Jedenáctý ročník ankety Alej roku byl nabitý zajímavostmi. Pořadatel, sdružení Arnika, se poprvé v historii soutěže rozhodl na krátký čas odtajnit průběh hlasování, což u lidí zaznamenalo velký úspěch, a tak se letošní počet hlasujících vyšplhal na 8878 (předešlý ročník bezmála 7000 hlasů). Perličkou je jistě počet hlasů pro vítěznou Klokotskou alej z Táborska, které svůj “palec nahoru” dalo 999 lidí.

Vítězná alej navíc potvrdila, že vytrvalost se vyplácí; třikrát po sobě se stala vítězkou svého regionu, vloni dokonce už obsadila druhé místo v celostátním hlasování. “Klokotská alej lemuje cestu, která byla založena benediktiny už koncem 17. století, alej zde byla vysázena v roce 1836,” upřesnila o vítězné aleji organizátorka soutěže Klára Ondrigová.

O tom, že každý jeden hlas byl rozhodující, svědčí výsledky z Pardubicka, kde vítězka regionu Alej ke hřbitovu na Křížovém vrchu získala 188 hlasů, druhé místo obsadilo stromořadí Chodníček na Vinice se 187 hlasy a na pomyslný bronz dosáhla Alej Svobody Hlinsko – Studnice díky 186 hlasům.

Ošetření u stomatologa. (Ilustrační foto)
Radnice chce do Tábora přilákat nové lékaře. Chybějí hlavně zubaři

Slavnostní vyhlášení a předání cen by mělo být tradičně v květnu, a to právě pod korunami vítězné aleje. Nominující Klokotské aleje Jana Hralová na místě převezme hlavní cenu, let balonem. Všech 14 regionálních vítězů se pak může těšit na dárkové balíčky spoukazy, knihy o památných stromech nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Patroni ankety ještě zvolí tři nejkrásnější fotografie. Vítěze vyhlásí 27.1. 2022 ve 12.00.

“Naším cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili a o které budete pečovat i v příštích letech,” zopakovala Ondrigová závěrem hlavní myšlenku ankety Alej roku.