Jak zmínil režisér a producent Petr Jákl, natočení obdobného historického velkofilmu byl jeho velký sen. „Vždycky jsem chtěl natočit film podobný například Statečnému srdci. Před jedenácti lety se sen zhmotnil ve chvíli, kdy přišli Marek Dobeš a Michal Petruš s nápadem zfilmovat příběh o mladém Žižkovi. Začal jsem pracovat na ději z roku 1402, kdy byl Jan ještě psanec, žoldák a teprve se v něm rodil vojevůdce. Netočil jsem nic, co známe z Vávrových filmů o husitské době,“ prozradil Petr Jákl s tím, že na otázky týkající se podobnosti filmu režiséra Otakara Vávry z roku 1955 odpovídá často.

Známá česká jména

Zajímavé pro českého diváka je i další obsazení. Krále Václava IV. ztvárňuje rodák z Českých Budějovic Karel Roden, v historickém velkofilmu se ale objeví také Marek Vašut, Ondřej Vetchý, Jan Budař, Václav Jiráček, ale i český judista Lukáš Krpálek. „Překvapil mě hodně i Ben Cristovao. Hodně lidí řešilo, jestli ve filmu ze středověku může hrát, ale udělali jsme z něj Kumána, což byli kočovní nájezdníci, bojovníci, kteří byli v té době i v Čechách. Je velmi herecky talentovaný a své role se zhostil skvěle,“ dodal producent.

Čtyři roky od poslední klapky dorazí do kin film Petra Jákla Jan Žižka. Snímek plný zahraničních hvězd jako je Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger či Sophie Lowe, má premiéru v září. Václava IV. hraje Budějčák Karel Roden.
Vojevůdce Jan Žižka ožije díky Jáklovi. V historickém filmu hraje i Karel Roden

Snímek Jan Žižka vypráví o zrodu nejslavnějšího vojevůdce českých zemí, zakladatele jihočeského Tábora, pocházejícího z Trocnova u Borovan. Jákl chtěl českým i zahraničním divákům ukázat to nejkrásnější z naší republiky, a tak se velkofilm natáčel na řadě lokacích ve středních a jižních Čechách, také v hlavním městě na Karlově mostě. Kromě Křivoklátu, se scény odehrávají na hradu Točník, či na Zvíkově.

Zajímavosti o filmu
Zahraniční obsazení je také excelentní, Ben Foster jako Jan Žižka, Michael Caine jako Boreš, Til Schweiger jako Rožmberk s Matthewem Goodem coby Zikmundem či Sophie Lowe jako Kateřinou nebo s Torakem v podání Rolanda Mollera. Celý štáb měl 300 členů. Film je nejdražším filmem, který se v Čechách kdy natočil, s rozpočtem půl miliardy korun. Scénář napsal Petr Jákl podle námětu svého otce Petra Jákla. Na přípravách filmu Jákl pracoval osm let, scénář měl desítky verzí. Natáčení trvalo celkem 54 dnů a na place se objevili třeba i angličtí herci Matthew Goode, který hraje Zikmunda, nebo William Moseley, jenž ztvárnil bratra Žižky.
Protože bude film uváděn jak u nás, tak v zahraničí, vznikly dvě jazykové verze. To samé platí o traileru. Ty budou buď v originálu s titulky, nebo v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli například i Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Jan Šťastný, Ondřej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Josef Pejchal a další.