Kovosvit upravil systém odměňování zaměstnanců, což se mnohým nelíbí. Dělníci se obávají, že si domů odnesou menší výplatu. Víc peněz do pohyblivé složky, méně do základu: tak je možné stručně charakterizovat změnu v odměňování. Že by v Kovosvitu vládla mezi lidmi byť malá revoluce, předseda odborů Jiří Ryzka netuší. Nikdo se na něj s protesty neobrátil. Kolektivní smlouvu za odbory podepsal
s tím, že mzdová část je uzavírána na období jednoho roku. Je přesvědčen, že pokud si člověk splní všechny úkoly, je pohyblivá složka dosažitelná a podnik ji vyplatí.

„Pro dobro zaměstnanců vedení podniku ještě přidalo čtyři procenta nad základní plat," říká odborář s tím, že jsou určena těm, kteří úkoly budou plnit nadstandardně.
Generální ředitel podniku Pavel Justin vysvětluje, že nastavené změny mají zvýšit výkonnost firmy. „Kvůli změnám by mohlo odejít maximálně půl procenta lidí, to je méně než pět. Pracujete s obrovskou fabulací," míní.

Vzájemný rozchod s vyškolenými pracovníky by nebyl dobrý ani pro jednu stranu. Schopní strojaři, které závod potřebuje, na trhu chybí, a v registru úřadu práce je zase 
o něco více těch, kteří práci na Táborsku shánějí.

„Počet nezaměstnaných na Táborsku narostl zhruba o tři sta uchazečů, tedy na 5400 lidí," srovnává ředitel úřadu Pavel Kaczor leden s loňským prosincem. Pozitivní podle něj je, že úřad disponuje enormně vysokým počtem volných míst. „Z toho je patrné, že trh oživuje a že zaměstnavatelé generují větší počet míst," říká Pavel Kaczor s tím, že ke konci letošního ledna jich mohli nabízet 517, zatímco loni touto dobou jen 257.

U nově zaevidovaných lidí převažují profese využitelné pro ubytovací a stravovací služby, které v zimě stagnují a provozovatelé nepotřebují brigádníky. Najdou se také zemědělské profese a řidiči.  Nejen jim úřad nabízí poměrně bohatou škálu rekvalifikačních kurzů, které reagují na potřeby trhu práce. Například se naučíte obsluhovat počítače, svářet nebo další strojírenské profese, vzdělat se můžete i pro oblast sociálních služeb.