Město Veselí nad Lužnicí školku vybudovalo v místní části Horusice za téměř 30 milionů korun z dlouho chátrající budovy bývalé obecní školy. Město reagovalo zejména na hlasy starostů z okolních obcí, že nemají kam umísťovat děti. Ve Veselí nad Lužnicí jsou sice tři mateřské školy, ty však musí ročně z kapacitních důvodů odmítnout desítky žádostí. Navíc je pro rodiče okolních obcí a místních částí dojíždění do centra Veselí nad Lužnicí problematické.

„Je to krásná jednotřídní školka s nádhernou zahradou, v blízkosti je rybníček. Kapacita je 22 míst, aktuálně máme přihlášeno dvanáct dětí, stále jsou tak volná místa. Můžeme k nám vzít i děti mladší tří let,“ uvedla Zdeňka Míková, ředitelka Mateřské školy U Zastávky ve Veselí nad Lužnicí, pod níž bude nová horusická školka spadat. „Zvu tak všechny rodiče, aby si k nám tuto sobotu přišli školku prohlédnout, od 9 do 11 hodin máme den otevřených dveří,“ dodala ředitelka. O děti se v nové školce budou starat dvě pedagogické pracovnice.

V horním patře budovy navíc vznikl sál pro společenské vyžití místních. Budou se tu konat volby, setkání seniorů, oslavy, besídky, cvičení a další podobné aktivity.

Barbora Benešová