Po dvou týdnech jsme se vrátili do volebních místností. Nerozhodní je využili k získávání dalších informací o obou kandidátech, aby se na jejich základech konečně přiklonili k jednomu nebo druhému. Další skupina lidí měla o svém favoritu jasno hned po prvním kole a další voliči už na volbu rezignovali. Těch by ale mělo být co nejméně, protože se očekává ještě vyšší účast než v kole prvním.

Kdo se rozhodl, že do prezidentské volby promluví, může dnes do 14 hodin. Pak už bude rozhodnuto o tom, kdo usedne na Pražském hradu. Statistický úřad bude postupné výsledky zveřejňovat hned po půl třetí.

Hlasovací lístky a úřední obálky každý dostane až přímo ve volební místnosti, s sebou si opět nezapomeňte vzít platný průkaz totožnosti – občanský vám narychlo vystaví po celou dobu voleb v Táboře a Soběslavi. S sebou si vezměte 2 fotografie a starý občanský průkaz. Pokud jste jej ztratili, pak potvrzení o ztrátě, které vám vystavila policie, a k tomu jiný průkaz totožnosti: platný pas nebo řidičský průkaz. Náhradní občanský průkaz má platnost jednoho měsíce.

Druhým dnem pokračuje finále historicky první přímé volby prezidenta v České republice. Lidé mohou do volebních místností v místě svého trvalého bydliště přijít ještě mezi 8. a 14. hodinou. Kdo v uplynulých dnech požádal o vydání voličského průkazu, může svůj hlas odevzdat kdekoli, například na horách.

Druhý den volby

13.05: I v Žíšově již čekají na poslední voliče. Na seznamu mají komisaři odškrtnutou rovnou stovku ze 156. účast je tedy 62,12 procent. "Dnes to bylo určitě slabší. Přišlo 23 lidí. Myslím, že dorazí ještě jeden nebo dva. Celkem minule přišlo 107 občanů. To už asi těžko doženeme. Za celé dva dny jsme nemuseli řešit nějaký problém," podotkl předseda Václav Vachovec.

12.45: V Jedlanech má již odvoleno 34 ze 64 místních. "Za dnešek dorazilo asi 12 voličů. Myslím, že ještě přijdou maximálně dva. V prvním kole jsme měli účast okolo osmdesáti procent, nyní bude určitě nižší. Přičítám to tomu, že lidé, kterým se jejich favorit nedostal do druhého kola, se k volbám už asi nechtělo," sdělila svůj názor zapisovatelka Ladislava Plecitá. "Ve volných chvílích sledujeme média, jak to vypadá na jiných místech republiky. vše u nás proběhlo bez problémů," dodává zapisovatelka.

12.15: Před obědem přišel do volební místnosti na Městký úřad v Soběslavi dát svůj hlas i Oldřich Žamberský (85). Neodradilo ho ani to, že jde o holi a chodníky kloužou. "Nikdy jsem nevynechal, tak to ani teď nebudu měnit. Pravděpodobně jsou to moje poslední volby," žertoval senior. "Moje žena odvolila v nemocnici. Já mám toho svého kandidáta, kterému jsem dal hlas i v prvním kole. Nebylo těžké se rozhodnout, ale jestli vyhraje, je ve hvězdách. Komu není totiž shůry dáno, v apatyce nekoupí," přirovnal Oldřich Žamberský.

Podle předsedy volební komise Jaroslava Forejta včera chodilo více lidí. Doufá alespoň ve stejnou účast jako u prvního kola volby. "Viděl jsem tady i voliče, kteří u prvního kola nebyli. Já jsem si vybral toho svého kandidáta, i když bych jako prezidenta viděl někoho jiného," připustil předseda komise.

11.45: Z Kvasejovic se vydali do sousedního Přehořova volit i manželé Válkovi. Neodradil je sníh či mráz a volby spojili s pětikilometrovou procházkou. "Spojili jsme příjemné s užitečným. Vzali jsme i pejska, pěkně se projdeme a ještě si můžemei zvolit toho, kdo by byl podle nás dobrý prezident. Dali jsme mu hlas i v prvním kole," konstatoval Bedřich Válek.

