodlná příprava. Tomu odpovídá již rozporcovaná drůbež

12.4.2007
SDÍLEJ:

ilustrační fotoFoto: Denik

Mraženékuře se sáčkem drobů uvnitř. Z těch se udělala polévka, jinak se kuře rozporcovalo a peklo.Obrázek více či méně dávné minulosti. Dnešní trendy velí zrychlit přípravu, pohodlně naskládat maso do mrazáku, servírovat stejně chutný a měkký kus masa všem členům rodiny. Například během dvou let táborské Jednotě klesl prodej celých mraženýchkuřat o polovinu.
„Teď už pytlíček s droby v kuřeti nenajdete. Prodávají se zvlášť.Porcovaná drůbež je celkově u zákazníků mnohem oblíbenější. Podívám–li se na to jako hospodyňka,i mněvyhovuje, když si koupím čtyři stehna a udělám jednu část kuřete. Doma jsme čtyři a všechny mohu podělit stejnou porcí. Celkově je tedy trendem zdravá výživa a rychlá příprava,“naznačila mluvčí firmy Agropol, pod kterou spadají i Táborské drůbežárny, Jana Kindlová.
Řada občanů preferuje kuřecí čtvrtky z chuťových důvodů. Zadní kuřecí maso je měkčí nežpřední.
„Nejraději mám zadníkuřecíčtvrtky se stehýnkem, které jsou chuťově nejlepší, prsíčka moc rád nemám. Pokud je někde v receptu psáno celé kuře, například pokud se má třebaplnit, tak ano, ale pokud vařím podle vlastní fantazie, kupuji si čtvrtky,“ potvrdil také Josef Novotný z Tábora.
Někteří občané oceňují i jiné druhy drůbeže než kuřecí.
„Přednostně kupujeme čtvrtky, protože maso je chutnější a měkčí, pokud se nás v rodině sejde víc, kupujeme kuře celé. Z drůbeže jsme nedávno zkusili také kachnu, měli jsme ji pečenou, koupili jsme ji celou a také byla dobrá,“ uvedl Petr Jelínek z Jetětic.
„Určitě lidé dávají přednost porcovaným kuřatům. Pokud vám domů přijde návštěva, málokdo má zájem o prsa.Celé kuře si lidé beroutřeba na grilování, často si kupují samostatná prsa na řízky a pro pejsky polévkovou směs,“ naznačila vedoucí táborské prodejny s drůbežím masem na sídlišti Nad Lužnicí. Dodala, že z drůbežího masa jsou kuřata jednoznačným favoritem, a to i z důvodu ceny.
Přesto celá kuřata z prodejen nezmizela. „Naši zákazníci například mají největší zájem právě o celá kuřata a potom o kuřecí řízky. Ve velké míře se kupuje maso chlazené, mražené je až na druhém místě. Trendem, který se v prodeji kuřat a masa obecně projevuje,je zvyšující se zájem o masa předpřipravená, která již nevyžadují žádnou další přípravu. Stačí je tedy dát na gril nebo rovnou do trouby. Tento trend u nás stále není ještě tak rozvinutý jako v zemích západní Evropy, nicméně je velmi zřetelný, protože i u nás zákazníci vítají možnost úspory času při každodenním vaření. Dalším trendem, který je čím dál tím znatelnější, je zvyšující se zájem zákazníků o zdravou výživu. U zákazníků tedy stále častěji vítězí zdravé selské kuře nebo krůtí a králičí maso,“ uvedla mluvčí Tesca Jana Matoušková.
Ceny kuřecího masa jsou v současné době na minimu. Může za to i fenomén ptačí chřipky, která sice nebyla v České republice primárním problémem, ale českým výrobcům způsobila problém sekundárně tím, že byli nuceni čelit dovozu dotovaného drůbežího masa ze zahraničí.
„Ceny jsou stále ještě nižší, než bývaly, chřipka byla ve všech okolních státech, kde tak vznikaly obrovské přebytky. Ty k nám výrobci tlačili pod dumpingovými cenami. Řetězce podle ceny potom vzaly raději kuřata brazilská nebo francouzská. Pokud jsme v Evropské unii, proti tomuto, bohužel, není žádná obrana,“ dodala včeraJana Kindlová z Agropolu.

Jaké kuře preferujete Vy?

V celku

0 %

Porcované

0 %

Prsa

100 %

Stehna

0 %

Hlasovalo: 1

Anketa byla ukončena

12.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Natáčení filmu Nabarvené ptáče,který režíruje Václav Marhoul,ve vojenském újezdu Boletice u Českého Krumlova
27

Není to český film, říká Václav Marhoul

Kateřina Chocová ze Soběslavi. Narodila se 6. listopadu ve 22.05 hodin. Vážila 3420 gramů, měřila 50 cm a doma má šestileté sestřičky – dvojčátka Barušku a Aničku.
10

Nově narozená miminka

Při střetu dvou aut na Strakonicku zemřel jeden z řidičů

Lnáře - Střet dvou osobních aut u Lnář na Strakonicku v pátek večer skončil tragicky.

V ZVVZ vyrobili učni betlém pro Písek

Milevsko, Písek - Svatá rodina vytvořenáv Milevsku bude stát v Písku na parkánech.

Soběslav žije Kreativem, další místa Táborska zábavou všeho druhu

Táborsko – V táborském regionu bude také o posledním listopadovém víkendu. A ti, co nechtějí jen tak sedět doma, mají rozhodně z čeho vybírat.

OBRAZEM: Jubileum. Paní Marie Kašková slaví sto let

Jindřichův Hradec/VIDEO/ - V pátek dopoledne vyrazili zástupci vedení města s gratulacemi za jubilantkou Marií Kaškovou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT