Po počátečních rozpacích má prachatický kadeřník Jakub Bouda diář na měsíc a půl zcela zaplněný. Je rád, od 27. prosince měl kadeřnický salon zavřený. „Poté, co vláda řekla, že můžeme otevřít, byla domluva se zákazníky někdy komplikovaná. Některým se nelíbilo, že se musejí prokazovat testem ze zdravotnického zařízení,“ vrátil se Jakub Bouda zhruba týden zpátky s tím, že prý se našli i tací, kteří byli nepříjemní. Situace se ale o dost zlepšila ve chvíli, kdy byly povoleny i testy ze zaměstnání či školy.

Kadeřnictví. Ilustrační snímek
PŘEHLEDNĚ: Seznam služeb a obchodů, které mohou fungovat od pondělí

V neděli tak Jakub Bouda dokoupil poslední zbytky potřebných věcí a uklidil salon. „Už se těším, až přijde první zákazník,“ řekl. Klientů má tolik, že musel rozšířit pracovní dobu o dvě hodiny denně a pracovat bude také v sobotu. „Musím pokrýt zájem a zároveň si vytvořit finanční zásobu. Nikdy nevím, kdy nás zase zavřou,“ zhodnotil s tím, že se doba jeho práce prodlouží, protože zákazníci dlouho nemohli služeb kadeřníka využít.

Evidenci klientů Jakub Bouda vyřeší formulářem, do kterého mu každý z nich napíše jméno, telefonní číslo a podpisem potvrdí, že byl podle nařízení negativně testován. „Potvrzení ale osobně zkontroluji,“ uzavřel.