VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jaká jsme dříve vařili jídla

Jižní Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků s názvem 70+.Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jaká se dřív vařila jídla. Na čem jste si nejvíce pochutnali? Pokud je vám více než 70 let a chcete se zapojit, ozvěte se do vaší redakce Deníku.

9.6.2014
SDÍLEJ:

Marie Lišková ze ZlukovaFoto: Lucie Janečková

Šusku a cmundu z brambor vaří Marie Lišková dodnes. Připomíná si dětství

Zlukov – „To, co jsme jedli jako malí, vaříme i dnes," začíná své vyprávění dvaasedmdesátiletá Marie Lišková ze Zlukova. Jak sdělila, chutnalo jí vše, co dostala na talíř. Dříve totiž nebyla doba, kdy by si někdo mohl vymýšlet.

„Maminka i babička při vaření používaly hodně brambory, což bylo normální. Často jsme tak měli například šusku nebo škubánky," říká žena, která ve Zlukově bydlí šestatřicet let. V obci si postavila s manželem rodinný dům a přestěhovali se sem ze sousedního Drahova.

Maso bylo pro ni vzácností. Běžně ho jedli jednou v týdnu. „To je velký rozdíl v současné době. Dnes je jídla hodně a spoustu lidí si nedovede představit jiné jídlo než maso," poukazuje Marie Lišková.

Podle ní si lze připravit dobroty i z ostatních potravin. Mezi její nejoblíbenější pamlsky patřily palačinky. Sestra Marie Liškové měla zase ráda bramborák, které se u nich v rodině říkalo cmunda.

Brambory se zelím

„Vzpomínám si, že mezi tradiční jídla patřily také brambory se zelím, nudle s mákem nebo třeba bramborové placky. Mám ráda ty, které se usmaží na plátech. Když jsou hotové, stačí je potřít máslem. Někdo si je může pocukrovat, jiný zase jíst samotné," vysvětlila a vzápětí dodala, že ona sama od mládí doslova milovala cukr.

Proto jsou jedním z jejich nejoblíbenějších jídel například švestkové knedlíky. „Co těch jsme se najedli. Když jsme je chtěli, stačilo nasbírat švestky. Cesta k nim nebyla daleká. Strom nám rostl za domem, takže to byla otázka chvíle," popisuje zážitek.

Vždycky si také pochutnala na vdolcích s rozpečenými jablky. „Ani to nebylo těžké na přípravu. Jablka jednoduše podusíme s máslem a přidáme skořici. Společně se vdolky to pak chutná báječně," láká na sladkou pochoutku Marie Lišková, která ji vaří dodnes.

Ráda si vybavuje také večeře při pastvách. Jak sdělila, rodina měla dříve hospodářství, a tak na loukách pásla krávy a kozy. „Když bylo období, že už rostly brambory, tak jsme dělávali venku ohýnky. Z domova jsme si už ráno vzali hrnečky a k pití jsme si přímo na pastvě nadojili teplé mléko," vybavila si.

Teď už se ale v jídle musí trochu omezovat. Žlučník jí například nedovolí vařený hrách, ani mák. Stejně tak se musí mírnit i s cukrem. Na dětství vzpomíná ráda. Nebyla to sice jednoduchá doba, ale odnesla si spoustu zážitků a zkušeností do budoucího života.

Nikdy nezapomene na zelnici z kyselého zelí, tu milovala

České Budějovice – Na své kulinářské zážitky vzpomíná 82letá Emilíe Hambergerová z Českých Budějovic. Jídlo a kuchaření se stalo součástí jejího profesního života. „Pracovala jsem ve školce v Otakarově ulici, tam jsem měla na starost všechno, a to mě bavilo. Dělala jsem tam tehdy školnici, připravovala dětem svačiny a obědy. Pak jsem pracovala v plynárně v jeslích, kde jsem vařila postiženým dětem," vypráví Emílie Hambergerová.

S nostalgií se paní Emilíe rozpovídala také o jídlech, která měla v dětství ráda 
a s nimiž se už v dnešní době setkává jen zřídka a když už, tak v moderní podobě. Takovým jídlem je podle ní jáhlová kaše, kterou jí dříve dělávala maminka. „Tenkrát jsme to dělali tak, že jsme jáhly vyprali a dali vařit jako rýži do hrnce. Když se jáhly uvařily, už jsme na ně dali jen máslo, skořici nebo kakao. Bylo to moc dobré," popisuje obyvatelka Centra sociálních služeb Staroměstská.

Také doma mívali něco jako palačinky. Z mouky, vajec, mléka, špetky soli a cukru udělali těsto, které nalili na rozpálenou pánev a míchali tak rychle, aby z toho vznikly žmolky.

Paní Emílie nikdy nezapomene ani na zelnici z kyselého zelí.

„Tu jsme mívali hodně. Dali jsme zelí do hrnce, vařili, dokud nezměklo, a pak jsme nahoru dávali smaženou cibulku. Dneska už se setkávám jen se zelnicí na sladko, už to není to, co to bývalo a ani se moc nevaří," posteskla si.

Oblíbenou rodinnou pochoutkou byly po generace také zelňáky, které paní Emílie vylepšovala škvarky. „Když se škvařilo sádlo, dala jsem si kousek stranou a pak ho přidala do zelňáků. Vždy je to pěkně provonělo."

