VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo pod míru vyšlo z módy, hříšníci se ale vždy najdou

TÁBORSKO - Nejen v Táboře se restauratéři musejí mít na pozoru. Kontroloři se neohlašují.

26.7.2007
SDÍLEJ:

MÁTE CHUŤ? Příprava italského pokrmu v kuchyni táborské pizzerie. Také pizza musí splňovat hmotnostní předpoklady.Foto: Luděk Markvart

S létem roste žízeň a s ní i počet kontrol v restauračních zařízeních. Ve velké konkurenci na Táborsku prozatím inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) a ani hygienici neodhalili velká pochybení obsluh.
Ke kontrolám v restauračních zařízeních se vyjádřil ředitel místního inspektorátu ČOI Daniel Adamec. „Kontroly restaurací provádíme průběžně a zjištěné chyby se nevymykají z průměru. Mezi prohřešky patří klasicky nedodržení míry nebo hmotnosti, předražování nebo neseznámení zákazníka s cenou. Například pokud provozovatel neuvede jinak, musí servírovat stogramovou porci masa, která je uvedena v jídelním lístku. Neexistuje, že by po tepelné úpravě přinesl maso nižší váhy. Zákazník platí za množství suroviny, to samé je s pivem, kdy by měla být míra přesná,“ nastínil ředitel Adamec. Obchodní inspekce provedla od konce června kontrolu dvaceti pěti restauračních zařízení v okrese Tábor.
Práce inkognito
„Odhalili jsme devět pochybení. Nejčastěji se jednalo o nedodržení míry, ale nic závažného. Uložili jsme dvě pokuty v hodnotě jeden tisíc korun a zbývající v hodnotě pět set korun,“ upřesnil Adamec.
Bývalý zaměstnanec nonstopu na sídlišti Nad Lužnicí Jiří Lukavec z Tábora by mohl o pokutách vyprávět. „Tenkrát jsem v tom podniku pracoval. Přišly dvě ženy a objednaly si metaxu. Když jsem jim požadované drinky přinesl, prokázaly se průkazem a šli jsme přeměřit míry nápoje. Pamatuji si, že destilátu bylo asi milimetr pod míru, ale to stačilo. Platil jsem pokutu sedm tisíc korun,“ uvedl kontrolovaný číšník.
Také pracovníci hygienické stanice vyrážejí do terénu inkognito, takže provozovatelé nemají čas se na kontrolu připravit. „Sledujeme toalety podniků, kuchyně, čistotu personálu a celkovou hygienickou úroveň,“ naznačil tiskový mluvčí krajské hygienické stanice František Kotrba. Podle zákona například nesmí zůstat hotová jídla v kuchyni a ještě ten den se musí vyhodit.

26.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pracovníci přípravy jídel v zařízeních 100 Kč Pracovníci přípravy jídel v zařízeních rychlého občerstvení a ve výdejnách jídla Výdej večeří + prodej v kantýně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DPP, DPČ. Vhodné i pro OZZ, OZP s max. II.stupněm invalidity., Náplň práce: výdej jídel + prodej v kantýně., Pracovní doba po-pá, 17:30-20:30hod., Kontakt: emailem, telefonicky (7-15hodin).. Pracoviště: Záruba gastro a.s. - soběslav, Zátkova, č.p. 495, 392 01 Soběslav. Informace: Hana Jedličková, +420 737 277 528. Výroba - Výroba Seřizovači 21 000 Kč Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Operátor/ka CNC - ohraňovací lis. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Co u nás budete dělat:, Tvarovat komponenty a dílce z nerezového plechu pomocí ohraňovacího lisu dle výkresové dokumentace., Co očekáváme my od Vás: Máte výuční list technického zaměření? Čtení technické dokumentace a práce s posuvným měřidlem a úhloměrem Vám nedělá problémy?, Práce na počítači pro Vás není překážkou a rádi se učíte nové věci?, Můžete pracovat v nepřetržitém provozu na 12-ti hodinové směny (denní směna 6-18 hodin, noční směna 18-6 hodin)?, Co můžete očekávat Vy od nás:, Úkolovou mzdu závislou na profesní odbornosti: 110-180 Kč/hod, Pravidelné zvyšování mzdy v návaznosti na splnění parametrů profesního rozvoje (výkon a kvalita odvedené práce), Příplatek za noční směnu nad rámec zákona (20% po celých 12 hod). Prémie za docházku 1000 Kč měsíčně, Dotované stravování v ceně 30 Kč, Příspěvek za odpracované roky, Příspěvek na údržbu pracovních oděvů, Kvalitní zaškolení a vybavení, Čisté a bezpečné pracovní prostředí, Příspěvek na stravování 55% ceny jídla, příspěvek za odpracované roky, příspěvek na údržbu pracovních oděvů,sleva na firemní výrobky. Kontakt: mailem.. Pracoviště: Rm gastro, s.r.o. - pobočka, Třída Čs. armády, č.p. 816, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Petra Pazderová, +420 725 156 325. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 11 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka indické kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pož.: znalost indické kuchyně. Pracoviště: Indická restaurace "tandoor" tábor, Žižkovo nám., č.p. 8, 390 01 Tábor 1. Informace: Jitendra Rayamajki, +420 773 986 965. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč Číšníci a servírky číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: samostatný - účtující číšník, nevyučené zaučíme, kontakt osobně nebo tel.. Pracoviště: Jiří bartoška, chýnov, Gabrielovo náměstí, č.p. 47, 391 55 Chýnov. Informace: Jiří Bartoška, +420 608 518 246.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vysílač na Kleti.

Radiokomunikace spouštějí Kleť a Mařský vrch.

Strakonice, budova radnice. Ilustrační foto

Volby ve Strakonicích jsou neplatné, budou se opakovat

Sprejeři si nedali pokoj

Libějice - Policisté patrají po pachatelích, kteří v blíže neurčené době mezi páteční pátou hodinou odpolední a sobotní osmou hodinou ranní posprejovali čtyři dopravní značky a boční stěnu železniční zastávky.

Smích s operou zněl v Lázních Bechyně

Bechyně - Humor Luďka Soboty a operní zpěv Michaely Katrákové se naštěstí snáší.

NAPSALI NÁM: Cesta za pokladem

Tábor - O putování dětí z MŠ Hastrmánek za pokladem nám do redakce napsala Eva Gardošová.

Na co zajít do kina, kam za zábavou

Táborsko - Přinášíme přehled programu kin a tipy na volné chvíle.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT