Jindřich Štreit je český dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života. V poslední době se věnuje mnoha sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, cizincích, kuřácích nebo lidech bez domova.

Jindřich Štreit vydal desítky knih a měl více než 1400 samostatných výstav v České republice i zahraničí. Jeho kniha Kde domov můj získala 1. cenu v evropské soutěži a 1. cenu v soutěži Nejkrásnější kniha v roce 2017. Je zastoupen v nejvýznamnější sbírkách v České republice i ve světě. Bylo o něm natočeno několik filmů - Jan Špáta: Mezi světlem a tmou 2000, Aleš Koudela: Jindra ze Sovince, 2006, Libuše Rudinská: Na tělo, 2018. V roce 2019 Kamil Zajíček se Štěpánkou Bieleszovou natočili film o Štreitových aktivitách v Sovinci, který získal 1. cenu v ČR a 3. cenu na světovém festivalu v Šanghaji. V roce 2006 bylo Jindřichu Štreitovi uděleno ocenění Medaile Za zásluhy I. třídy při příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československa. Dne 18. září 2009 byl prezidentem Václavem Klausem jmenován profesorem pro obor volné a užité umění. Dne 2. října 2014 od VŠVU v Bratislavě obdržel čestný doktorát (dr. h. c.) jako jediný fotograf v Česku a na Slovensku. V březnu 2019 byl prvním nositelem ceny Jantar za celoživotní dílo. V listopadu 2022 mu byla udělena cena Osobnost Moravskoslezského kraje.

V galerii Auritus, zřizované táborskou Charitou, vystavuje Jindřich Štreit už od roku 2001. "Vždy se sem rád vracím. V Táboře vystavuji již po dvaadvacáté, což má zajímavou souvislost i s dnešním datem: 22. 11. 2022," uvedl. A proč má Tábor tak rád? "Jsou tu dobří lidé a krásné ženy, nejkrásnější na světě," vysvětlil se smíchem.

Výstavu zahájil ředitel táborské Charity Miroslav Petrášek. "Zaujalo mne, jak se prostřednictvím umění propojují lidé a vztahy. Umění se tak stává nástrojem, aby se lidé mohli vzájemně potkat," uvedl při zahájení. Vernisáž výstavy navštívilo přibližně čtyřicet lidí.

Minové vrhače bechyňských ženistů míří do Lotyšska.
Minové vrhače bechyňských ženistů míří do Lotyšska