V pátek 20. března policisté zadrželi v Českých Budějovicích pětapadesátiletého muže. Podezřelý je z toho, že nadával své ženě a vyhrožoval jí i její matce s nožem v ruce. Z domu byl nakonec policisty vykázán. „Na lidi i jejich chování může mít dopad i aktuální situace, omezení pohybu či karanténa. O to víc by se každý měl snažit být k ostatním tolerantní a ohleduplný,“ uvedl k tomu krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Ilustrační foto.
Muž vzal na manželku nůž. Vyhrožoval jí, tchyni i synovi smrtí

Ponorková nemoc, kterou způsobuje nemožnost úniku z více či méně toxického vztahu, může v době karantény, kdy se mají lidé držet doma, prohlubovat konflikty. V policejních svodkách se objevilo v posledních dnech hned několik velmi vážných případů, kdy se vystupňovaly dlouhodobé konflikty.

Vražda na Jindřichohradecku

V sobotu 21. března zemřela ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku žena. Policisté případ hodnotí jako vraždu a obvinili z ní třiačtyřicetiletého partnera ženy. I tady šlo zřejmě o dlouhodobé konflikty ve vztahu. „Problémoví nebyli - možná jen mezi sebou. Měli italskou domácnost,“ řekl Deníku starosta Velkého Ratmírova Jaroslav Podzimek.

Pohled na dům ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku, kde se v sobotu 21. března odehrála tragédie. Vyšetřování vraždy ještě večer připomínala policejní páska.
Muž podezřelý z vraždy na Jindřichohradecku byl dopaden

Konflikt vygradoval požárem

Do kategorie vyvrcholení konfliktních vztahů spadá i případ padesátiletého muže, který je podezřelý, že 17. března po půlnoci zapálil ve Větřní na Českokrumlovsku byt nového přítele své bývalé přítelkyně. Vyhrožoval také zabitím sekyrou. „Místo, aby svoji situaci a své vyšetřování konzultoval s právním zástupcem, neustále svoji bývalou přítelkyni telefonicky kontaktoval a také jí sledoval,“ řekl Jiří Matzner.

Muž zapálil dům zřejmě ze žárlivosti.
Ze žárlivosti zapálil dům plný lidí. Expřítelkyni sledoval a vyhrožoval

To, že se lidé v karanténě drží více pohromadě doma, nevede však jen ke zhoršování už tak problémových vztahů, ale mění se také skladba zásahů hasičů. „Ubylo dopravních nehod – lidé méně cestují - a přibylo například požárů. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že chování lidí je nejčastější příčinou nejen požárů, a to se právě teď začíná projevovat,“ uvedl pro Deník šéf táborských hasičů Petr Hojsák.

V komplikovaných dnech, kdy se naplno projevují charaktery a případy domácího násilí se mohou jak podle policistů, tak i podle psychologů, zhoršovat, by se oběti psychického i fyzického násilí neměly bát své problémy řešit. Pomoc mohou hledat třeba na Lince pomoci obětem kriminality a domácího násilí na čísle 116 006. Rady a informace nabízí třeba také web www.domacinasili.cz a muži, kteří těžko zvládají svůj vztek, najdou rady a pomoc na www.muziprotinasili.cz.