VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se jí vestoje, může se to člověku vrazit do nohou

Nadějkov - Děti z nadějkovské základky toho sice samy ještě moc nenavaří, ale přehled o kulinářském umění mají. Pořady o vaření mají zmáknuté

6.3.2010
SDÍLEJ:

Nejlepší je to stejně ve školní družině. Foto: Petra Šitnerová

Nadějkov – Když je třeba, pomůžou mamince při vaření, dobře také vědí, co se u stolu sluší a patří. Na téma jídlo a vaření jsem si povídala se čtvrťáky a páťáky z nadějkovské základní školy.

Kdo umí lépe vařit? Muži nebo ženy?
Ondřej V.: Ženy, protože je víc kuchařek. A doma taky vaří nejvíc mamka s babičkou.
Jaroslav: Já si myslím, že umějí líp vařit muži. Třeba v pořadech v televizi.

A kdo vaří častěji?
Matyáš: Doma ženy. Víc se starají o domácnost. Ale v restauracích zase muži.

Je třeba mít při vaření recept?
Ondřej V.: Ne. Třeba kuchaři, ti umí vařit i bez něj. Pamatují si to.

Vaří lépe maminky nebo profesionální kuchaři?
Martin: Kuchaři, protože jsou to chlapi, a taky že vaří pořád.
Jaroslav: Mají lepší vybavení.
Ondřej Č.: Taky mají s vařením víc zkušeností.
Martin: Taky proto, že se musí vyučit.

Jak se dá jídlo při vaření zkazit?
Anežka: Třeba když se hodně spálí.
Ondřej V.: Může se srazit.
Martin: Přesolit.

Jaká jídla jsou dietní?
Jaroslav: Ovoce.
Matyáš: Zeleninové saláty.
Marie: Zelenina.
Ondřej Č.: Rybí maso.

A po čem se naopak tloustne?
Anežka: Po tučném.
Matyáš: Po vepřovém.
Ondřej Č.: Kraví maso.
Jaroslav: Něco smaženého.
Lukáš: Zákusky.

Jaké jídlo máte nejraději?
Matyáš: Řízek.
Anežka: Já mám ráda třeba pizzu.
Jaroslav: Brambůrky.
Maruška: Hranolky.
Ondřej Č.: Špagety.

A co naopak nesnášíte?
Lukáš: Držkovou polívku.
Ondřej V.: Já taky.
Anežka: Brokolici a taky houby.
Ondřej Č.: Ryby.

Víte, co je to specialita?
Anežka: Něco hodně speciálního. Něco, co se doma nedá jen tak dobře uvařit. Můžeme si ji dát v nějaké moderní restauraci.

Kdo vymýšlí speciality?
Ondra V.: Specialisti.
Jaroslav: Kuchaři.
Martin: Profesionálové.
Lukáš: Kuchařky.

Ochutnali už jste nějakou specialitu?
Ondřej Č.: Já jo. Byly to nudle s takovou omáčkou.
Ondřej V.: Babička nám vaří speciality na bazalce.

Jaká jídla jsou typická pro naši zemi?
Martin: Řízek.
Lukáš: Hranolky.
Jaroslav: Knedlíky.
Matyáš: Knedlo–zelo–vepřo.
Marie: Taky svíčková.
Lukáš: Guláš.

Jaká jídla jsou typická pro ostatní země? A řekněte i pro které.
Ondra V.: Třeba v Americe smažený krab.
Jaroslav: V Číně nudle.
Ondřej Č.: A taky rýže.
Matyáš: V Itálii se jedí hlavně špagety.
Matyáš: A pizza.
Ondřej Č.: V Mexiku čili papričky.

Co je to zdravý životní styl?
Anežka: Když hodně cvičíme.
Jaroslav: Zdravě jíme.
Martin: Běháme.
Ondřej V.: Nebo když hrajeme fotbal.

Kdo žije zdravým životním stylem?
Martin: Fotbalisti.
Všichni: Sportovci.

A nezdravý životní styl?
Lukáš: Když někdo nejí zdravá jídla.
Ondřej V.: Když necvičí.
Ondřej Č.: Když někdo kouří cigarety.
Jaroslav: Když se někdo jenom kouká na televizi.

Víte, kde hodně jedí hamburgery?
Anežka: V Americe.

Proč se říká, že jídla v rychlém občerstvení nejsou zdravá?
Jaroslav: Protože jsou moc tučná.
Matyáš: Protože na ně šahají cízí lidi.
Anežka: Když se jí jídlo rychle a vestoje, může se to člověku vrazit do nohou.

Co znamenají hvězdičky v označení restaurací?
Ondřej Č.: Jak je ta restaurace dobrá.

Kolik hvězdiček může mít nejvíc?
Martin: Šest.
Lukáš: Deset.
Ondřej V.: Osm.
Anežka: Pět.

Do restaurace s kolika hvězdičkami byste nešli?
Martin: S jednou.
Matyáš: S půlkou.
Jaroslav: Se dvěma.

Znáte nějaký pořad o vaření?
Lukáš: Babicovy dobroty.
Matyáš: Kluci v akci.
Ondřej V.: Tescoma s chutí.
Martin: Párty s kuchařem.

A nějaký film?
Anežka: Sůl nad zlato a Císařův pekař a Pekařův císař.

Jaké jídlo se hodí na slavnostní tabuli?
Anežka: Svíčková. Dá se jí uvařit hodně, aniž by to zabralo tolik času.
Martin: Řízek. Je rychle hotový.
Ondřej V.: Smažák s hranolkama. Protože je dobrý. Nebo ryba.
Lukáš: Kachna.
Ondřej Č.: Pizza. Jednou jsme to někde měli.
Matýš: Taky se vaří humr.