Za rodinný recept také považuje sladkou roládu, kterou dodnes dělají její potomci. Vzpomíná na tradici, kterou zavedla její maminka, když každý víkend pekla kynuté buchty. „Dneska jím ale všechno, hodně mám ráda řízek," dodala Emílie Hambergerová.

V dětství doma dělávali peciválky

Českě Budějovice – O dnes už téměř zapomenutém jídle se rozpovídala 88letá Marie Zrunová, když vzpomínala na své dětství. „Maminka dělala peciválky, i když já je moc ráda neměla," vypráví paní Marie a pokračuje: „To jsou takové vdolky, něco jako malé buchtičky. Maminka je tenkrát pekla v troubě a když byly hotové, hodila je do vařící vody a spařila. Pak už je jen posypala mákem a omastila sádlem."

Paní Marie připomněla 
i škubánky a vysvětlila recept „Oloupané brambory dáte vařit do hrnce, prosypete moukou. Do každého musíte udělat vařečkou pět dírek, aby se provařily. Když je to pak vařené, uděláte z toho těsto, které dáte na lžíci. Nožem to trháte a následně opékáte, akorát se to musí hodně mastit."

Nejčastější večeří dětství Marie Zrunové byly brambory s kyselým mlékem. „Mívali jsme hospodářství, a tak jsme si dělali všechno doma, vlastní máslo, sýr i tvaroh. „Maminka dala do dvacetilitrového hrnce mléko, které nechala stát na kraji plotny, tam se srazilo, pak se přecedilo do pytlíku a zatěžkalo kulatým kamenem. Z toho pak vzniknul tvaroh," vzpomíná na těžkou dřinu na statku Marie Zrunová.

Vařit se naučila, až když se vdala. Pomohly jí i maminka a starší sestra, nejvíc však kuchařské knihy.

Oblíbeným rodinným jídlem byly kynuté buchty. Na podzim na posvícení se pekly husy a kačeny z vlastního statku, který měla její rodina v Ležínkách u Moravských Budějovic.

Autor: Redakce

9.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 13 000 Kč

Elektromechanici Elektromechanik. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Elektrikářské práce., Kontakt telefonicky.. Pracoviště: M.k. stav tábor s.r.o., Lužnická, č.p. 427, 390 01 Tábor 1. Informace: Mykola Kuzevych, +420 777 031 868.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží prodavač/ka Masna/uzeniny. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, obsluha zákazníků, prezentace a prodej zboží (příjem, příprava, skladování), inventury, zodpovědnost za pokladnu, čistotu na prodejně a dodržování předepsaných standardů, Požadujeme:, SO vzdělání (v oboru výhodou), samostatnost, zodpovědnost, komunikativnost, časovou flexibilitu, ochota učit se, trestní bezúhonnost, zdravotní způsobilost pro práci s potravinami, Nabízíme:, zaměstnání na plný pracovní úvazek, nástup možný ihned, prodloužení pracovního poměru na dobu neurčitou, zajistíme důkladné zaškolení odpovídající mzdové ohodnocení + zaměstnanecké benefity,, nákup kuřecího masa za zvýhodněné ceny, zaměstnanecké poukázky na nákup v prodejnách RABBIT, závodní stravování, kontakt tel.: 8:00 - 17:00 nebo e-mailem. Pracoviště: Rabbit trhový štěpánov a.s. - tábor, Světlogorská, č.p. 2769, 390 05 Tábor 5. Informace: Eva Kolářová, +420 727 884 379.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič autobusu 27 000 Kč

Řidiči autobusů v dálkové přepravě osob řidič autobusů - linkový. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: řízení autobusu, odbavování cestujících, kontrola techn. stavu vozidla, platný ŘP D, platný profesní průkaz, možnost příspěvku na rozšíření) praxe vítána,, vhodné pro zájemce z Tábora, Bechyně, Opařan, Jistebnice, Mladé Vožice a z přilehlého okolí, zaměstnanecké jízdné pro rodinné příslušníky, příspěvek na penzijní připojištění, sociální fond, nepravidelně i práce v so + ne. Pracoviště: Comett plus, spol. s r.o., Chýnovská, č.p. 2115, 390 02 Tábor 2. Informace: Marie Frýbortová, +420 381 485 219,737 262 235.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 18 000 Kč

Řidiči tahačů řidič tahačů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadujeme ŘO sk. CE + profesní průkaz, profesní školení, digitální kartu do tachografu, psychologické vyšetření, zvýhodněné jízdné pro rodinné příslušníky, příspěvek na penzijní připojištění, sociální fond. Pracoviště: Comett plus, spol. s r.o., Chýnovská, č.p. 2115, 390 02 Tábor 2. Informace: Marie Frýbortová, +420 381 485 219,737 262 235.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zloděj se pokusil vloupat do dodávky

Ilustrační foto.

Vandal posprejoval železniční vagon

Kauza Marley: Rozsudek není

Prachatice - Prachatický soudce chce vědět od znalce více o zranění psa.

Neznámí řidiči poškodili stojící auta

Tábor – Policisté žádají veřejnost o pomoc při šetření dopravních nehod, které se staly v tomto týdnu v Táboře.

AKTUALIZUJEME

U Zbytin havaroval další motorkář

Jižní Čechy - Od sobotního rána řeší policisté několik havárií motocyklistů.

Kolony u mostů zatím nehrozí, protože auta jezdí po objížďce

Českokrumlovsko – Celé léto by měla trvat oprava mostu u tzv. dřevoskladu za Větřním na silnici II/160 směrem na Rožmberk nad Vltavou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT