Domů přinesl košík plný drobných houbiček s tmavým kloboučkem, které mnozí houbaři často přehlížení. Devadesát jedna kousků smrže obecného je důkazem, že i v tuto dobu se vyplatí do lesa vyrazit.

"Jde totiž o výbornou houbu, která je u nás srovnávaná s lanýži," upozorňuje houbař, jenž nám přidal i recepty, jak u nich doma smrže připravují.

Zajímavé recepty na smrže:

S rýží:
1 hrnek kulatozrnné rýže
4 lžíce másla
2 hrnky drůbežího vývaru (nebo jiného)
200 g čerstvých smržů
1 středně velká cibule nakrájená na jemno
100 ml sladké smetany
půl lžičky drceného kmínu
půl lžičky sušeného česneku
sůl, bílý pepř, nastrouhaný parmazán nebo gouda
trochu nasekané petrželky

Dvě lžíce másla rozehřejeme, minutku v něm obalíme rýži, přidáme vývar a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme.
Cibulku osmahneme na zbylých dvou lžících másla, přidáme očištěné a nasekané smrže spolu s pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Po pěti minutách podlijeme dvěma lžícemi vody a dusíme do změknutí hub.
Pak přilijeme smetanu, krátce zredukujeme. Houbovou směs vmícháme do hotové rýže a přisypeme petrželovou nať.
Na talíři posypeme parmazánem.

Dušené smrže:
600 – 700 g smrže obecného
40 g másla
1 větší cibule
1 dl sladké smetany
10 g hladké mouky
sůl, mletý pepř
medvědí česnek nebo zelená petrželka
Na másle lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, nakrájené smrže a podusíme (asi 15-20 min.) Když jsou měkké, zaděláme je smetanou rozmíchanou s moukou, povaříme, osolíme a opepříme.Ozdobíme nasekaným medvědím česnekem. Podáváme s žitným nebo toustovým chlebem.

Směs ze smržů na těstoviny – makarony:
300 g smržů
300 g krájených rajčat (možno z konzervy)
1 cibuli
olej nebo kousek másla
sůl, pepř, česnek, dobromysl, případně další zelené bylinky.
Smrže očistíme a na větší kousky nakrájíme. Pokrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme pokrájený česnek (asi 1 - 2 stroužky), rajčata, smrže a lehce podusíme. Přidáme koření a bylinky. Hotovou směs podáváme na běžným způsobem uvařených makarónech. Na povrch můžeme nastrouhat trošku tvrdého sýra gouda nebo parmezán.