11.35: V Mezné přišla splnit svoji "občanskou povinnost" i důchodkyně, která si nepřála zveřejnit jméno, aby od manžela nedostala vyhubováno. "Manžela jsem nemohla přesvědčit, aby šel k volbám. Hádám se s ním už týden. Že ani jednomu z těch dvou, hlas prostě nedá. Dokonce se toho vložila i vnoučata. Že prý jestli nepůjde, tak přijedou až na Vánoce. Ani to s dědou nehlo," směje se.

Podle zapisovatelky Miroslavy Štefanové je v urně vhozených 40 z 81 hlasů. "Teď je poměrně klid. Myslím, že ale lidé přijdou ještě po obědě. První kolo bylo lepší. Musím ale konstatovat, že chodí všechny věkové kategorie," řekla Miroslava Štefanová.  

11.15: Stejně jako v Nadějkově bude mít zřejmě druhé kolo volby nižší účast voličů i v Dírné. "Mladým asi vypadl kandidát, takže jich chodí méně a i účast je nižší," míní členka komise Olga Leiblová. Odvolila necelá polovina lidí. "Věříme, že na padesát procent to dotáhneme. Předím jsme měli přes šedesát procent, to už se nám ale těžko podaří," konstatovala Leiblová. Nelze ale odhadnout, jestli místní volí modrou krev, když mají za souseda knížete Wratislava.   

11.05: Bez jednoho procenta poloviční účast mají v Nadějkově. Tady by mohlo do volebních místností dorazit 592 místních. Prozatím jich členka komise Klára Tesařová napočítala 289. "Dnes přišlo 41 voličů. Zatím je sobota slabší než u prvního kola volby. V pátek ale zase byla účast lepší, než minule. Lidé nechodí asi kvůli počasí nebo si nevybrali kandidáta. Myslím si, že celkově bude účast srovnatelná a nebo o něco nižší," konstatovala Klára Tesařová. 

10.45: Do velební místnosti ve Smilových Horách dorazilo prozatím 175 z 318 místních. Komise obešla s volební urnou i patnáct seniorů. "Dneska přišlo zatím asi 25 voličů. Sobota je horší, než u prvního kola, ale v pátek jsem si zase polepšili," upřesnila místopředsedkyně komise Helena Szabová. Podotkla, že volný čas si v místnosti krátí čtením knih a časopisů. "Paní knihovnice byla tak hodná, že nám tady nechala něco ke čtení, kdyby byla mezi lidmi delší prodleva. Moc příležitostí k tomu ale zatím nebylo," řekla místopředsedkyně. Včerejší poslední volič zavítal k urně na smilovském úřadě ve 21.30 hodin. 

9.45: Přes 46 lidí odvolilo během prvních dvou hodin v táborském okrsku číslo 4, který sídlí v zemědělské škole. "Včera jsme měli účast přes 38 procent, což už je více než v prvním kole. Celkem tedy přišlo prozatím k volbám 304 z 673 voličů. Nyní jsme na pětačtyřiceti procentech," uvedl předsedkně Dana Harazimová. I přesto, že voliči prozatím přichází s několikaminutovými intervaly a fronty se netvoří, podle slov předsedkyně volební komise jich je více než v sobotu u minulého kola volby. 

"U prvního kola volby jsme byla, ale dala jsem hlas jinému kandidátovi. Teď jsem si hold někoho z těch dvou musela vybrat. Občas jsem koukala na debaty. Dám hlas tomu, který je mi sympatičtější a více jsem souhlasila s obsahem jeho sdělení. Nový prezident by měl být slušný a dát konečně tuto zemi do latě," sdělila paní marie, která zrovna vstupovala do volební místnosti.

Páteční volba prezidenta

Dveře úřadů, škol, hasičáren nebo kulturních domů či obyčejných hospod se přesně ve 14 hodin otevřely prezidentkým volbám. Ve druhém kole již jde jen o souboj kdo s koho. Rekordmankou se ve druhém kole má šanci stát Marie Maršíková, která patří k okrsku na Gymnáziu Pierra de Coubertina. Před třídou čekala již ve 13.35 hodin. "Šla jsem zrovna od lékaře, tak abych se nemusela vracet," vysvětlovala svůj včasný příchod. 

