S unikátní myšlenkou vybudovat arkádové kapličky přišel místní farář Vít Cíza, který je na hřbitově také pod jednou z maleb pochován. Působil v Albrechticích v letech 1819 až 1854, verše skládal sám, celá hřbitovní zeď dostala lidové malby během pěti let. Po obvodu je jich na 60 kusů.

Nápad podle historických informací vznikl potom, co mu zemřela sestra a matka, obrázkové vikýře jim chtěl věnovat za jejich péči, pak už jen v tradici pokračoval. Sám farář o tom, napsal i zápis do kroniky: "Napadlo mi, bych z cihel ten památník na způsob malé kapličky na ohradě hřbitovní mým zemřelým miláčkům vystavěti dal," zapsal si Cíza. K jeho počínání se přidal místní rychtář a mlynář, a tak v roce 1841 vznikly první tři kapličky s výjevy.

Albrechtice nad Vltavou jsou jihočeskou Vesnicí roku 2022.
Jihočeskou Vesnicí roku se staly Albrechtice n. Vlt. Kraj rozdal i další ceny

Zdobeny byly železnými kříži a figurální malbou patrona zemřelého, kterou vytvořil freskovou technikou malíř František Mikule z Jinína. Celý hřbitov se dočkal v letech 2008 až 2013 rekonstrukce. Vidět ho lze i ve dvou filmech, Jan Cimbura (1941) a Dým bramborové natě (1976).

Jednotlivé obrazy jsou očíslované a před vstupem na hřbitov lze pro přehlednost zhlédnout i plánek s názvy výjevů.