Ital Gianfrancesco Chiarini se může skutečně pyšnit titulem mist kuchař. Je totiž nositelem prestižní Michelinské hvězdy.

Včera zavítal podruhé do Čech, poprvé do Tábora. V hotelu Nautilus navařil a předvedl show. Jak prozradil, necítil se kvůli nemoci ve své kůži, do krátkého popovídání se však pustil s chutí.

Jste neustále u dobrého jídla a k vaření patří neustále ochutnávání, přesto vypadáte dobře. Musíte se nějak hlídat?

Vůbec ne. Diety nedržím, také proč. Stravuji se běžně.

Jak dlouho už se věnujete vaření?

Už je to pětadvacet let. Ta práce mě ale pořád neskutečně baví.

Jste držitelem Michelinské hvězdy, co vše stojí za tímto úspěchem?

Za prvé to byla pokora. Když je člověk pokorný, může se začít učit. Proto je důležité držet se linie, neodbočovat a věnovat se cíli naplno. Takže dalším bodem je trpělivost a cílevědomost. Nedílnou součástí je také být konzistentní.

Máte nějakou oblíbenou kuchyni?

Tu italskou! Hned po italské by byla arabská.

A česká?

Je dobrá. Připomíná mi starou tradiční italskou kuchyni. Objevuje se v ní maso, silné vývary, omáčky.

Nezdá se vám příliš tučná?

Je zemitá, ale tučná být vůbec nemusí. Tuky se v ní vyskytovaly a vyskytují, když je potřeba.

Jak se vám líbí v Čechách?

Moc! Je to krásná země a jsou tu milí lidé. Velice příjemně mě překvapili místní šéfkuchaři. Byl jsem u nich v kuchyních, byli vždy vstřícní a nechovali se arogantně.

Co máte v plánu nyní?

Jsem tu jen krátce a odjíždím zpět do Hamburku, kde bydlím. V současnosti pracuji na druhé knize, která bude zahrnovat průřez evropskou gastronomií. Budou v ní ukázky jídel i recepty. Určitě se tam nyní objeví i česká kuchyně, která v prvním dílu nebyla.

David Peltán