Vernisáž se uskuteční v gotickém sále staré radnice v pátek od 19 hodin, kdy nejen v Táboře začíná Noc v muzeu.

Včera dopoledne začalo rozbalování plátna, které se do Tábora dostalo v šestimetrové dřevěné bedně. V ní byl další obal, a sice válec, na němž se navinuté plátno v gotickém sále týden aklimatizovalo. Celý náklad vážil 400 kilogramů a do muzea ho minulé pondělí dostával jeřáb přes historický balkon radnice.

Pracovníci odborné firmy ho včera rozbalili pod dozorem šéfa restaurátorů Národní galerie Petra Kuthana a napnuli na rám, který úhlopříčně měří 731 centimetrů. Obraz se nejprve ukázal z rubové strany, čímž bylo vidět, kde mistr malíř nakupoval.

„Ta značka palety potvrzuje, že malíř si plátno koupil v Paříži od firmy, která prodávala malířské potřeby. Proto ta paleta ve znaku," poukázal Petr Kuthan na jako by velké razítko z rubu plátna.

Dílo Václava Brožíka z roku 1883 ale nebude jediným kouskem, který v Husitském muzeu připomene 600 let od upálení mistra Jana Husa. Je jím i jeho socha. „Jde o model krásné pískovcové sochy, pomníku Jana Husa podle návrhu Františka Bílka, který stojí v Kolíně na Husově náměstí a měří 11,5 metru. My tady ale máme menší model, který jsme si pro výstavu nechali udělat a už nám v gotickém sále zůstane jako exponát," láká ředitel muzea Jakub Smrčka na výstavu.