V loňském roce se ryby v Dřemlinách nakazily koiherpesvirozou. Tato nemoc způsobuje nekrózu žeber a překrvení orgánů. I když se nepřenáší na lidi, nakažená ryba již k užitku není. Z tohoto důvodu musely být ryby zlikvidovány a rybník sanován. Šlo o řádově 100 tun ryb. Kompletní loviště rybníka muselo být vyčištěno. Bahno se vybagrovalo a odvezlo pryč. Na sanaci bylo použito hašené vápno, tím bylo eliminováno potencionální nebezpečí další nákazy.

„Sanace rybníka vyšla na 150 tisíc korun,“ řekl Ludovít Brehovský, jednatel společnosti Městské hospodářství Vodňany spol. s.r.o., která o městské rybníky pečuje.

Na výlov se také přišla podívat rodina Začkova. „Chodíme na výlov pravidelně, dnes je i krásně. Vloni nebyl loven kvůli nákaze a hodně nám ten podzimní rituál chyběl,“ řekla Veronika Začková za několik členů rodiny, kteří bydlí částečně ve Vodňanech a Číčenicích.

Letošní výnosy dopadly rekordně. O víkendu bylo sloveno 900 metráků kapra a 62 metrických centů tolstolobika. „Mluvil jsem s pamětníky a tak dobré výnosy nepamatují desítky let zpátky,“ řekl Lubovít Brehovský a dodal: „Sádky už jsou plné, další ryby se tam nevejdou. V rámci letních výlovů bylo ještě odloveno dalších 260 q kaprů a ty byly prodány do zahraničí.

Jedním z důvodů tak bohatého úlovku jsou i mladé dravé ryby, které kvůli loňsku musely být nově nasazeny a ty nestihly kaprům a tolstolobikům ujídat krmení. V rybníce je 90 procent kaprů a v 10 procentech je zastoupen tolstolobik bílý, candát, štika a lín. Průměrná váha kapra je 2,70 kg až 3,30 kg.