Kopřivův mlýn je sice částečně využívaný k rekreaci, majitelka ho však nyní nabízí k prodeji.

„Je několik zájemců v řádu jednotek. Nic ještě není na papíře a jedná se. Vlastník by rád, aby se objektu ujal někdo, kdo má vztah k historii a cit pro zachování architektonického rázu. Zkrátka někdo, kdo tam neudělá plastová okna a podobně,“ říká realitní makléřka Pavla Ťoupalíková, která má prodej na starost.

Mlýn byl postavený zhruba v roce 1850, jeho zdi jsou kamenné o tloušťce až 90 centimetrů. Původní název Kopřivův nahradil název Másílkův, podle majitele, který se do mlýnu přiženil.
Ještě za druhé světové války se na mlýně mlelo. Poté se objevily na pozemcích kolem jakési dětské tábory, podle lidí tajně. Více informací se o budově zřejmě nedochovalo. Současní majitelé, kteří si nepřáli být jmonováni, mlýn vlastní od roku 1969 a v roce 1977 zdevastovaný objekt kompletně zrekonstruovali.

„Vše ale prováděli s neuvěřitelným citem. Pán, který byl známým architektem, se s opravami doslova mazlil. Při úpravách zohlednil architektonické prvky a respektoval historickou hodnotu stavby. Dodnes jsou ve mlýně původní trámy, transmise, soukolí, mlynářské schody, chlebová pec, kamna, vstupní dveře, které jsou repasované,“ popsala Ťoupalíková. Podle ní už není potřeba dalších velkých oprav, jde jen o běžnou údržbu. Mlýn má totiž novou střechu, fasády, klempířinu, rozvody i toalety. Interiér snoubí historii s moderním vybavením. U mlýna je i opravený náhon, ale kola se už nedočkal. To může být úkolem pro nového vlastníka. Stejně jako možná půdní vestavba. Mlýnský dvůr byl architektem přeměněn na okrasnou zahradu. Původní přilehlá stodola je zbouraná. Na jejím místě je nyní nová budova k rekreačnímu bydlení, součástí jsou i dvě garáže. Na pozemku o více než jedenácti hektarech nechybí rybník, studna, krytý bazén.

Máte–li tip na nevyužívanou budovu, můžete volat na telefonní číslo redakce 381 256 066.