V tomto volebním okrsku mají zapsaných 674 voličů. Lidem se lístky vydávají přímo v místnosti, tak se tady snad již nestane to, co v prvním kole. "Dva hlasy u nás dostal i Tomio Okamura. Někdo si přesně okopíroval hlasovací lístek a jen změnil jméno," říká předseda komise Martin Honomichl. 

Falešné průkazy

Po čtyřech hodinách od doby, kdy se otevřely volební místnosti, vedoucí odboru vnitřních věcí Vladimír Helma upozorňuje komisaře, že se objevují falešné voličské průkazy. "Dostali jsme pokyn od policie, že se u některých komisí vyskytly falzifikáty voličských průkazů. Musíme upozornit všechny komise, aby kontrolovaly jejich pravost," konstatuje Vladimír Helma.

Pravost lze ověřit podle razítka. Z originálu ho lze setřít, u kopie je to nemožné. Jde o maření úřadní listiny, ale v Táboře se tento případ zatím nevyskytl. 

Rataják odvolil v Indii

15.30: Krátce po 14. hodině vstupovaly do své volební místnosti v zemědělské škole čtyři ženy, zástupkyně tří generací: babička Miloslava Durajová, maminka Monika Kubová a její dcery Adélka (9) a Anička (13). Ty pochopitelně volit ještě nemohly, ale svou představu o prezidentovi mají již dnes. "Chtěla bych si ho taky volit, ale možná bych chtěla úplně jinýho," naznačila mladší Adélka, že ze současných kandidátů by si moc nevybrala. Starší Anna už by měla rozhodování lehčí. "Já bych si vybrala, i když jsou určitě lepší kandidáti. Třeba moje mamka," rozesmála celou rodinu.  

15.34: V Ratajích na Bechyňsku starosta Roman Šafránek svým voličům odhraboval sníh z cesty, aby se jim cestou k urně nic nestalo a nepřišli o možnost volit si prezidenta. Mají tady i jednu raritu: jeden místní občan odvolil na ambasádě v Indii. V komisi na správný chod dohlíží zkušená Anna Cvachová, která v komisi nezasedala pouze v prvních volbách po roku 1989. Úplně prvním voličem se stal ve 14.02 hodin Václav Kniezek. "U voleb jsem zatím vůbec nikdy nebyl. Tohle je úplně poprvé. Už jsem byl hodně naštvaný, tak to mne vyburcovalo. Vybíral jsem podle sympatií a žádné velké očekávání od prezidenta nemám," svěřil nám muž středního věku. 

15.46: V Raděticích to ve volební místnosti opět voní čerstvými buchtami. V sedmičlenné komisi jsou čtyři ženy, které se vždy o něco dobrého postarají. "Já bych bez pořádného štrúdlu nebo vánočky ani do komise nešel," žertuje zástupce mužské části komise Josef Valášek. Ženy za svou práci se těší i péči starosty Josefa Svobody. Zatímco v prvním kole voleb od něj každá dostala bramboříky, teď jim na stole stojí petrklíče. 

V prvním kole tu ze 204 lidí odvolilo 137 z nich. "Nejdřív jsem si myslel, že účast teď bude vyšší, ale když to vidím, tak už si to nemyslím. Tipuji, že účast bude srovnatelná," odhaduje starosta Svoboda. Na voličský průkaz tu odvolil Vladimír Novák z Pelhřimovska, který u Radětic pracuje. "Představuji si, že se prezident bude chovat jako kníže a hlavně že nebude arogantní," uvedl ke své představě muže na Hradě. 

Debatami se pro svůj výběr inspirovala Eva Gurovičová. "Prezident by měl přinést klid mezi obyvatele země. Přeju si, aby lidi opět našli důvěru v zákonodárce. Prezident toho sám moc nezmění, ale chci, aby nás dobře reprezentoval a vyvolal v lidech národnostní cítění." 

