Celkem 1,33 miliardy korun z krajského rozpočtu půjde v příštím roce na dopravní obslužnost, opravu silnic druhých a třetích tříd i stavbu mostů.

„Jednou z finančně nejnáročnějších akcí bude výstavba zanádražní komunikace v Českých Budějovicích za 190 milionů korun. Na té se bude finančně podílet i město. Další velkou silniční stavbou je například kruhová křižovatka na obchvatu Husinec – Běleč,“ nastínil hejtman Jiří Zimola. Částku 50 milionů korun věnuje kraj i na výstavbu terminálu v letišti Planá.

Druhou oblastí, do které půjde v příštím roce nejvíc peněz, je zdravotnictví a sociální služby. Dohromady se jedná o 300 milionů korun. „Největšími investičními akcemi budou například rekonstrukce nemocnic ve Strakonicích a Jindřichově Hradci a domovů důchodců v Bechyni a na Dobré Vodě u Českých Budějovic,“ doplnil Zimola. Přes 85 milionů korun věnuje kraj i do oblasti školství. Podle hejtmana se bude nadále pokračovat v zateplování mateřských škol a velkou část peněz dostanou školy i na grantové programy pro své žáky.

Celkové příjmy kraje dosáhnou v příštím roce 11,5 miliardy korun. Výdaje by se pak měly pohybovat jen kolem 11, 2 miliardy korun.
Přebytek ve výši zhruba 370 milionů korun chce kraj použít na splácení dřívějších úvěrů. Letos hospodařil kraj s přebytkem ve výši 480 milionů korun.

Kam půjde nejvíc
Branná – Třeboň: silnice 65
Dráchov: most 61, 1
Benešov n/Č. :most 39, 3
Dačice: Kapetova ulice38, 4
Rapšach: průtah obcí 27, 4
Zbytiny: most 26
Ledenice: most 23, 4
Dačice: most 22, 4
(Pozn: Částky jsou v milionech Kč)