VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se jí vestoje, může se to člověku vrazit do nohou

Nadějkov - Děti z nadějkovské základky toho sice samy ještě moc nenavaří, ale přehled o kulinářském umění mají. Pořady o vaření mají zmáknuté

6.3.2010
SDÍLEJ:

Nejlepší je to stejně ve školní družině. Foto: Petra Šitnerová

Nadějkov – Když je třeba, pomůžou mamince při vaření, dobře také vědí, co se u stolu sluší a patří. Na téma jídlo a vaření jsem si povídala se čtvrťáky a páťáky z nadějkovské základní školy.

Kdo umí lépe vařit? Muži nebo ženy?
Ondřej V.: Ženy, protože je víc kuchařek. A doma taky vaří nejvíc mamka s babičkou.
Jaroslav: Já si myslím, že umějí líp vařit muži. Třeba v pořadech v televizi.

A kdo vaří častěji?
Matyáš: Doma ženy. Víc se starají o domácnost. Ale v restauracích zase muži.

Je třeba mít při vaření recept?
Ondřej V.: Ne. Třeba kuchaři, ti umí vařit i bez něj. Pamatují si to.

Vaří lépe maminky nebo profesionální kuchaři?
Martin: Kuchaři, protože jsou to chlapi, a taky že vaří pořád.
Jaroslav: Mají lepší vybavení.
Ondřej Č.: Taky mají s vařením víc zkušeností.
Martin: Taky proto, že se musí vyučit.

Jak se dá jídlo při vaření zkazit?
Anežka: Třeba když se hodně spálí.
Ondřej V.: Může se srazit.
Martin: Přesolit.

Jaká jídla jsou dietní?
Jaroslav: Ovoce.
Matyáš: Zeleninové saláty.
Marie: Zelenina.
Ondřej Č.: Rybí maso.

A po čem se naopak tloustne?
Anežka: Po tučném.
Matyáš: Po vepřovém.
Ondřej Č.: Kraví maso.
Jaroslav: Něco smaženého.
Lukáš: Zákusky.

Jaké jídlo máte nejraději?
Matyáš: Řízek.
Anežka: Já mám ráda třeba pizzu.
Jaroslav: Brambůrky.
Maruška: Hranolky.
Ondřej Č.: Špagety.

A co naopak nesnášíte?
Lukáš: Držkovou polívku.
Ondřej V.: Já taky.
Anežka: Brokolici a taky houby.
Ondřej Č.: Ryby.

Víte, co je to specialita?
Anežka: Něco hodně speciálního. Něco, co se doma nedá jen tak dobře uvařit. Můžeme si ji dát v nějaké moderní restauraci.

Kdo vymýšlí speciality?
Ondra V.: Specialisti.
Jaroslav: Kuchaři.
Martin: Profesionálové.
Lukáš: Kuchařky.

Ochutnali už jste nějakou specialitu?
Ondřej Č.: Já jo. Byly to nudle s takovou omáčkou.
Ondřej V.: Babička nám vaří speciality na bazalce.

Jaká jídla jsou typická pro naši zemi?
Martin: Řízek.
Lukáš: Hranolky.
Jaroslav: Knedlíky.
Matyáš: Knedlo–zelo–vepřo.
Marie: Taky svíčková.
Lukáš: Guláš.

Jaká jídla jsou typická pro ostatní země? A řekněte i pro které.
Ondra V.: Třeba v Americe smažený krab.
Jaroslav: V Číně nudle.
Ondřej Č.: A taky rýže.
Matyáš: V Itálii se jedí hlavně špagety.
Matyáš: A pizza.
Ondřej Č.: V Mexiku čili papričky.

Co je to zdravý životní styl?
Anežka: Když hodně cvičíme.
Jaroslav: Zdravě jíme.
Martin: Běháme.
Ondřej V.: Nebo když hrajeme fotbal.

Kdo žije zdravým životním stylem?
Martin: Fotbalisti.
Všichni: Sportovci.

A nezdravý životní styl?
Lukáš: Když někdo nejí zdravá jídla.
Ondřej V.: Když necvičí.
Ondřej Č.: Když někdo kouří cigarety.
Jaroslav: Když se někdo jenom kouká na televizi.

Víte, kde hodně jedí hamburgery?
Anežka: V Americe.

Proč se říká, že jídla v rychlém občerstvení nejsou zdravá?
Jaroslav: Protože jsou moc tučná.
Matyáš: Protože na ně šahají cízí lidi.
Anežka: Když se jí jídlo rychle a vestoje, může se to člověku vrazit do nohou.

Co znamenají hvězdičky v označení restaurací?
Ondřej Č.: Jak je ta restaurace dobrá.

Kolik hvězdiček může mít nejvíc?
Martin: Šest.
Lukáš: Deset.
Ondřej V.: Osm.
Anežka: Pět.

Do restaurace s kolika hvězdičkami byste nešli?
Martin: S jednou.
Matyáš: S půlkou.
Jaroslav: Se dvěma.

Znáte nějaký pořad o vaření?
Lukáš: Babicovy dobroty.
Matyáš: Kluci v akci.
Ondřej V.: Tescoma s chutí.
Martin: Párty s kuchařem.

A nějaký film?
Anežka: Sůl nad zlato a Císařův pekař a Pekařův císař.

