Edwin Otta, redaktor ČB deníku.Přesněji řečeno těm, kteří se ve velkém ohánějí sítěmi v upuštěných rybnících. Po celoroční péči o šupinaté obyvatele vod na podzim připravují muži Petrova cechu ryby k cestě za zákazníky.

Kapři (ti jsou na štědrovečerní tabuli především) se ve velkém začali chovat v jižních Čechách i jinde v tuzemsku ve středověku.

Od té doby se produkce oblíbeného postního pokrmu stala pevnou součástí českého zemědělství a v principu s nezměněnou technologií i úspěšným vývozním artiklem. A jako by navždy.

Jenže produkci ryb zvýšili v sousedním Polsku a čeští rybáři to trochu cítí na zahraničních trzích, tradičních odbytištích. Letošní podzim ukáže, jak silný protivník se objevil. A zda se objeví i v tuzemsku.

Hlavně abychom pak nekupovali pod cedulí českého stánkaře rybu, která na pultu mrkne a před zaplacením nečekaně cizojazyčně utrousí: „Dzień dobry“.