Dát si dostaveníčko a vyzpovídat někoho z aktivních členů spolku pro sport všeho druhu (SPSVD) je téměř nadlidský výkon. V týdnu všichni stále pracují a o víkendu se věnují sportu. Jak jinak. Několikátý pokus byl korunován úspěchem až o víkendu. Že by klid po obědě a konečně někdo slyšel mé úpěnlivé vyzvánění? Kdeže klid a relax po obědě. „Jsme na kolech v Bechyni, tak přijďte v pondělí do práce,“ ozval se na druhé straně drátu Filip Ryjáček. Ani v pondělí v jeho prodejně a servisu v centru Tábora moc klidu nebylo. A jak v takovém pracovním zápřahu může on a další členové spolku zajišťovat takovou spoustu akcí?

„Žádné klidné posezení a diskuze v hospodě, těch je opravdu minimum vzhledem k vytížení většiny z nás,“ reaguje na dotaz Ryjáček a dodává, že pomáhá technika: telefony a počítače, maily létají sem tam. Právě díky počítačům mají i jejich příznivci veškeré informace o tom, co všechno pořádají.
Spolku založenému v roce 1994 předcházela sportovní aktivita Jistebnických.

„Chlapi hodně sportovali. Běhali, hráli fotbal, volejbal a měli různé sportovní aktivity, tak proto takový název,“ vysvětlil Ryjáček. Byť si na počet členů nelze stěžovat, doba, kdy se o sport zajímali hlavně mladší, je pryč. V dnešní době omladina tráví více času spíše u počítačů. Přesto se najde takových 40 až 50 nejvíce aktivních členů, kteří si nenechají utéct hlavní akce pořádané spolkem. I když mají rodiny a na čas náročná zaměstnání a na sport tím pádem zbývá méně času než dříve.

Na sportovní akce jezdí lidé z širokého okolí. I zpoza hranic okresu a kraje.
V současné době se spolek orientuje hlavně na běžky a kola, přičemž doménou jsou převážně kola. Na nich se dá vyrazit i za méně příznivého počasí. V cyklistické sezoně jsou pro ně víkendové akce přípravou na soustředění a soustředění už je přípravou na závody.
Ale ani běžkaři nepřijdou zkrátka. A komu jsou málo běžecké závody ve dne, může do stopy i za tmy. „Abychom beze zbytku využili sníh, kterého leckdy není dostatek, vyjeli jsme i v noci s nezbytnými čelovkami na hlavě,“ popisuje jeden ze zajímavých nápadů Ryjáček.
Na Silvestra pořádají navíc zajímavý závod na koloběžkách. Na zahájení a ukončení cyklistické sezony podnikají hlavně na starých kolech První a Poslední huštění.

„Řekl bych, že to byl asi nápad nás všech. Na starých kolech jsme jeli na závěr sezony na 70 kilometrů vzdálený Neveklov. A následně se z toho udělala vyhlášená akce, na níž se sejde běžně padesát až šedesát cyklistických nadšenců,“ přiblížil Ryjáček.
A kdo je v Jistebnickém spolku hlavním tahounem? „Za vším stojí Pavel Rybařík. Je to hlavní organizátor. Všechno zorganizuje, všechny zaúkoluje tak, aby všechno fungovalo,“ směje se Ryjáček. Organizace některých větších akcí probíhá celoročně. Intenzivní příprava se soustředí v posledních čtrnácti dnech před samotným začátkem.

Vždy si udělají kalendář závodů a akcí, které chtějí objet či zorganizovat. Pokud čas dovolí, snaží se vše připravit hlavně přes zimu, kdy je přece jen více času.
„Nelze opomenout pomoc občanů, kteří nám pomáhají při běžkařských závodech v Jistebnici, na nichž jako členové všichni závodíme. Pořadatelské služby nám zajišťuje, a to zdarma, na 150 lidí,“ vychvaluje jistebnické Ryjáček.

#nahled|https://g.denik.cz/52/3b/ftg_spolek_jistebnice2_03312011_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/52/3b/ftg_spolek_jistebnice2_03312011.jpg|Spolek pro sport všeho druhu v Jistebnici.#

Sport je v dnešní době dost drahá záležitost. Bez sponzorů by se spolek neobešel „ Náším největším a dlouhodobým sponzorem je určitě obec Jistebnice,“ upozorňuje Ryjáček na sponzora, bez něhož by SPSVD nebyl na takové úrovni.
Štědrými a pravidelnými sponzory jsou i spolumajitelé firmy na výrobu nerezových pultů z Orlova u Jistebnice Miroslav Kubec, Jaroslav Šobra a Bohumila Dikanová. V jejich případě se podle slov Miroslava Kubece jedná spíše o čestné členství a žádné náruživé sportovce. Účastní se hlavně společenských akcí.

„Snažíme se podporovat všechny aktivní lidi,“ reaguje za sponzory Kubec.
Sponzoři samozřejmě pocházejí z řad samotných členů. Další sponzory členové spolku kontaktují sami. „Paradoxně ti bohatí přispět odmítnou, ti chudší s podstatně menším obratem i v dnešní době přispějí alespoň pětistovku,“ dodává Ryjáčkův kolega Miloš Pospíchal.
Jistebnický spolek se snaží maximálně podporovat děti. „Hradíme dopravu a startovné na závodech, stejně tak nové dresy,“ zmiňuje Ryjáček v jehož obchodě mají členové možnost nákupu zboží se slevou. Vzpomíná, že když on byl malý, sešlo se jich kolem pětadvaceti a dnes, i když dětí je dost, jich přijde takových osm až deset.

I tak se může spolek pochlubit mladými členy. Nejmladšímu jsou asi dva roky. Naopak nejstarší už je v důchodovém věku. Přes široké věkové rozpětí si každý najde akci, na kterou stačí. Cyklističtí nadšenci jsou na kolech každý víkend a jsou na úrovni, kdy si mohou troufnout na závody podstatně vyšší kategorie.

„Letos budeme objíždět evropskou sérii pěti maratonů na horských kolech,“ nastínil i svůj program Ryjáček. Kdo si chce zkusit maraton v tuzemských podmínkách, dostane přes léto možnost na Táborsku hned čtyřikrát.

I kdyz je to závod, jde spíše o zábavu pro lidi. Stejně jako v případech různých cyklistických výletů. Za lidové startovné, které se řádově pohybuje zhruba do tří stovek. Účastníci ale neprodělají. Při závodech, když se podaří sehnat dostatek sponzorů, většinou všichni obdrží cenu ze sortimentu cyklistického obchodu a při výletech na kolech, kde se vybírá poplatek lidově do klobouku, je čeká občerstvení v podobě pečeného prasete.
A jelikož počasí začíná cyklistům přát, je na čase vytáhnout kola a začít trénovat.

Kam na kola

23. dubna – Velikonoční cykloakce ( občerstvení: grilovaná vepřová kýta na otevřeném ohni)
Táborský seriál závodů na horských kolech
 4. června – Chýnovský maraton, 18. června –Stražišťská šlapka
6. srpna –Vožický maraton
13. srpna – Jistebnický MTB maraton

Pavlína Macelová