Přežije ryba puštěná zpátky do rybníka? Má šanci, ale splněná tři přání za to nečekejte.
„Když jsem byla malá, tak jsme jednou nebo dvakrát kapra do rybníka pustili. Bylo nám ho se sestrou líto. S rodiči jsme ho byli odpoledne vrátit zpátky na svobodu. K večeři jsme pak měli rybí filé,“ vzpomíná Veronika Čapková z Tábora.
„Pokud kapr strávil několik dní doma ve vaně, v teplé a chlorované vodě, hrozí mu teplotní a chemický šok. Jeho šance na přežití je pak velmi malá,“ tvrdí jednatel štičí líhně Esox Oldřich Pecha. Pokud se do rybníka dostane nedlouho po nákupu, jeho šance na přežití stoupají. Sádky pod Jordánem jsou zásobeny vodou z nádrže. Není potom problém kapra pustit zpátky do prostředí, na které je zvyklý. Ideální to ale zrovna není. Zatímco ryba v rybníce prožívá dobu vegetativního klidu, na sádkách je pořád v plném pohybu.
Kapři, co se neprodají o Vánocích, putují nejčastěji do zahraničí. „Už je to jednou ryba určená ke konzumaci. Zpracuje se jako potravina. Nejčastěji vyvážíme do Německa nebo Rakouska. Narozdíl od nás se tam ryby konzumují celoročně,“ řekl chovatel ryb Josef Vaněk.
„Většina naší produkce je určená pro export. Vánoční kapři jsou z tohoto exportního balíčku vyčleněni, a ti, co se neprodají, se do něj zase vrátí,“ informoval Pecha, „v Táboře si lidé od nás kupují kapra přímo na sádkách. V Praze spolupracujeme s několika prodejci. Ti vědí už dopředu, kolik toho asi prodají. Vrací se nám od nich minimum neprodaných ryb.“ Jednatel štičí líhně nakonec trochu zažertoval. „Ideální by bylo, kdyby si u nás rodina koupila dva kapry. Jednoho snědla při štědrovečerní večeři a druhého pietně vpustila zpět do našeho košínského rybníka. Pak by byla šance, že se s ním napřesrok zase shledají,“ poradil.
Tak či tak, šance kapra, který už jednou uvízne v síti, vrátit se zpátky na svobodu je velmi malá.