Kolik chodů má slavnostní hostina?
Matyáš: Třeba šest.
Anežka: Čtyři.
Martin: Osm.

Jaké chody jsou kromě hlavního jídla?
Anežka: Předkrm.
Matyáš: Polívka.
Lukáš: Salát.
Ondřej Č.: Zákusek.
Jaroslav: Pití.

Jaké trapasy se můžou při jídle stát?
Anežka: Že nám spadne knedlík pod stůl.
Martin: Že si sedneme vedla židle.
Ondřej V.: Když vylijeme sklenici s vodou.
Jaroslav: Rozbít talíř.
Matyáš: Vyklopit na sebe jídlo.
Ondřej V.: Uříznout si prst.
Martin: Nebo nám může vylétnout jídlo z talíře.

Co není slušné dělat při jídle?
Anežka: Mlaskat.
Lukáš: Krkat.
Ondřej Č.: Chrochtat.
Martin: Mlaskat.
Matyáš: Dloubat se v nose.
Ondra V.: Nemělo by se mluvit.
Jaroslav: Já myslím, že se může mluvit.
Matyáš: Ale ne, když máme v puse kompot, protože by vytekl.

Pomáháte doma při vaření?
Anežka: Když mamka chce, tak jo. Třeba obaluju řízky.

Umíte něco sami uvařit?
Matyáš: Já umím omeletu.
Ondřej Č.: Tousty a topinky.
Martin: Palačinku.
Jaroslav: Vajíčka.
Ondřej V.: Obložený talíř.
Lukáš: Hranolky.
Marie: Smažený sýr.

Znáte nějaké fígle při vaření?
Matyáš: Vyhodit palačinku do vzduchu, aby se nepřipálila.
Jaroslav: Když se dělají řízky, neklepat je paličkou, ale rukou.

Autor: Petra Šitnerová

6.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Zajišťovat činnosti spojené s optimalizací skladovacích procesů a expedicí výrobků, Přijímání zboží, kontrola dodacích listů a dalších dokumentů doprovázejících zboží, Ukládání, kontrola a skladování zboží, Balení, paletizace a příprava zboží pro expedici , Odbavování, kusových a vozových zásilek, Manipulační práce, Zaskladňování výroby , Vedení příslušné evidence a dokumentace skladu zpracovává výrobní dokumentaci, Požadavky:, Středoškolské vzdělání, dobrá znalost MS Office (Excel, Word, Outlook, Explorer);, znalost NJ nebo AJ výhodou, praxe s řízením VZV , Poskytujeme:, zajímavé platové ohodnocení , zázemí stabilní rodinné zahraniční firmy., 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, výhodná nabídka volaní v rámci firemního tarifu, výhodné ceny elektrické energie a zemního plynu, společenské akce - rodinný den, vánoční večírek, firemní chata v Orlických horách, motivující prostředí s vysokou pracovní samostatností a zodpovědností. Pracoviště: Aco industries tábor s.r.o., Průmyslová, č.p. 1158, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Gabriela Procházková, .

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 25 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů Automechanik s praxí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: oprava osobních vozidel, provádění demontáží, používání a obsluha diagnostických zařízení pro kontrolu technického stavu vozidel, zodpovědnost za vlastní výsledky., Požadujeme: schopnost samostatně pracovat, odpovědnost a pečlivost, kvalitu odvedené práce, týmovou spolupráci, ŘP.sk. B, výpis z RT., Pracovní doba: Po-Pá 8:00-17:00 hodin. Pracoviště: Andy-auta s.r.o., Vožická, č.p. 2504, 390 02 Tábor 2. Informace: Zuzana Jirousková, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 120 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) řidič sk. B - rozvoz mraženého zboží. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘP sk. B, stravné, Kontakt: emailem, telefonicky.. Pracoviště: Cornet cz s.r.o. provozovna, Chýnovská, č.p. 535, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: David Vobořil, +420 737 221 455.

Administrativa - Administrativa Recepční 14 000 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) recepční + číšník/servírka v kavárně. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Základní znalost práce s PC, znalost anglického jazyka nebo německého jazyka, směny dle dohody, možnost HPP popř. brigády. Pracoviště: Cst s.r.o., hotel slávia, Husovo nám., č.p. 591, 390 02 Tábor 2. Informace: Jana Holakovská, +420 723 512 022.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

13. ročník soutěže Smrhovská brázda.
28

Koně i vozkové se smažili v brázdě pod smrhovským nebem

Rekonstrukce Budějovické ulice komplikuje průjezd Táborem už déle než měsíc.

Dopravu v Táboře čeká odlehčení

Kam můžete odnést kabelky

Tábor: redakce Táborského deníku, tř. 9. května 620.

Písecké ulice ožívají barevným folklorem

Písek - Program XXIV. Mezinárodního folklorního festivalu v Písku je v plném proudu už od 16. srpna.

Autobusy od bazénu zmizí

Tábor – Parkoviště u plaveckého stadionu v Táboře se brzy dočká avizované proměny, která si vyžádá investici zhruba 5 miliónů korun. Na jeho ploše se poměrně výrazně zvýší počet míst pro osobní automobily.

Turisté se loučí s Pochodem krajem pětilisté růže

Český Krumlov - Pochod krajem pětilisté růže v sobotu 18.8.2018 v Českém Krumlově končí. Další ročníky už nebudou. Turisté sepíšou jeho padesátiletou historii.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT