VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jaroslav Springer: Nejvíc si cením starých etiket

Tábor – Je vedoucím sekce sýrových etiket Jihočeského klubu sběratelů v Táboře a zároveň členem Klubu sběratelů kuriozit Praha. Ke sbírání sýrových etiket ho před časem přivedla náhoda. Teď jich má Jaroslav Springer ve své sbírce téměř sedmdesát tisíc.

24.3.2010
SDÍLEJ:

Sýrové etikety má Jaroslav Springer uloženy v šanonechFoto: Petra Šitnerová

Jak jste se ke sběratelství dostal?
To bylo v šedesátém osmém.
(Slovo si bere manželka.) Já vám to povím. To začalo úplně nevinně s osmi půlkami papírků, kam se nalepovalo to, co tady bylo k sehnání. Vždycky jsme to někomu ukázali, a kdo jedl sýr, tak nám z něj dal etiketu. Ze začátku se mi to sice nelíbilo. Hlavně proto, že je z toho doma nepořádek, ale bylo to pěkné. Tak jsem mu potom se sbíráním pomáhala. Každému, kdo jedl sýr jsem hned říkala, ať nevyhazuje nálepku…
Tak to bylo. A také proto, že už se u nás začaly objevovat ve větší míře i cizí etikety.

Takže to byla vlastně náhoda?
Byla. Také to bylo tím, že je to jeden z nejlevnějších sběratelských oborů. Cena etiket se pohybovala okolo deseti haléřů za kus, cizina kolem dvaceti, třiceti. Zámořské etikety stály do koruny.

Sbíral jste už předtím něco jiného?
Ještě než jsem šel na vojnu, jsem sbíral nálepky od sirek a trochu také známky.

Jak sýrové etikety získáváte?
Dříve byla situace o hodně lepší než teď, protože se mohlo napsat do mlékárny a pracovníci, kteří to měli na starosti, je poslali. Dnes už tyto pozice neexistují. Takže je shánění hodně obtížné. Během roku jich vyjde kolem dvou set, ale já jich třeba seženu jenom padesát, sedmdesát.
Také je sháním na burzách, ale sběratelů hodně ubývá. Jsem členem Sběratelů kuriozit Praha a Jihočeského klubu sběratelů. Tam jsme měli dvě stě osmdesát sběratelů a dnes je jich jen kolem pětadvaceti. Takový je úbytek. Ono to dělá taky, že se dnes už může sbírat kdeco, je to volnější. Sběratelé často nejsou organizovaní.
Jakým způsobem je vyměňujete?
Teď bývají burzy hodně v Praze v Dejvicích. Každý si objedná stůl a buďto etikety mění nebo prodává. Ale to chce jen málokdo, protože za to dostane málo. Když mám nějakých etiket víc, část z nich vyměním za jiné. Etikety mnohdy vypadají stejně, ale liší se třeba detailem.

Přímo z krabiček etikety také sundáváte?
Ano. Protože některé se jinak ani neseženou.

Takže díky tomu asi ochutnáte spoustu sýrů?
Jistě. Prošel jsem veškeré mlékárny, jak tady na jihu, ve středních i západních Čechách. Takže mám přeci jenom obraz o tom, jak to tam chodí. Jednou mě dokonce vzali do mlékárny, abych zkoušel podle chuti poznat, o jaký druh sýra se jedná.

Kolik máte ve své sbírce sýrových etiket?
V jihočeském kraji jsem na prvním místě, republikově asi na pátém nebo šestém. Na konci roku jsem měl přes osmašedesát tisíc etiket. Teď už mi zase nějaké přibyly. Dělám si seznamy, které pravidelně rozesílám sběratelům v klubu. A pak to vychází v našem zpravodaji, aby měli přehled. Není to proto, abych se chlubil.

Jakého kousku si ve sbírce ceníte nejvíc?
Rozhodně těch velice starých etiket, protože ty se jen tak snadno neseženou. To je třeba Hrabě von Pallfy z Březnice. A vůbec všechny staré etikety, které se opravdu těžko shánějí.

