Králíci by se podle veterinářů měli nechat očkovat látkou proti králičímu moru a myxomatóze. Aby byla vakcína co nejúčinnější, doporučují je nechat oočkovat ještě jako malé, nejlépe již v desátém týdnu života.

Vůči myxomatóze jsou králíci odolní zhruba půl roku, proti králičímu moru až jeden rok. Poté je potřeba nechat zvířata znovu přeočkovat.
Aby králík dobře prospíval, musí jeho majitel dbát na čistou podestýlku a kvalitní stravu, hlavně s velkým obsahem vlákniny. Důležité také je, králíky nepřekrmovat. Ve svém kotci by vždy měli mít dostatek čerstvé vody a něco, čím si mohou obrušovat zuby. Vhodné jsou například ohryzová dřívka, větvičky ovocných stromů či klásky.

Tento týden jsme oslovili předplatitele Františka Bartáčka z Bítova nedaleko Chýnova. Jak nám řekl, má Táborský deník předplacený od té doby, co vůbec vychází.
„Čteme ho rádi. Jsou to vlastně jediné noviny, které odebíráme do schránky. Dozvíme se v nich vše, co potřebujeme. Víc by snad ani nebylo třeba" řekl František Bartáček, který je soutěživým typem člověka.

Soutěží s Deníkem

Nedávno se totiž zapojil do naší úterní soutěže Hádejte, kde jsme fotili. Tehdy jsme na stránce uveřejnili čtyři fotografie z Bítova.
„To by bylo, abych to neuhádl, když tu spoustu let bydlím. Bítov jsem poznal podle snímku čekárny autobusové zastávky a lavičky, kterou máme před hospůdkou," popisoval její majitel, který volal, jakmile dostal noviny do ruky a otočil na stranu osm.
Podotkl, že s manželkou čtou noviny skoro celé, vynechávají jen sport. Do něj nahlíží jen občas.

„Oba nás zajímá, co se v Táboře a okolí děje. Sledujeme hlavně Jordán a teď i rekonstrukci Křižíkova náměstí. Jsme na to sami zvědaví," vysvětloval s tím, že se rádi zastaví i u historie a článků o domech. František Bartáček přiznal, že tuto problematiku podrobněji studuje manželka. „Já sleduji kriminální případy, které vychází každý den. Občas se nestačím divit, co ti lumpové zase vyvedli," smál se do telefonu s tím, že čtením novin tráví čas hlavně v dopoledních hodinách.

Přes den se věnuje králíčkům a také chování holubů. „Teď mám celkem pět samic, které v příštích dnech budou rodit, tak se těším," pochlubil se předplatitel, kterému náladu zkazí jen málo co.

Příští týden by se chtěl dozvědět o očkování proti klíšťové encefalitidě, kolik stojí, kde si lze nechat aplikovat vakcínu a jestli je očkování hrazeno zdravotní pojišťovnou.

KRÁLIČÍ MOR

- virová nákaza
- jde o zánět plic, nakažení králíci většinou umírají v křečích s příznaky dušení
- nemoc přenáší bodavý hmyz, může se však nakazit i králík od králíka

MYXOMATÓZA

- virové onemocnění
- projevuje se uzlovitým zduřením v podkoží hlavy, králík těžce dýchá, má nateklá víčka a může mu téct z očí
- nákazu šíří bodavý hmyz
- nákaza lze léčit, záleží na rozšíření nemoci a míře zasažení
– konkrétní postup musí určit veterinář