VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se jí vestoje, může se to člověku vrazit do nohou

Nadějkov - Děti z nadějkovské základky toho sice samy ještě moc nenavaří, ale přehled o kulinářském umění mají. Pořady o vaření mají zmáknuté

6.3.2010
SDÍLEJ:

Nejlepší je to stejně ve školní družině. Foto: Petra Šitnerová

Nadějkov – Když je třeba, pomůžou mamince při vaření, dobře také vědí, co se u stolu sluší a patří. Na téma jídlo a vaření jsem si povídala se čtvrťáky a páťáky z nadějkovské základní školy.

Kdo umí lépe vařit? Muži nebo ženy?
Ondřej V.: Ženy, protože je víc kuchařek. A doma taky vaří nejvíc mamka s babičkou.
Jaroslav: Já si myslím, že umějí líp vařit muži. Třeba v pořadech v televizi.

A kdo vaří častěji?
Matyáš: Doma ženy. Víc se starají o domácnost. Ale v restauracích zase muži.

Je třeba mít při vaření recept?
Ondřej V.: Ne. Třeba kuchaři, ti umí vařit i bez něj. Pamatují si to.

Vaří lépe maminky nebo profesionální kuchaři?
Martin: Kuchaři, protože jsou to chlapi, a taky že vaří pořád.
Jaroslav: Mají lepší vybavení.
Ondřej Č.: Taky mají s vařením víc zkušeností.
Martin: Taky proto, že se musí vyučit.

Jak se dá jídlo při vaření zkazit?
Anežka: Třeba když se hodně spálí.
Ondřej V.: Může se srazit.
Martin: Přesolit.

Jaká jídla jsou dietní?
Jaroslav: Ovoce.
Matyáš: Zeleninové saláty.
Marie: Zelenina.
Ondřej Č.: Rybí maso.

A po čem se naopak tloustne?
Anežka: Po tučném.
Matyáš: Po vepřovém.
Ondřej Č.: Kraví maso.
Jaroslav: Něco smaženého.
Lukáš: Zákusky.

Jaké jídlo máte nejraději?
Matyáš: Řízek.
Anežka: Já mám ráda třeba pizzu.
Jaroslav: Brambůrky.
Maruška: Hranolky.
Ondřej Č.: Špagety.

A co naopak nesnášíte?
Lukáš: Držkovou polívku.
Ondřej V.: Já taky.
Anežka: Brokolici a taky houby.
Ondřej Č.: Ryby.

Víte, co je to specialita?
Anežka: Něco hodně speciálního. Něco, co se doma nedá jen tak dobře uvařit. Můžeme si ji dát v nějaké moderní restauraci.

Kdo vymýšlí speciality?
Ondra V.: Specialisti.
Jaroslav: Kuchaři.
Martin: Profesionálové.
Lukáš: Kuchařky.

Ochutnali už jste nějakou specialitu?
Ondřej Č.: Já jo. Byly to nudle s takovou omáčkou.
Ondřej V.: Babička nám vaří speciality na bazalce.

Jaká jídla jsou typická pro naši zemi?
Martin: Řízek.
Lukáš: Hranolky.
Jaroslav: Knedlíky.
Matyáš: Knedlo–zelo–vepřo.
Marie: Taky svíčková.
Lukáš: Guláš.

Jaká jídla jsou typická pro ostatní země? A řekněte i pro které.
Ondra V.: Třeba v Americe smažený krab.
Jaroslav: V Číně nudle.
Ondřej Č.: A taky rýže.
Matyáš: V Itálii se jedí hlavně špagety.
Matyáš: A pizza.
Ondřej Č.: V Mexiku čili papričky.

Co je to zdravý životní styl?
Anežka: Když hodně cvičíme.
Jaroslav: Zdravě jíme.
Martin: Běháme.
Ondřej V.: Nebo když hrajeme fotbal.

Kdo žije zdravým životním stylem?
Martin: Fotbalisti.
Všichni: Sportovci.

A nezdravý životní styl?
Lukáš: Když někdo nejí zdravá jídla.
Ondřej V.: Když necvičí.
Ondřej Č.: Když někdo kouří cigarety.
Jaroslav: Když se někdo jenom kouká na televizi.

Víte, kde hodně jedí hamburgery?
Anežka: V Americe.

Proč se říká, že jídla v rychlém občerstvení nejsou zdravá?
Jaroslav: Protože jsou moc tučná.
Matyáš: Protože na ně šahají cízí lidi.
Anežka: Když se jí jídlo rychle a vestoje, může se to člověku vrazit do nohou.

Co znamenají hvězdičky v označení restaurací?
Ondřej Č.: Jak je ta restaurace dobrá.

Kolik hvězdiček může mít nejvíc?
Martin: Šest.
Lukáš: Deset.
Ondřej V.: Osm.
Anežka: Pět.

Do restaurace s kolika hvězdičkami byste nešli?
Martin: S jednou.
Matyáš: S půlkou.
Jaroslav: Se dvěma.

Znáte nějaký pořad o vaření?
Lukáš: Babicovy dobroty.
Matyáš: Kluci v akci.
Ondřej V.: Tescoma s chutí.
Martin: Párty s kuchařem.

A nějaký film?
Anežka: Sůl nad zlato a Císařův pekař a Pekařův císař.

Jaké jídlo se hodí na slavnostní tabuli?
Anežka: Svíčková. Dá se jí uvařit hodně, aniž by to zabralo tolik času.
Martin: Řízek. Je rychle hotový.
Ondřej V.: Smažák s hranolkama. Protože je dobrý. Nebo ryba.
Lukáš: Kachna.
Ondřej Č.: Pizza. Jednou jsme to někde měli.
Matýš: Taky se vaří humr.

