Nejen sedmačky Adéla Smržová a Sára Valderemao už se těší na prázdniny. Jejich škola ZŠ Zborovská na Pražském sídlišti totiž uzavřela své brány už včera, tedy o týden dříve než ostatní táborské školy. Pokračuje totiž v rekonstrukci.

„Vyměňujeme tu okna a školu také zateplujeme. Nejrozsáhlejší práce ale čekají naši jídelnu. Tady jsou ještě sklopanely, které obsahují azbest. Proto v jídelně zůstane jen strop a podlahy, stěny zbouráme a postavíme nové. Šestá základka je vlastně rekonstruována po 50 letech," vysvětlil ředitel školy Petr Vašíček, proč propustil žáky na prázdniny dříve.

Kdy dostanou vysvědčení:ZŠ Veselí n./L., Čsla. 24. 6.
ZŠ Veselí, Blatské sídl. 26. 6.
ZŠ Husova, Tábor 26. 6.
ZŠ Komen., Soběslav 26.6.
ZŠ Planá nad Lužnicí 26. 6.
ZŠ Sezimovo Ústí 26. 6.
Všechny ostatní školy 30.6. 

Pro mnohé rodiče ale delší prázdniny jejich ratolestí přináší starosti s hlídáním. „Budeme se muset s partnerkou střídat ve směnách v práci a v dovolené, což bude trochu komplikované. Zejména o prázdninách. Na poslední týden v červnu pohlídají naši dceru známí, také proto, že ve škole se nebude vařit," říká Ladislav Kučera, tatínek prvňačky Denisy Kotlárové.

Přestože škola oficiálně zahájila prázdniny, rodiče, kteří neseženou pro své ratolesti hlídání, nemusí zoufat. O děti se postará školní družina. Po celý týden tu od osmi do půl druhé připraví náhradní program. Učit už se ale nebude. Rodiče ale musí dětem připravit velkou svačinu, protože v jídelně už začne rekonstrukce.

Tuto šanci ocenila také Petra Ciprová, jejíž syn Vojta už si ze školy přinesl své první vysvědčení v životě. „Velmi vítáme, že Vojta může ještě chodit do družiny. Kdyby tu ta možnost nebyla, asi by musel víc fungovat dědeček a babičky. Hlídání přes prázdniny máme, ale úplně je taky nepokryjeme," říká.

Nové vybavení

Základní škola Zborovská neprojde pouze významnou rekonstrukcí, několik jejích učeben se dočká i nového vybavení.

„Získali jsme milion korun z Regionálního operačního programu Jihozápad. Teď můžeme vybavit učebnu výtvarné výchovy, koupíme nová zařízení do učebny hudební výchovy a postavíme nové školní dílny. Pořídíme také demonstrační stůl a interaktivní tabuli a binokulární lupu do učebny přírodopisu. Binokulární lupa je skvělá v tom, že umožňuje přenášet obraz z mikroskopu přímo na tabuli," vypráví Petr Vašíček.

Jeho škola dostala grant i z Jihočeského kraje. Jednu ze svých čtyř tělocvičen přemění na rehabilitačně posilovací sál, kde budou tatami a regenerační vybavení. Tělocvičnu do budoucna využijí nejen žáci školy, ale i sportovní oddíly fotbalistů a hokejistů.

Autor: Kateřina Šímová