Kdo prožívá životní krizi, má si naordinovat transformační proces. Třeba chůzi přes žhavé uhlí nebo po skleněných střepech. Doporučuje Alena Ben Ali od Soběslavi, která na náměstí TGM položila na chodník modré plátno a na něj rozbité sklo. Kdo našel odvahu, vyzkoušel.

Zouvat boty nemusela, vyznává chůzi bez bot stejně jako její parťák Petr z Prahy. Nejdřív nám předvedli, jak je „jednoduché" projít sklem bez poranění. Životní krizi sice neprožívám, ale vzbudila se ve mně touha překonat strach. Odkládám obuv a jdu na to. První krok byl hodně vratký, další odvážnější a ty následující už jsem zdolala suverénně s úsměvem na rtech. Nic to není. Krev ze mne nelila.
Přesně tak to odpovídá transformaci, vašemu životnímu rozvoji.

„První krok uděláte s rozvahou a pokud uspějete, druhý už jde snáz a hladce projdete. Nebo couvnete a dostanete se do kolapsu, brečíte v koutě a víte, že jste neuspěla," vysvětluje Alena Bin Ali, co vám střepy o vás napoví.

Můj úspěch inspiroval i další, boty zula kolegyně Lucie Šebánková a vzápětí i šestiletá Berenika Maredová. „Bylo to dobrý, nic mne nebolelo," hodnotila odvážná slečna z Tábora, která k podobnému kousku zlákala i maminku Veroniku. 

Chůze přes střepy je součástí tak zvaného firewalkingu, neboli chůze přes žhavé uhlí bosýma nohama. „Každá aktivita symbolizuje nějakou životní situaci, sklo je průchod ostrou situací, jíž je krize. Člověk si při tom sáhne na svůj vlastní strach a zjistí, že se odvaha přenáší do života, že posilují víru sama v sebe," říká Alena Bin Ali, která ještě doporučuje pád důvěry. Z určité výšky se skácíte po zádech a věříte, že lidé dole vás bezpečně chytí. Zbavíte se tím přehnané potřeby mít všechno pod kontrolou.

Alena Bin Ali s tréninkem začala letos na jaře, kdy se po pauze vrátila i k chůzi bez bot. Přiznává, že pro okolí jsou zatím atrakcí, ale nouzi o zvídavé a odvážné jedince nemají.
„Spousta lidí se zbaví strachu a dokážeme je přimět k tomu, aby si všechno sami vyzkoušeli," tvrdí. Staršího pána, který se u nás na náměstí zastavil, ale do skla nezlákali, byť nevěřil, že jde o opravdové střepy, jimž nikdo ostré hrany a hroty neobrousil.

Podobné aktivity jsou velkým fenoménem po celé světě. Jednotlivec ztrácí strach, začne si víc věřit, lépe zdolává překážky a také stresy. Firewalking vás v životě posune zase o kus dál.