„Máme registraci pod ministerstvem zdravotnictví, a to jako jedna z třiceti firem v republice. Na vyřízení všech potřebných povolení jsme pracovali celý minulý týden, od rána do noci. Hodně nám pomohla intervence krizového štábu Jihočeského kraje,“ uvedl ředitel likérky Josef Nejedlý.

Dezinfekční prostředek se jmenuje Anticovid a likérka ho vyrábí podle receptury Světové zdravotnické organizace. Denaturovaný líh, který je k výrobě potřeba, už si firma může sama vyrábět.

Martin Palus s kolegy testují na koronavirus.
Virus si Jihočeši přivezli z Turecka a Anglie

„Denaturace lihu se provádí za účasti celníků v prostorách, které jsou oddělené od výroby alkoholu. Plánujeme vyrobit pět set až šest set pětilitrových kanystrů dezinfekce denně,“ dodal ředitel.

Do výroby dezinfekce se zapojili především zaměstnanci, kteří do té doby byli doma, například obchodní zástupci.

„Dezinfekční prostředek můžeme dodávat jen organizacím, je určen pro profesionální použití. Přednost mají složky IZS. Máme tady stovky objednávek, především od nemocnic, policie a hasičů,“ dodal Josef Nejedlý.

Poznáte, kdo ze známých Jihočechů se ukrývá, pod rouškou?
KVÍZ DENÍKU: Pod rouškou je Jihočech

Kromě toho firma Fruko-Schulz jindřichohradecké nemocnici za každých osm zakoupených kanystrů daruje dvě balení zdarma. Darem dezinfekci dostal také Hospic sv. Kleofáše.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník