První dohoda vznikla již několik hodin po zveřejnění volebních výsledků. Jihočeši budou spolupracovat s KDU-ČSL a TOP09. Tyto tři strany získaly celkem 16 mandátů v krajském zastupitelstvu a nyní chtějí postupovat společně. Jejich zástupci se v sobotu večer zavázali, že nepovedou oddělená jednání a ustanoví společný tým.

Nový trojblok osloví s nabídkou koalice vítěznou ČSSD. Ta získala 18 mandátů a čtveřice stran by tak měla většinu v zastupitelstvu.

O možné spolupráci s KDU-ČSL a TOP09 přitom hovořil lídr Jihočechů Luboš Průša hned po uzavření volebních místností. "Nejpodstatnější pro nás je, abychom naplnili program, a myslíme si, že právě s těmito partnery se to podaří," řekl. Prioritou přitom podle něj je urychlení staveb obchvatů a dálnice D3 či protipovodňová úprava rybníku Rožmberk.

Společným cílem trojice Jihočeši 2012, KDU-ČSL a TOP09 je pak rozbití dosavadní koalice ČSSD a ODS, větší otevřenost a transparentnost krajské samosprávy a zabezpečení rovnoměrného rozvoje celého regionu.

Luboš Průša navíc potvrdil, že se coby nový zastupitel vzdá postu ředitele krajského úřadu. "Mám připravený rezignační dopis a chystá se výběrové řízení," uvedl.

Dohodu o společném vyjednávání naleznete ZDE