VESNICE S HOSPODOU

Do první skupiny vesnic, kde hospodu mají, můžeme zařadit Dírnou, která se nachází přibližně deset kilometrů od Soběslavi a čítá přes 400 obyvatel. Jedna z obyvatelek Marie Hanzálková zmiňuje, že hospoda je využívána hlavně v létě. ,,Možnost zajít posedět na „jedno" tu máme, ale já osobně to nevyužívám, nemám potřebu. Co se týká návštěvnosti, tak co vím z doslechu, moc lidí teď v zimě do hospody nechodí. Podle mě proto, že je tu hodně starých obyvatel, kteří v zimě nebo přes týden na pivo nechodí. Zato v létě je možné vidět hodně mladých na zahrádce, a i turistů, co jezdí na Červenou Lhotu," popisuje hospodský život v Dírné.

Restauraci s nabídkou něčeho menšího k snědku, kde si můžete zahrát třeba karty, mají co do počtu obyvatel oproti Dírné poloviční Radětice, nacházející se kousek od Bechyně.

V místní hospodě je podle Františka Berana možné potkat všechny věkové skupiny. ,,Je to regulérní hospoda, kde se pořádají i plesy nebo různé oslavy. Můžete zajít jen tak posedět na pivo nebo si třeba zahrát mariáš. K pivu vám přinesou i něco studeného k zakousnutí, třeba utopence. U piva se sejdou všechny věkové skupiny, místní i Pražáci," přibližuje radětické zvyky. Výčep navštěvují i lidé z okolních vesnic, které svoji hospodu nemají. Sám František Beran ale už mezi hosty vidět nebývá.

,,Dřív jsem chodil nejen na pivo, rád jsem hrával i mariáš. Ale teď už není s kým. Navíc já toho moc nevypiju, a abych se převlíkal a šel do hospody jenom kvůli jednomu nebo dvěma pivům, se mi nechce. To si je radši vypiju doma. Takže už tam chodím spíš jen na schůze hasičů," vysvětluje, proč na pivo nechodí.

OBCE BEZ HOSPODY

Do takové můžeme zařadit ještě menší Jedlany. Absence hospody ale například Květuši Koulové připadá vzhledem k malému počtu obyvatel logická. „Hospodu, kam by si denně mohl člověk zajít na pivo, tady nemáme. Upřímně by to podle mě bylo i zbytečné, protože mladých lidí, kteří by tu možnost využili, je u nás málo, je tu nějakých pět rodin, kde jsou lidi do 40 let. A zbytek, tak 75 procent obyvatel jsou důchodci nebo víkendoví a sezonní obyvatelé, kteří taky tu potřebu zajít na pivo nemají," zamýšlí se místní obyvatelka. Kdysi hospodu měli, jak obecní, tak později i soukromou, ale právě pro malý zájem ji zavřeli.

HOSPODA NENÍ, ALE ZAJÍT NA TOČENÉ JDE

V poslední skupině vesnic se nachází ty, které regulérní hospodu ani restauraci nemají, přesto však několik dní v týdnu lze navštívit většinou hasičské klubovny, ve kterých vám pivo načepují. Mezi takové se řadí například Nedvědice, Pohnání nebo Lžín. Ve Lžíně funguje hasičská klubovna, která je pro tyto účely otevřená v pátek, sobotu a neděli. Pravidelně ji navštěvuje

i Jiřina Sekyrová, která místo chválí zejména jako příjemné zázemí pro setkávání se sousedy. ,,Hasičská klubovna je v budově bývalé prodejny, kde se schází staří i mladí. Kluci hasiči si tam sami obsluhují, mají pivo i cigarety a pak vždycky někdo donese nějakou pochoutku a udělá se posezení. Hraje se i na harmoniku, je to výborný," pochvaluje si vesnickou soudržnost.

Klára Hejdová