Chýnovští neúnavně bojují o svůj pivovar

Chýnov - Jak už jsme nedávno psali, chýnovští zastupitelé se snaží dostat zdejší pivovar pod svá křídla, a dát tak chátrající objekt do pořádku. Naráží ale na jeho současného majitele, Stanislava Valka. Ten nepřijal jejich nedávnou nabídku, odkoupit pivovar za 3,5 milionu korun, přestože je jeho skutečná hodnota podle odborných posudků ještě o 700 tisíc nižší. Stanislav Valek ale přes realitní kancelář požadoval 4,1 milionu. Při posledním zasedání zastupitelé města odsouhlasili podání dalších nabídek a odkoupení buď jen výrobního prostoru pivovaru za 900 tisíc nebo spolu s další částí pozemku a stodolou za 1,1 milionu korun. Pokud v budoucnu přece jen dojde ke shodě s majitelem, Chýnovští mají na pivovar připravenou finanční rezervu, kterou ušetřili z letošního rozpočtu a do toho příštího ji nezapojují. Cenová nabídka 3,5 milionu za pivovar je podle starosty Pavla Eyberta ale stále aktuální. Pokud si město s majitelem pivovaru plácne, pak starosta předpokládá, že investice na odkoupení, ale také náklady na demolici, projekt i samotné opravy by se vyšplhaly až na 80 milionů korun.

Sídliště 5. května v Bechyni se dočká zasloužených oprav

Bechyně - V příštím roce se město rozhodlo opravit část sídliště 5. května. V plánu jsou rekonstrukce kanalizace, chodníků, vodovodu i veřejného osvětlení. Nového vzhledu se dočkají i chodníky a silnice. „Ještě není ani zahájené výběrové řízení, takže nemůžu přesně říci, kdy se s opravami začne, ale nyní se bude schvalovat rozpočet, ve kterém se s těmito opravami rozhodně počítá," říká starosta Bechyně Pavel Houdek. Podle něj by se s pracemi mohlo začít už příští rok jaře. Celou akci zaplatí město, protože se na daný projekt nedá využít žádná z dotací. V rozpočtu si tedy Bechynští vyhradili 22 milionů korun.

V botanické zahradě právě vrcholí podzimní práce

Tábor - Také botanická zahrada v Táboře už se v těchto dnech připravuje na zimní sezonu. Studenti uklízí zbytky listí, rýpají záhonky a zanedlouho se již zahradníci budou věnovat čištění semen a přesazování rostlin. V současné době také dokončuje dva projekty, na které získala dotaci z Fondu životního prostředí města Tábora. „V brzké době doplníme svůj informační systém novými cedulemi a založíme novou expozici vřesoviště v západní části zahrady," uvedla vedoucí botanické zahrady Žaneta Šišková. Návštěvníky také zve na zajímavé tropické užitkové rostliny, které budou vysazeny v nově zrekonstruovaném skleníku. „Díky Unii botanických zahrad získala ta naše od botanické zahrady České zemědělské univerzity v Praze sazenice skořicovníku, kakaovníku, kávovníku, cukrové třtiny, papay, avokáda i dalších rostlin," zve všechny návštěvníky. V těchto dnech mohou zájemci také zahradu podpořit koupí adventních věnců, z jejichž prodeje bude financován nákup rostlin. Koupí designového bločku zase podpoří zvířecí chovance.