Ladislav Šedivý z KSČM vyvolal v pondělí večer hlasování ke slevám nájmů, které minulý týden radní o polovinu snížili. Chtěl docílit, aby rozhodnutí zrušili. Podporu našel i u koaliční ČSSD.

Slevy na nájmech Tábor poskytuje v neopravených domech od roku 2009, kdy jimi mírnil dopady deregulace. Maximálně lidé v městských bytech mohli na metru ušetřit 14 korun. Od ledna to bude jen do sedmi korun.
„To je velmi výrazné zdražení. Navrhuji, aby zastupitelé doporučili radním usnesení zrušit a slevy ponechat," vyzval Ladislav Šedivý.
Starosta Jiří Fišer vyvracel jeho domněnku, že by tím získali peníze na dotování odpadů. „S odpady nic nespojujeme, co se vybere z bytů, jde zpět do bytového fondu."

Jak hlasovaliPRO: Babor, Bastlová, Stano, Kuchař; Dědič; Šedivý, Ebert, Novotná, Škrdletová; Horejsková, Novotný
ZDRŽEL: Bláhová, Fišer, Havránek, Kacerovský, Kasl, Korbel, Pavlík, Slabý; Heršálková, Kadilák, Maxová, Novák; Tuháček, Petrová
NEHLASOVAL: Ravandi, Smrčka

Nejen komunisté a ČSSD se postavili za lidi z domů, které město ještě nezateplilo a tudíž nemohou ušetřit na topení jako nájemníci ze zrekonstruovaných. Tím sice také přišli o slevy, ale peněženku jim šetří jak zateplení, tak i nová okna.

I když spojili síly i s ODS a TOP 09, na většinu nedosáhli. A to ani opakovaným hlasováním, když to první bylo prohlášené za zmatečné. Sám navrhovatel Ladislav Šedivý totiž nestačil zmáčknout hlasovací tlačítko. Ani jeho ruka by ale nestačila k tomu, aby radní rušili svoje usnesení. K většině 14 hlasů by jim totiž stále jeden chyběl.

Pro druhé hlasování už ale v sále chyběl Tibor Stano z ČSSD. Kolegyně ho ještě telefonem zastihla a vrátila zpátky do hry. Nezachránil nic: v kolonce ANO se objevilo jen 11 jmen, o jeden méně než poprvé. Irena Ravandi z ODS si odskočila a Michalea Petrová z Jinak! změnila názor a nyní se hlasování zdržela.
Radní se tak ke slevám vracet nemusejí, byť Tibor Stano mluví o nespravedlnosti. „Občané si totiž sami nemohou rozhodnout, kdy se jejich dům opraví."

Čtěte také: Tábor krátí slevy na nájemném