Jaké jídlo se hodí na slavnostní tabuli?
Anežka: Svíčková. Dá se jí uvařit hodně, aniž by to zabralo tolik času.
Martin: Řízek. Je rychle hotový.
Ondřej V.: Smažák s hranolkama. Protože je dobrý. Nebo ryba.
Lukáš: Kachna.
Ondřej Č.: Pizza. Jednou jsme to někde měli.
Matýš: Taky se vaří humr.

Kolik chodů má slavnostní hostina?
Matyáš: Třeba šest.
Anežka: Čtyři.
Martin: Osm.

Jaké chody jsou kromě hlavního jídla?
Anežka: Předkrm.
Matyáš: Polívka.
Lukáš: Salát.
Ondřej Č.: Zákusek.
Jaroslav: Pití.

Jaké trapasy se můžou při jídle stát?
Anežka: Že nám spadne knedlík pod stůl.
Martin: Že si sedneme vedla židle.
Ondřej V.: Když vylijeme sklenici s vodou.
Jaroslav: Rozbít talíř.
Matyáš: Vyklopit na sebe jídlo.
Ondřej V.: Uříznout si prst.
Martin: Nebo nám může vylétnout jídlo z talíře.

Co není slušné dělat při jídle?
Anežka: Mlaskat.
Lukáš: Krkat.
Ondřej Č.: Chrochtat.
Martin: Mlaskat.
Matyáš: Dloubat se v nose.
Ondra V.: Nemělo by se mluvit.
Jaroslav: Já myslím, že se může mluvit.
Matyáš: Ale ne, když máme v puse kompot, protože by vytekl.

Pomáháte doma při vaření?
Anežka: Když mamka chce, tak jo. Třeba obaluju řízky.

Umíte něco sami uvařit?
Matyáš: Já umím omeletu.
Ondřej Č.: Tousty a topinky.
Martin: Palačinku.
Jaroslav: Vajíčka.
Ondřej V.: Obložený talíř.
Lukáš: Hranolky.
Marie: Smažený sýr.

Znáte nějaké fígle při vaření?
Matyáš: Vyhodit palačinku do vzduchu, aby se nepřipálila.
Jaroslav: Když se dělají řízky, neklepat je paličkou, ale rukou.

Autor: Petra Šitnerová

6.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Ostatní stavební technici 22 000 Kč

Montéři suchých staveb Montér sádrokartonových systémů - minerálních stropů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Zručnost. Místo výkonu práce: okres Tábor, okres ČB, kontakt: telefonicky.. Pracoviště: Milan hovorka, Jateční, č.p. 44, 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Milan Hovorka, +420 602 147 183.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 18 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) pomocná síla. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: samostatnost, příplatek na stravu, zaměstnanecké bonusy, kontakt tel., e-mailem. Pracoviště: Michaela marešová - průmyslová 499, Průmyslová, č.p. 499, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Michaela Marešová, +420 777 275 500.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 23 500 Kč

Řidiči tahačů Řidič nákladního automobilu nad 12t (tahač+návěs). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 23500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné i pro absolventy., POŽADAVKY: platný profesní průkaz řidiče (včetně přezkoušení), řidičský průkaz sk. C, E, karta do digitálního tachografu, 4 roky praxe, spolehlivost, samostatnost, pečlivost. Doba neurčitá. DIETY NAVÍC., NÁPLŇ PRÁCE: rozvoz výrobků převážně po ČR a EU., Zaměstnanecké výhody: 5T dovolené, příspěvek na penzijní připojištění a další zam.výhody., Kontakt: telefonicky, emailem (martina.vitkova@img-management.cz). Pracoviště: Img bohemia s.r.o., Průmyslová, č.p. 798, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Monika Havránková, +420 381 679 901.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 32 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel řidič kamionové dopravy - vývozy z firmy Fontea, a.s. Veselí nad Lužnicí. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 32000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pož.: vyučení, praxi "CE" min. 2 roky výhodou,, zvláštní prémie, jízdní výhody,, kontakt e-mailem, telefonicky. Pracoviště: Sgm route, a.s. - fontea a.s., 391 81 Veselí nad Lužnicí 1. Informace: Jiří Pustowka, +420 737 276 036.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hasiči uchránili miliony. Hořel dřevník s uskladněným dřevem

V pátek vyvrcholil Budějovický Majáles.
AKTUALIZOVÁNO
97

OBRAZEM: Městem prošli studenti v maskách

Život na Blatech se těší ze stříbra

Soběslav - Husitské muzeum v Táboře uložilo do své klenotnice mimořádně cenný úspěch. Postarala se o něj jeho pobočka Blatské muzeum, jehož etnografická expozice Život na Blatech a Kozácku získala stříbro v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis.

Fotbalisté Soběslavi vyzvou v sobotu na domácím trávníku divizního lídra

Soběslav – Fotbalisté soběslavského Spartaku stanou v sobotním pokračování divize před obrovskou výzvou. Jejich soupeřem bude od 17 hodin vedoucí tým tabulky z Karlových Varů.

Pohádkoví Broučci oživí Noc kostelů

Tábor – Celorepubliková akce Noc kostelů zavítá v pátek také do svatostánků na Táborsku.

AKTUALIZOVÁNO

Jihočeské divadlo sčítá škody po bouřce

České Budějovice - Přívalový déšť, který provázel čtvrteční bouřku nad Českými Budějovicemi, kvůli ucpanému okapu poničil i foyer a další vnitřní prostory Jihočeského divadla. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT