Ochránci přírody ze skupiny Compassion in World Farming (CIWF) nyní připravili otevřený dopis budoucímu ministrovi zemědělství, aby toto týrání kaprů zakázal. Zoologická zahrada Tábor tuto iniciativu podporuje a vítá.
Kruté zacházení
Prodej živých kaprů je podle ředitele Zoo Tábor Evžena Korce jednoznačně barbarství. „Ryby totiž neskutečně trpí a je velmi smutné, že tomuto utrpení často přihlíží i malé děti. Problém je v nešetrném převozu ryb i jejich přechovávání v přeplněných kádích. Kapry navíc zabíjí na ulicích nekvalifikovaní lidé, kvůli tomu ryby často umírají bolestivě a velmi dlouho,“ vysvětlil.
Učiněnou hrůzou je dle jeho slov také transport živých ryb v taškách, kdy se bez kontaktu s vodou dusí. „Zcela nevhodné je též následné umístění ryb do vany s teplejší, a navíc chlorovanou vodou, která jim může poškodit kůži i nervovou soustavu,“ upozornil Korec na barbarské zvyky.
Na problematické prodeje vánočních ryb v tomto čase upozorňuje už řadu let. „Posláním ZOO Tábor je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat, proto mě nemůže podobné hromadné utrpení nechat chladným. Vždy mě znovu a znovu úplně mrazí u srdce, když vidím, jak krutě se s těmito nebohými tvory každý rok zachází,“ popsal své pocity.
Barbarská tradice
Kritiku vánočního prodeje kaprů potvrdila také studie pracovníků České zemědělské univerzity v Praze, která všechny tyto výtky označila za oprávněné. Kapr běžně zimu tráví na dně rybníka ve stavu podobném zimním spánku se zpomaleným metabolismem. „Naopak vánoční kapr je vystresován častým převozem a nemůže proto do tohoto zimního spánku upadnout. V důsledku toho je vyhladovělý a vyčerpaný. Nešetrnou manipulací, kdy jsou ryby doslova vysypávány do kádí, často dochází i ke krvavým zraněním. Myslím si, že pro tuto barbarskou a bolestiplnou tradici není v 21. století místo,“ apeluje ředitel táborské zoo.
Každý, komu není osud zvířat lhostejný, může připojit svůj podpis k otevřenému dopisu budoucímu ministru zemědělství. Ten včetně konkrétních argumentů naleznou zájemci zde.
V České republice stále běžně dochází k situaci, kdy je zákazníkovi umožněno zakoupit si rybu v živém stavu, transportovat ji po libovolně dlouhou dobu bez vody a poté ji přechovávat v nevhodných podmínkách v domácnosti či vypustit zpět do volné přírody. K tomuto jednání dochází zejména (ale nikoli pouze) při prodeji tzv. vánočních kaprů. Prodej ryb v živém stavu se uskutečňuje též v průběhu roku.
Jak dokazuje nová odborná studie Mgr. K. Svitačové a prof. Mgr. O. Slavíka, Ph.D. z České zemědělské univerzity v Praze s názvem Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji dochází při takovém jednání k týrání zvířat:
• ryba přenášená po prodeji libovolně dlouhou dobu bez vody trpí – dusí se;
• ryba přechovávaná v domácnosti, například ve vaně, trpí – kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku ve vodě a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete;
• ryba neodborně usmrcovaná trpí – není zajištěno, že je před vykrvením řádně omráčena;
• ryba vypuštěná zpět do volné přírody trpí – energetické zásoby zvířete jsou vyčerpané a může dojít k teplotnímu šoku, většina takto vypuštěných ryb pravděpodobně nepřežije.