Měsíc březen bude již tradičně patřit čtenářům. Knihovny připravily pro návštěvníky doprovodné programy a akce. Na různé besedy, soutěže a čtení se mohou těšit ti, kteří zavítají v březnu do knihoven na Táborsku. Bibliotéky se takto připojují k celorepublikové akci Březen – měsíc čtenářů, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků. Mottem letošního roku je Sladký život s knihovnou. „Cílem této akce je propojit čtenáře, organizace a instituce, které se zabývají psaným slovem. Do akce se zapojilo již přes 400 knihoven z celého Česka,“ upřesňuje Roman Giebisch z Národní knihovny.

V táborské knihovně připravují autorská čtení. Zdejší ředitelka Eva Měřínská prozradila, že využili nabídky oslovit autory, kteří byli nominováni nebo jsou držiteli ceny Magnesia Litera. „Markéta Baňková představí dílo Straka v říši Entropie. Rozhodli jsme se přiblížit i dva knižní počiny od autorů z Táborska. Hana Jančíková získala za knihu Židé v Táboře cenu města. V rámci programu Košer sladké i hořké bude ochutnávka právě židovské kuchyně. Také sem zavítá Tereza Horváthová z nakladatelství Baobab.“

V dalších pobočkách na sídlištích se uskuteční soutěže pro děti. Zajímavou myšlenku má i povídání a čtení s Janem Těsnohlídkem. Uskuteční se totiž v Aux Café, tímto počinem chce knihovna nalákat ke čtení i lidi, kteří normálně do knihovny nechodí. Dostanou tak možnost posedět si v prostoru, který je jim bližší.

I v Soběslavi chystají na březen speciální nabídku. Již podruhé budou pořádat maratón čtení. Toho se zúčastní zejména děti ze základních škol. Vedoucí knihovny Alena Fremrová si pochvaluje spolupráci s táborskou střední školou obchodu a řemesel. Studenti pomáhají i s maratónem čtení. „Loni jsme měli 122 čtenářů. Vydrželi pět hodin. Letos bychom chtěli čas ještě natáhnout.“

Ani návštěvníci bechyňské knihovny nebudou zklamaní. Za každou březnovou výpůjčku dostanou recept, který zaslali sami čtenáři. Také zde plánují již typickou Noc s Andersenem. Tu mají v oblibě především děti, protože mezi knížkami i nocují. Knihovna sídlí v kulturním domě, kde je i výstava malířky a spisovatelky Dany Kyrianové. „Bude se účastnit i besed, které pořádáme pro zdejší základní školu,“ říká za knihovnu Eva Houdková.