Z rukou táborského starosty Štěpána Pavlíka jej převezme v neděli čtvrt hodiny před šestou večer na Žižkově náměstí. Přijede kvůli tomu z Kanady, kde žije od roku 1983.

Bechyně. Ilustrační foto
Pohotovost ustoupila v Bechyni potřebné ordinaci praktického lékaře

Čestné občanství mu navrhl současný radní a bývalý starosta Jiří Fišer a nalezl pro něj mezi sedmadvaceti zastupiteli jednohlasnou shodu. „Myslím si, že význam Jana Sováka přesahuje nejen Tábor či Českou republiku, ale troufám si říct, že je přímo celosvětový,“ uvedl při návrhu Jiří Fišer.

Jan Sovák.Zdroj: Dům Natura PříbramPráce Jana Sováka určitě znají především fanoušci prehistorie. Ilustroval řadu knih s touto tematikou a jeho malby jsou ozdobou řady muzeí celého světa. Mimo jiné ilustroval také knihu Michaela Crichtona Jurský park, podle níž později natočil Steven Spielberg známý film.

Jan Sovák se narodil v Táboře v roce 1953, v osmdesátých letech minulého století emigroval do Kanady. Dnes je někdy nazýván „novodobým Zdeňkem Burianem“.

Se svým malířským idolem se dokonce jako desetiletý setkal krátce poté, co mu zaslal své obrázky k posouzení a Zdeněk Burian jej pozval na návštěvu k sobě domů.

Sen o kreslení a malování dinosaurů se mu splnil po emigraci. Znám je stovkami rekonstrukcí pravěkého života, jeho dílo zahrnuje více než 170 ilustrovaných knih v patnácti jazycích.

Kateřina Nash
Přijedou Kateřina Nash i Mathieu van der Poel. Bude to naposledy?