Dramaturg jindřichohradeckého kina Střelnice Čestmír Frühhauf si pochvaloval například letošní únorovou návštěvnost. Na celkem 43 představení přišlo 4 560 diváků. Jednu projekci tak navštívilo 106 lidí v průměru. Ve srovnání se 46 únorovými diváky v celorepublikovém měřítku je to rekord.

Nárůst v návštěvnosti kin letos způsobily dva filmy: zahraniční snímek Bohemian Rhapsody a česká komedie Ženy v běhu.

Pro lepší představu nám Čestmír Frühhauf řekl ještě údaje za únor 2016. „Jedno představení tehdy navštívilo v průměru třiašedesát diváků,“ doplnil kinař ze Střelnice. Hradecké kino se tak nad celorepublikovým průměrem pohybuje dlouhodobě.

Ani dačické kino Beseda si podle slov vedoucího Milana Krotkého nemůže na návštěvnost stěžovat. Únor byl pro Dačické ve srovnání s republikovým výsledkem úctyhodný. Na 19 filmových projekcí přišlo 1 485 diváků. Jedno promítání tedy sledovalo průměrně 78 lidí. Dačický kinař si chválí, že při celkové kapacitě sálu 84 míst se divácká vytíženost pohybovala na „snových“ 93 procentech.

Návštěvnost kina v Dačicích se drží nad celostátním průměrem už od jeho otevření počátkem roku 2014. V rámci členství v Asociaci filmových klubů zde pravidelně vysílají i filmy, které se odlišují od standardní filmové produkce.

Také vedoucí třeboňského kina Světozor Karel Fical je spokojený. Za únor uvedl celkem 63 filmových představení, která zhlédlo 3 193 diváků. „Lidé mají posledních pět let zájem o české filmy. Na hollywoodské snímky se až na výjimky už moc nechodí,“ shrnul divácké tendence v Třeboni.