Mladá Vožice: Za pokácené lípy bude nová výsadba
Mladovožičtí by chtěli do konce listopadu vysázet nové stromy v okolí nového a starého hřbitova. V dubnu došlo k vykácení lip na hřbitově z důvodu jejich špatného stavu, který ohrožoval jak návštěvníky hřbitova, tak i majitele hrobů. Podmínkou pro pokácení stromů bylo uložení náhradní výsadby. Protože prostorové možnosti starého hřbitova nejsou optimální, bude sázení keřů a stromů zejména zaměřeno na hřbitov nový. Na volná místa v okolí starého hřbitova bude vysázeno sedm malokorunných lip. Další lípy, ale už velkorunné srdčité, budou nově stát podél silnice na Zhoř. Na novém hřbitově budou nově vysázeny malokorunné lípy podél hřbitovní zdi a v dolní části pak javory mléče, javory červené, javory babyka, habry obecné, jedle ojíněné a smrky omorika. Z keřů to budou kaliny obecné a japonské, tavolníky van Houtteovy, hlohyně šarlatové a pustoryly věncové. V současné době realizační firma připravuje výsadbu a objednává stromy a keře v zahradnické školce.

Jistebnice: Jistebničtí zateplují pečovatelský dům
Obyvatelé jistebnického domu s pečovatelskou službou se dočkají do zimy zateplení budovy. Zahájení prací v tuto chvíli právě začalo a v plánu mají i výměnu oken. Jistebničtí na tuto rekonstrukci dostali dotaci z fondu životního prostředí, a to ve výši šesti milionů korun, z vlastních zdrojů bude muset město zaplatit 1,2 milionu korun. Dále se v kulturním domě opravuje WC a v nejbližší době začnou pracovat i na novém sběrném dvoru, na který dostali dotaci 2,5 milionu korun, z městského rozpočtu pak přispějí půl milionem.

Soběslav: Chystá se oprava adres rekreačních objektů
V souvislosti s celostátně zavedenými základními registry jsou Soběslavští upozorňováni na nesoulad mezi umístěním staveb, a to převážně chat v jednotlivých částech města a jejich zařazením do části Soběslav I., případně i do nepsrávné ulice. Tento nesoulad vznikl tím, že před desítkami let byly veškeré rekreační stavby s evidenčními čísly podřazeny do části města Soběslav I, ačkoliv se nacházejí v části města Soběslav II nebo Soběslav III. Soběslavští musí tuto chybu napravit, aby odpovídalo zařazení rekreačních staveb do té části města nebo ulice, ve které se opravdu nacházejí. Proto musí přikročit ke změně adres dotčených staveb. Všichni, kterých se tyto změny dotknou, budou včas informováni dopisem.

Rataje: V Ratajích připravují regenaraci zeleně
Ratajští plánují v nejbližších dnech ořezat keře, vykácet velké a nevhodné stromy a vysadit i stromy nové. Obec dostala dotaci z fondu životního prostředí ve výši pětasedmdesát procent z celkové částky 630 tisíc korun. Starosta obce Roman Šafránek uvedl, že šedesát procent prací musí být hotovo ještě v letošním roce, jelikož by o dotaci jinak mohli přijít.