Vytváříte také seznam výrobců sýrů.
Jeden seznam mlékáren jsem vytvořil už dříve. V něm je osm set značek sýrů z 520 mlékáren a sýráren do roku 1993.
Na dalším teď pracuji. Zatímco v prvním byly jednotlivé podniky rozdělené podle krajů, v tom novém je dělím podle nového lexikonu z roku 2005. Navíc je doplněn o další výrobce. Výrobci označení číslem stále fungují. Ten ale ještě není hotový, dávám ho dohromady teprve druhý rok. Stále jej doplňuji. Jsou tam i kozí farmy, nejen mlékárny jako takové.

V něm jsou všichni výrobci?
Ano. Jsou tam i podniky, které už nefungují. To dávám dohromady podle etiket, které mám, i s pomocí jiných sběratelů. Když něco nevím, tak prostě pátrám.

K čemu seznamy slouží?
Sběratelé vlastně nemají jinou možnost, podle čeho by si sbírku třídili. V tom je ten seznam zajímavý. Když člověk získá etiketu, podle seznamu si najde, v jaké mlékárně nebo třeba i soukromé farmě byl sýr vyroben. Jsou tam i znaky, které se na etiketách objevují.

Hledáte informace i na internetu?
Také. Vlastně všude, kde se dá.

Jak etikety ukládáte?
Řadím je do šanonů, kterých mám sto dvacet. Tam jsou rozdělené podle výrobců. Všechny etikety mám zároveň i v seznamech, takže mám pořád přehled, kolik jich mám.

Odkud odevšad máte etikety? Z jakých zemí?
Vlastně ze 74 zemí světa. Mám etikety třeba z Kuby, Maroka, Holandska, Švédska, Austrálie nebo Mexika. U některých etiket by člověk ani neřekl, že jsou ze sýru. Nejvíc ale z Francie, těch mám kolem čtrnácti tisíc. Hodně jich mám také ze Švýcarska, přes osm tisíc. Tam jsem byl na prvním místě, teď jsem klesl asi na druhé nebo třetí. Mezi sběrateli se totiž hodnotí pořadí i v rámci jednotlivých zemí.
Mám etikety třeba i z Mozambiku, tu jsem myslím získal výměnou za něco jiného. To se jinak těžko sežene. Mám i rarity, které jinak nikdo nemá. Firma je třeba už dávno zrušená.

Jak získáváte etikety z ciziny?
Podle seznamu si vyberu nějakou mlékárnu a zkusím tam napsat. Je to práce, francouzsky neumím. Někdy si nechám dopis přeložit, ale oni dnes už tolerují i angličtinu. Zrovna z Francie často etikety pošlou, ale také ne vždy.

Když jedete do zahraničí, přivezete si odtud něco do sbírky?
Dříve jsem docela jezdil, teď už tolik ne. Ale dcera, když někam jede, vždy mi pár etiket přiveze.

Není vám líto, že u některých etiket z ciziny nevíte, jak sýr chutná?
Někdy taky, pochopitelně. Ale i naši výrobci mají výborné sýry. A když mi někdo přiveze etiketu ze zahraničí, jsou i se sýrem, takže ho ochutnám. Z Maďarska mi třeba přivezli čokoládový sýr. Byl sladký, takový zvláštní.

Z které země se vám etikety líbí nejvíc?
Asi z Francie a Holandska. To jsou opravdu moc hezké etikety.

Jak často jsou sběratelské burzy?
Bývaly osmkrát do roka. Letos bohužel jen čtyřikrát. Ale často vystavujeme. Nedávno jsme měli výstavy v Plané nad Lužnicí a v Táboře v Sokolovně.

Je o výstavy zájem?
Je, i mezi dětmi. Ale nevydrží u toho. Někdo se třeba přihlásí, vydrží rok a pak toho nechá. A nás ubývá, už je nás v klubu asi jen pětašedesát. Mladí dávají přednost počítači.

Co ještě sbíráte kromě sýrových etiket?
Knížky od Foglara. My jsme v tom vyrůstali. Ze 180 vydání jich mám 175, takže mi jich chybí jen pět. Ty zatím nemůžu sehnat. O některých vím, že je mají v antikvariátu v Praze, ale mají je nesmyslně drahé. Také mám všechna čísla časopisu Vpřed, ten vycházel v letech 1945 až 1948. To bylo pěkné čtení, člověk se tam dozvěděl zajímavé věci.