Kolik chodů má slavnostní hostina?
Matyáš: Třeba šest.
Anežka: Čtyři.
Martin: Osm.

Jaké chody jsou kromě hlavního jídla?
Anežka: Předkrm.
Matyáš: Polívka.
Lukáš: Salát.
Ondřej Č.: Zákusek.
Jaroslav: Pití.

Jaké trapasy se můžou při jídle stát?
Anežka: Že nám spadne knedlík pod stůl.
Martin: Že si sedneme vedla židle.
Ondřej V.: Když vylijeme sklenici s vodou.
Jaroslav: Rozbít talíř.
Matyáš: Vyklopit na sebe jídlo.
Ondřej V.: Uříznout si prst.
Martin: Nebo nám může vylétnout jídlo z talíře.

Co není slušné dělat při jídle?
Anežka: Mlaskat.
Lukáš: Krkat.
Ondřej Č.: Chrochtat.
Martin: Mlaskat.
Matyáš: Dloubat se v nose.
Ondra V.: Nemělo by se mluvit.
Jaroslav: Já myslím, že se může mluvit.
Matyáš: Ale ne, když máme v puse kompot, protože by vytekl.

Pomáháte doma při vaření?
Anežka: Když mamka chce, tak jo. Třeba obaluju řízky.

Umíte něco sami uvařit?
Matyáš: Já umím omeletu.
Ondřej Č.: Tousty a topinky.
Martin: Palačinku.
Jaroslav: Vajíčka.
Ondřej V.: Obložený talíř.
Lukáš: Hranolky.
Marie: Smažený sýr.

Znáte nějaké fígle při vaření?
Matyáš: Vyhodit palačinku do vzduchu, aby se nepřipálila.
Jaroslav: Když se dělají řízky, neklepat je paličkou, ale rukou.

Autor: Petra Šitnerová

6.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojírenští kovodělníci 18 500 Kč Strojírenští kovodělníci zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 19500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Náplň práce: Ruční mechanické práce - vrtání, broušení, ojehlování, řezání závitů dle výkresové dokumentace a technologického postupu, - Příjem a kontrola dodaných položek, Požadujeme: - Vyučen v oboru strojní, - Čtení technických výkresů, - Praxe v oboru výhodou, Pravidelný plat, možnost závodního stravování 37Kč/oběd, po měsíci zaměstnání příspěvek na penzijní připojištění 300Kč/měs, výroční a jubilejní odměny, kontakt e-mailem nebo tel.. Pracoviště: Kovosvit mas, a.s., náměstí Tomáše Bati, č.p. 419, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Petra Hejduková, +420 381 632 301. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 13 600 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: kontakt e-mailem, místo výkonu práce okres Tábor. Pracoviště: Kavas a.s., 391 76 Slapy u Tábora. Informace: Jiří Včelák, +420 777 914 051. Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 15 000 Kč Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Přípravář. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Příprava pracovních úkolů a operací v příslušné směně, řízení operátorů ve výrobě, odpovědnost za objem a kvalitu produkce. , Požadavky: praxe v obdobné profesi, uživatelská znalost PC, samostatnost, komunikativnost a organizační schopnosti. , čtvrtletní a roční odměny, firemní rekreační zařízení, dotované stravování. , Kontakt: emailem.. Pracoviště: Gz media, a.s., pobočka soběslav, Wilsonova, č.p. 222, 392 01 Soběslav. Informace: Iveta Bodnárová, +420 605 883 744. Gastronomie - Gastronomie Obsluha v zařízeních rychlého 14 000 Kč Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení Zaměstnanec provozu restaurace. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Místo výkonu práce: Mezno-Mitrovice 49, D3 Mitrovice nebo Soběslavská 2929, Tábor. Hledáme zaměstnance do restauračního zařízení. Komunikace se zákazníky, obsluha, příprava produktů. Sleva na stravování 50%, Zdarma plovárna, posilovna. Kontakt: osobně, mailem.. Pracoviště: M restaurant s.r.o., restaurace mcdonald´s tábor, Soběslavská, č.p. 2929, 390 05 Tábor 5. Informace: Jan Baňár, +420 724 582 929.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Na muže, kteří v létě napadli cizince, podají obžalobu

Šestadvacetiletý Jihočech Tomáš D. poputuje do vazby.
5

Podezřelý z vraždy jde do vazby

Policisté hledají svědky střetu autobusu a osobního auta

Soběslav – Policisté žádají veřejnost o pomoc při objasnění nehody, ke které došlo krátce po půl třetí hodině odpolední pondělí 15. října v ulici Nová na jižním okraji Soběslavi, na výjezdu z města ve směru na Veselí nad Lužnicí v prostoru mezi benzinovou čerpací stanicí a objektem STK.

U Chlaponic je vážná nehoda. Na Prahu neprojedete

Písecko - K vážné dopravní nehodě došlo ve středu odpoledne na hlavním tahu z Písku na Prahu u Chlaponic.

Železnice po sto letech – více cestujících, více vlaků, rychlejší cest

České Budějovice - Na konci října oslavíme 100. výročí od vzniku republiky. Prakticky ve stejný okamžik vznikly také Československé státní dráhy. Jejich nástupcem v České republice je národní dopravce České dráhy.

Děti zachraňují život bez zábran

České Budějovice - Je to ve vašich rukách. K tomu vybízí Světový den záchrany života, při němž zdravotníci ukazovali, jak správně resuscitovat.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT