Štičí líhně Esox dnes loví rybník Naděje na Veselsku, sedmého října se rybáři přesunou na Rytíř v Hlavatcích, devátého pak na návesní rybník v Želči a následovat budou rybníky v okolí Hlavatců. Každoročně se velké návštěvě lidí těší výlov Košína, na jeho chutné ryby si ale pro letošek musíme nechat zajít chuť.

„Košín na podzim lovit nebudeme, je v něm velikonoční násada, takže ho slovíme až ve velikonočním čase," vysvětlil Oldřich Pecha, ředitel Štičí líhně Esox, do jejíž správy rybník spadá. Doufá, že podzimní úroda bude obdobná jako loni, a také cena kapra by měla zůstat stejná. Zatím je však na hodnocení příliš brzy.

S cenami zatím nespěchá ani Josef Malecha z Rybářství Třeboň. „Určí ji až výsledek podzimních výlovů na konci listopadu. Úrodu čekáme průměrnou, byť ji ovlivňovaly dvě věci: povodně v červnu a následný nedostatek vody. Chybělo dokonce asi třicet procent, až nyní napršely," říká. Na Táborsku sloví rybník Starý v Soběslavi (3. – 4.11.), Třebejský na Mladovožicku (4.11.) a plánský Hejtman (6.11.). „Na hrázi rybníka budeme prodávat všechny kategorie kapra za jednotnou cenu 75 korun za kilo. Lidé také uvidí, jak se dělá rybářské řemeslo," dodal Josef Malecha.

U Rybářství Josef Vaněk začínají dnes rybníkem Chalupský a koncem října přijde na řadu rybník v Balkově Lhotě. „Máme tu 170 hektarů rybníků, ale tyto dva jsou asi největší. Přesné datum výlovu v Balkově Lhotě ještě ale nevím, uvidíme podle počasí a odbytu, protože tam máme spíše exportní ryby," sdělil majitel firmy. Na hrázi bude prodávat kapry, amury i líny.

Výlovy startují v sedm hodin ráno a většinou jsou volně přístupné. Ideální je přijít v osm hodin. 

Anketa: Zařazujete ryby do jídelníčku často?

Věra Trejbalová

Věra Trejbalová,Tábor
Nezařazuji, protože jsou ryby pro mne dost drahé. Mám ráda ty mořské, které jsou finančně náročné a rybáře doma žádného nemám. Ale na Vánoce kapra mám. Když jsem byla naposledy na Liberecku v lázních, tam jsem si ryb užila hodně. Jedla jsem je celý měsíc.

Světlana Králová

Světlana Králová, Tábor
Já určitě nezapojuji, protože ryby vůbec nejím. Pouze na Vánoce si kapra dám, ale to je úplně výjimečný případ. V rodině jí ryby jen můj partner, takže když musím, tomu rybu udělám, ale jinak ne. Kupuju mu českého kapra.

Václav Jirka

Václav Jirka, Tábor
Manželka ryby nejí, takže je míváme jenom na Vánoce. Chytat ryby jsem nikdy nechodil, a tedy ani teď nechodím. Kapra kupujeme a uděláme z něj řízky. Pak už během roku ryby nemáme, i když jsou zdravé, ale co s tím nadělám. Ani dcery jim moc nedají.

Petr Šimák

Petr Šimák, Malšice
Ryby už patnáct let chodím chytat, mám je rád, ale sním jich málo. Jak kdy. V rodině ryby jíme celkem často, nejraději asi pstruha. Já žádný recept nemám, to vaří maminka, protože já ty ryby moc nevraždím. Mořský ryby nejím, jsem věrný těm našim českým.

Autor: David Peltán