Logo Deník na návštěvě.Zdroj: Deník

Reinischovi bydleli v čísle popisném 64. „Provozovali kořalečný výčep a krámařskou činnost. Měli spolu devět dětí. Některé zemřely v mladém věku,“ zmínila smutnou část historie Procházková.

Košice se nachází nedaleko Soběslavi v jihočeském kraji. Historie obce sahá až do 13. století. Obec se skládá za tří místních částí Košice, Doubí a Borek.
V jihočeských Košicích se krásně žije, klid ruší jen dálnice a koridor

Před válečnými útrapami II. světové války se však někteří členové rodu útěkem do USA stihli zachránit. „Šlo o Martu s Bertou,“ konkretizovala. Reinisch podle ní znamená v překladu rýnský. „Možná to svědčí o tom, že Reinischové přišli z Německa od Rýna,“ odvozuje kronikářka.

Přišli z Tučap

Historii rodu Reinischů v Košicích však předchází rod Löwy. „Tento se v Košicích usídlil příchodem Gabriela Löwy z Tučap, který tady dělal správce dvora v číslo popisné 41,“ popsala Alena Procházková.

V Košicích zůstali žít Herman Löwy v čísle popisném 64 a Josef Löwy v čísle popisném 2. „Ostatní děti Gabriela přesídlili jinam. Dům Reinischů prodal Rudolf v roce 1934 Janu Lemberkovi. Z čísla popisného 2 vzniklo v roce 1897 číslo popisné 96, kde vlastník Emanuel Löwy prodával smíšené zboží a Joachim Moravec tam měl řeznictví,“ uvedla další vývoj.

V Turoveckém lese nedaleko Košic na Táborsku je jediným pozůstatkem po vyhlazené vesnici Strakačov stejnojmenná vyhořelá hájovna.
Torzo hájovny je jedinou připomínkou zaniklé vesnice Strakačov

Měli tu hostinec

Největší věhlas domu číslo 2 však vtiskl Leopold, který provozoval hostinskou činnost a říkalo se tam U Poldů. „Leopold působil i jako správce lihovaru na Strkově. V roce 1935 byl dům číslo popisné 2 prodán v dražbě panu Bělohlavovi ze Skalice,“ doplnila chronologicky.

Po roce 1935 zaniká židovská komunita v Košicích. „Ostatky rodiny Löwy a Reinischů odpočívají na židovském hřbitově v nedalekých Myslkovicích. Na jeho obnově měl velkou zásluhu Antonín Novotný z Myslkovic,“ informovala Alena Procházková.

Kulturní, společenský, spolkový i sportovní život v obci Košice na Táborsku z posledních let.
V Košicích to žije, když zrovna není pandemie

Paní Joyce i Allen Juda se v místě odpočinku poklonili památce svých předků a rozkličovali i hebrejské nápisy. „Podle židovské tradice náhrobky očistili a zanechali na nich kamínky. U obou, toto místo posledního odpočinku, vyvolalo slzy dojetí. Byli šťastni, že shledali hroby v přijatelném stavu. Pan Juda dokonce projevil ochotu přispívat na údržbu hřbitova,“ shrnula návštěvu předků.

Stoleté výročí památníku

Správu židovských hřbitovů zajišťuje společnost Matana. Hřbitovy, pomníky, křížky symbolizují minulost. „Náš pomník u kapličky svaté Anny na návsi Košic byl odhalen 5. června 1921. Právě tak, před 100 lety, naši předkové uctili památku 39 košických spoluobčanů, kteří padli v I. světové válce. Nezapomeňte se někdy zastavit u těchto symbolů a vzpomenout. Nezapomeňme, tak jako rodina Reinischů, která více jak po 80 letech má zájem o místa, kde žili předci a pečlivě uchovává jejich staré fotografie,“ uzavřela Alena Procházková.

Z činnosti SDH Košice v loňském a letošním roce.
Pandemie činnost košických hasičů zpomalila, ale nezastavila