17.28: V Dobronicích u Bechyně mají v seznamu 102 voličů, voličský průkaz na úřadě nevydali ani jeden, zato jeden přijali. Předsedkyně komise Hana Buriánková předpokládá, že účast bude vyšší než u prvního kola volby. Před 16. hodinou k urně zavítal i nejstarší muž vesnice sedmaosmdesátiletý Karel Černý. "K volbám chodím pravidelně a doufám, že nový prezident povede zemi dobře, že bude na důchody a ve zdraví si je s manželkou ještě užijeme. Díval jsem se i na čtvrteční debatu, u které jsem vydržel až do konce." V obci do přenosné urny odvolí i občanka narozená v roce 1925. 

17.32: Ve Stádlci do dvou hodin od otevření místností odvolilo 21 procent voličů, to je 62 lidí. Tady vydali osm voličských průkazů a přijali tři. "Lidé chodí průběžně, takže ani na karty by nebyl čas. Spíš si mezi sebou něco vyprávíme," sdělil zapisovatel Mojmír Falatýsek.  S přenosnou urnou jdou zatím ke dvěma seniorům, další se ale mohou přihlásit. 

Volit prezidenta přišla i rodina Jírovcova. Rodiče opět doprovodily dvě malé dcery Simonka a Karolínka. 

18.48: Účast prozatím neoslňuje ani v táborském Domě armády, kde je okrsek číslo 6 a 12. "Nevidím účast špatně, ale není dle pčekávání. Věřím, že to ještě doženeme," sdělila zapisovatelka z 6. okrsku Eva Vávrovská. Ve 12. okrsku odvolilo již 34,5 procent občanů. "Je to mírně vyšší účast než bývá běžná. Ve srovnání v prvním kolem prezidentské volby je ale zhruba stejná. Doufáme, že se dostaneme opět alespoň na padesát procent," doufá zapisovatelka Iva Melichová. Podle předsedkyně z 12. okrsku Hany Přybylové, účast hodně ovlivňuje počasí. 

Kde volili nejvíc a nejméně

V táborském okrese je celkem 209 okrsků a volit by mohlo 84 008 voličů. Volební účast v 1. kole byla 65,21 procenta, svou obálku odevzdalo 54 764 lidí, platných hlasů ale bylo jen 54 535.

Účast sice byla vyšší než bývá zvykem, ale na 90 procent nikdo nedosáhl. Hodně blízko byli v Pohnánci, kde přišlo odvolit 87,23 procent voličů, což znamená, že ze 47 voličů jich k urně přišlo 41. Ještě blíž ale byli v Radimovicích u Tábora, tam jim do devadesátky chybělo málo. Odvolilo 89,47 voličů. V okrese celkem 65,21 % voličů, což je z 84 008 voličů 54 782 lidí. Ovšem 229 hlasů bylo neplatných. Volba prezidenta v účasti dokonce předčila i jinak velmi oblíbené komunální volby. V roce 2010 se jich v okrese zúčastnilo 52,77 % voličů.

A naopak, nejméně na hlavě státu záleží v Sedlečku u Soběslavě, kde volební účast jen tak tak překročila padesátku. S 51,49 % jsou nejhorší v celém okrese. Ze 101 voličů odvolilo 52 lidí. Ovšem když se v říjnu 2010 konaly komunálky, dostavilo se k urnám 83,17 % voličů, což bylo 84 lidí. Vesnic, které se nedostaly přes 60 % je ale víc: například Skrýchov u Malšic (57,43%), Smilovy Hory (58,49%), Vesce (58,74%), Vlastiboř (59,92%), Zadní Střítež (56,67%) nebo Nemyšl (57,14%) či Psárov (56,88%).

Z měst okresu si nejlépe vedl Chýnov - 71,37 %, nejhůř pak Veselí nad Lužnicí - 60,33 %.
První hlasovací lístky v prvním kole přivezli do Tábora shodně z Dolních Hrachovic a Olší.

V pondělním Táborském deníku opět najdete veškeré výsledky, tentokrát i přímo z větších okrsků, grafy, komentáře a názory.