Autor: Petra Šitnerová

24.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Formíři a jádraři ve slévárnách Formíř ve slévárně 16 400 Kč

Formíři a jádraři ve slévárnách Formíř ve slévárně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16400 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Zaměstnanecké výhody: placené ubytování, příspěvek na stravování., Kontakt: telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Petramont s.r.o., organizační složka, kovosvit mas a.s, náměstí Tomáše Bati, č.p. 419, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Jozef Fečanin, +420 004 219 480 028 31.

Gastronomie - Výrobci sýrů dělník/dělnice potravinářské výroby v 17 000 Kč

Výrobci sýrů dělník/dělnice potravinářské výroby v mlékárenství. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: Požadavky : SOU, ochota pracovat na směny, manuální zručnost, zkušenosti s obsluhou VZV výhodou, , spolehlivost, samostatnost a zodpovědný přístup k práci., Náplň práce : manipulace s výrobky, koncová výroba, sanitace střediska, Zaměstnanecké výhody: Práce na hlavní pracovní poměr, zázemí stabilní české společnosti s více než 110letou tradicí, měsíční a roční odměny, 5 týdnů dovolené, další zaměstnanecké výhody (závodní stravování, možnost nákupu zboží z produkce Madeta za výhodné ceny, zvýhodněné mobilní tarify atd.), Kontakt: telefonicky, emailem.. Pracoviště: Madeta a.s., závod planá nad lužnicí, Průmyslová, č.p. 575, 391 02 Sezimovo Ústí 2. Informace: Martina Píbilová, +420 381 675 513.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: zpracování analýz, komunikace s klienty, běžná administrativní činnost , Požadujeme: aktivní a zodpovědný přístup k práci, spolehlivost a flexibilitu, trestní bezúhonnost, znalost práce na PC, řidičský průkaz sk. B, Nabízíme: možnost realizace a karierního růstu, flexibilní pracovní dobu, odpovídající finanční ohodnocení, zázemí silné společnosti, po zapracování možnost práce z domova. Vhodné i pro absolventy či ženy na rodičovské dovolené. Kontakt mailem.. Pracoviště: Kateřina krejčová, prac., U Bechyňské dráhy, č.p. 790, 390 02 Tábor 2. Informace: Kateřina Krejčová, .

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební technik 30 000 Kč

Stavební technici projektanti, konstruktéři projekční technik - vodohospodář. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ČVUT - vodohospodářské stavby, Znalost ACAD nezbytná, krajinné plánování, Flexibilní prac. doba, karierní růst, home office. Pracoviště: Atelier m.a.a.t., s.r o., Převrátilská, č.p. 330, 390 01 Tábor 1. Informace: Martin Jirovský, +420 725 032 534.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

U Bernartic při nehodě vyhasl zbytečně další život

Účinkující. Zleva: Kateřina Martínková (maskérka), Petr Kužvart, Adámek Vodsloň, Jitka Ježková
2

EXKLUZIVNĚ V DENÍKU: Projekt Upíři ve škole nabádá k dárcovství

V Soběslavi zahájí atraktivní výstavy

Soběslav – Blatské muzeum připravilo dvě pozoruhodné výstavy, jejichž společná vernisáž se koná ve čtvrtek 16. 8. od 17 hodin v Rožmberském domě.

V táborských lesích hoří spory

Tábor – Do funkce nového jednatele táborské Správy lesů nastoupil v dubnu Daniel Černý. Jak se ukázalo na posledním zasedání zastupitelstva, změna jednatele přinesla nejen bouřlivou reakci nespokojených zaměstnanců Správy lesů, ale vyvolala otázky, jak se v lesích hospodařilo dříve.

Okolo jižních Čech - seriál Deníku, 2. díl hejtmanka kraje Ivana Stráská

České Budějovice – Okolo jižních Čech 2018 je populární a oblíbený mezinárodní cyklistický etapový závod, který se uskuteční od 5. do 9. září. Je zároveň součástí Světového poháru v silniční cyklistice.

Zloději peněženky stačil jen okamžik

Tábor – Policisté z táborského obvodního oddělení pátrají po zloději, který „úřadoval“ v jednom z obchodních domů na ulici Kpt. Jaroše v Táboře.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT