Spočítat, kolik let fungují na táborském Žižkově náměstí trhy, věrohodně nejde. Dříve se jinak ani nenakupovalo a zřejmě plynule přešly do dnešní podoby.

„Do Tábora jsem přišla v sedmapadesátém roce a to trhy na náměstí byly. Třeba přijeli sedláci a přímo z vozu prodávali brambory, hodně jsem také kupovala například houby. Vždycky přišlo plno lidí," zavzpomínala pro TD Růžena Kuklová z Klokot.
Poslední dva roky fungovaly trhy – farmářské, na Sídlišti nad Lužnicí. Trhovci ale nebyli s návštěvností spokojení, tak se u Komory už scházet nebudou. Zato mohou přijet na Žižkovo náměstí, kde nový tržní řád povoluje místo 13 stánků rovných padesát a také širší sortiment zboží.

Klasické trhy pěstitelů a chovatelů v době socialistické prošly útlumem, aby po revoluci 1989 nastartovaly novou éru. Jenže tu zcela opanovali vietnamští prodejci a na trhu bylo k dostání úplně všechno. „Na začátku devadesátých let hlavně boty, textil, ale i elektronika," říká Roman Kraus z městského úřadu, který má trhy na starosti.

Ve všech městech okresu se ale neuchytily, nebo ani nerozjely. K takovým patří Planá nad Lužnicí. Město pro trhovce nemá prostory. To by se ovšem do budoucna mohlo změnit.
„Trhy jsme dělávali, ale neosvědčily se. Až se dostaví dálnice a v Plané se zklidní doprava, budeme řešit vznik zdejšího náměstí. Pak bychom měli vhodné místo i pro trhovce," upřesnil kulturní referent František Doubek.
Bez pravidelného trhu je Mladá Vožice i Chýnov. „Pravidelné trhy se u nás konaly do roku 2008. Společnost, která je organizovala, ale skončila a my už nepokračovali. Trhy se tu konají jen před Vánoci," uvedl vožický starosta Jaroslav Větrovský. A podle chýnovského místostarosty Jana Pistulky si Chýnovští vypěstují všechno sami. „Jako město je pořádáme jen na podzim při příležitosti oslav Chýnova," dodal Jan Pistulka.

V Bechyni trhovci své zboží nabízejí na náměstí T. G. Masaryka a jednou za rok v létě pravidelné trhy doplní velký keramický trh.
Do Soběslavi se lidé sjíždí na trhy již desítky let každý čtvrtek, a to na náměstí Republiky. Zahrádkáři mohou své přebytky a výpěstky prodávat i mimo tržní dny a navíc i bez živnostenského oprávnění.

Celoročně na trhu mohou lidé nakupovat také ve Veselí nad Lužnicí. Každé úterý obsadí náměstí T. G. Masaryka, stánek tu může postavit až 50 prodejců. Lidé nakoupí vše od obuvi, oblečení až po čerstvé ovoce či zeleninu.
V Sezimově Ústí se trh několikrát stěhoval. „Začínal před hotelem, jenže pak se z plochy stalo parkoviště a trh se přestěhoval k hřišti u Silonu. To zase bylo pro lidi daleko. Přes místo u kovosvitské jídelny a COP se dostal zpět na náměstí T. Bati, ke slunečním hodinám," připomněl putování Josef Beránek z městského úřadu.

Kdy se konají

Tábor: každou středu na Žižkově náměstí od 7 do 17 hodin
Soběslav: ve čtvrtek na náměstí Republiky od 6 do 17 hodin
Sezimovo Ústí: vždy v pátek na náměstí T. Bati od 6.30 do 17 hodin
Veselí nad Lužnicí: každé úterý od 6 do 18 hodin na náměstí T. G. Masaryka
Bechyně: na náměstí T. G. Masaryka ve středu a v pátek od 6 do 18 hodin a v sobotu od 6 do 12 hodin 

Nakupujete na trhu?

Kateřina
Balínková
Chýnov
Ano, na trhy chodím. Nejraději mám vánoční, kde se také inspiruji. Nekupuji toho mnoho, spíše to, co mi padne do oka, ale snažím se v této těžké době moc neutrácet. Když zrovna nemusím řídit, ráda ochutnám svařák nebo grog, ale spíše chodím obdivovat lidová řemesla.

Markéta
Ledvinková
Sezimovo Ústí
Chodím jenom na táborské slavnosti, a tam občas koupím nějakou keramiku nebo potraviny od místních výrobců, a to je asi všechno. Hlavně nesnáším, když jsou na klasických tržištích vietnamský stánky, když už náhodou někam zavítám. Obcházím všechny stánky, snažím se koupit i dárky pro ostatní, například keramiku, nebo turecký med a medovinu a dám si tam i něco na zub.

Monika 
Dolistová
Tábor
Trhy občas navštěvuji, nejvíce ty vánoční, protože nabudí příjemnou atmosféru. Chodila jsem také na farmářské trhy na Komoře, kde sem nakupovala například pečivo nebo džusy od soukromých farmářů. Ty však už letos budou na náměstí, tak možná i tam zavítám.

Klára
Šmejkalová
Vrážná
Na trzích moc často nenakupuji, ale strašně ráda je prohlížím. Když už je navštívím, koupím si maximálně něco na ochutnání. Nejvíce mě láká například domácí pečivo a podobné výrobky.