Oproti minulým rokům cena jablek výrazně stoupla. Není výjimkou taxa okolo třiceti korun za kilogram a dostane–li se na dvacet, jedná se většinou o akční zboží.
Přitom jablka jsou ovocem, které na rozdíl od pomerančů nebo banánů patří k domácím.
Podle Českého statistického úřadu byla průměrná cena konzumních jablek v 15. týdnu 25,62 korun, čímž se přiblížila ceně pomerančů s průměrnou sazbou 25,94 korun.
„Ceny jablek se zvyšují, je to z důvodů, že starých je málo a nová jablka budou až v srpnu nebo září. Předpokládá se, že i v té době budou ceny vyšší, protože byly mrazíky, které zničily úrodu na Slovensku a částečně i v Polsku. Proto se očekává, že jablek nebude tolik, aby se pokryla poptávka zákazníků. Konkrétní ceny ukáže trh,“ vysvětlila tisková mluvčí společnosti Tesco Jana Matoušková.
Na Táborsku, na rozdíl od jiných částí republiky, jablkům mráz tolik neublížil.
„Odešly třešně, višně, ale jablka by měla být. Zásobujeme školy a nemocnice. Ceny odhaduji jako loni,“ uvedl ovocnář ze Školního statku v Táboře–Měšicích Karel Čulík, který se stará od 1800 stromů. A ještě naznačil, že v sezoně by se měla cena dostat na osm až dvanáct, maximálně patnáct korun. Při nákupu po celých bednách mohou v Měšicích získat jablka kromě obchodníků i občané. Jenže často se na statek obracejí samozásobitelé v době, kdy se ani tady moc neurodí.
Česká republika se spotřebou jablek vede. „Mají značný zdravotní význam. Obsahují cukry, ovocné kyseliny, minerální látky, pektiny, třísloviny, celulózu a v čerstvém stavu i enzymy urychlující trávení. V Evropě jsou jablka spolu s citrusy nejkonzumovanějším ovocným druhem. Ze zemí EU je nejvyšší spotřeba jablek v ČR a v Polsku, kde dosahuje 24 kilogramů za rok na osobu. Průměr EU je je přitom osmnáct kilogramů,“ uvedl Martin Ludvík z Ovocnářské unie.