Letošní rok začínal úřad práce s 3791 jménem v registru nezaměstnaných. Po deseti měsících mu jich zůstalo 2532. Od začátku roku tak ze systému ubylo 1259 jmen. Ani toto číslo však nenasytilo potřeby firem. Ředitel úřadu Pavel Kaczor upřesnil, že ne každý od nich zamířil do práce.

Říjen ve statistikáchmíra nezaměstnanosti
Chýnovsko: 2,8 %
Veselsko 3,0 %
Mladovožicko 3,4 %
Jistebnicko 3,6 %
Bechyňsko 3,7 %
Soběslavsko 3,8 %
Táborsko 3,9 %

„Drtivá většina, zhruba 90 procent, práci skutečně našla, zbylých deset procent lidí jsme ale museli z evidence sankčně vyřadit, protože s námi nespolupracovali a práci odmítali,“ vysvětlil.

Trvalý hlad je po dělnících do výroby nebo řidičích. Rehana Ježková z Tábora například pro svou dílnu shání švadlenu. Naráží na problém stejně jako jiní, kdo potřebují zaměstnat šikovné řemeslníky.

„Protože já navíc potřebuju švadlenu, která tu práci umí. Ještě nejsme tak velcí, abychom si ji mohli sami zaučit. Jenže pro tento obor už nejsou školy, takže nejsou ani absolventi,“ vysvětlila komplikace.

Ilustrační foto
Bechyně se vrací do minulosti: uvaří lidem pivo

Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji
Jindřichův Hradec 1,7 %
Písek 1,9 %
Prachatice 2,1%
České Budějovice 2,3 %
Strakonice 2,8 %
Tábor 3,7%
Český Krumlov 4,1 %
Kraj 2,6 %
ČR 3,6 %

Ke švadleně by ráda do firmy Angel wings přijala i účetní. Nejčastěji hledá a nalézá vhodné adepty pomocí Facebooku.

Zatímco zaměstnavatelé nad nízkou nezaměstnaností zrovna nejásají, ředitel ÚP Pavel Kaczor je při pohledu na 2532 lidí v evidenci spokojený. „Je to výborné podzimní číslo, protože ještě před třemi roky jsme v tuto dobu evidovali bezmála dvojnásobek,“ vysvětlil.

Pro firmy dobrou zprávu ale zatím nemá. Předpokládá totiž, že dramaticky se k nim lidé nepohrnou ani v době mimosezóny. Hladovět tak některé firmy budou i v zimě. Oproti září se jim v říjnu podařilo snížit počet hlášených volných pozic jen o deset, z 2001 na 1991 míst. Některá místa již nepoptávají právě se vstupem do zimního období.

„Statisticky jsou to jen zlomky procenta, takže lze hovořit spíše o stagnaci, kterou lze přisoudit již zmíněnému přibližování mimosezóny. Pokud jde o procentní míru nezaměstnanosti v okrese, ta aktuálně činí 3,7 procenta, přičemž pod hranici čtyř procent jsme se naposledy podívali před 20 lety, což je také zaznamenání hodný fakt,“ upřesnil Pavel Kaczor další aktuální čísla.