Je to přesně rok, kdy Jordán přestal být staveništěm a znovu se stal nádrží, kterou lidé využívají ke koupání. Prognózy nelhaly: stav bez sinic nečekejte. Navíc málo vody obnažuje bahnité břehy. „Pochopitelně v Jordánu jsou a teď je otázkou, jak se přemnoží. Už nyní můžeme pozorovat, že v některých místech k jejich přemnožení dochází. Tam, kde voda stojí, kvete," potvrdil ekolog Vladimír Říha, který Jordán monitoruje. Upozorňuje, že jakmile nastoupí další tropy, sinice ještě více ožijí.

Kontrola vody:
• Krajská hygienická stanice kontroluje kvalitu vody jen na některých místech, o kterých rozhoduje vyhláška ministerstva zdravotnictví. V jižních Čechách jde o 11 míst, mezi nimi je i přírodní biotop v Sezimově Ústí.

Letošní extrémní sucho neprospívá žádnému vodnímu zdroji, natož Jordánu, v jehož povodí zatím nedošlo k zásadní změně, která by kvalitu vody výrazně zlepšila. Navíc nepatří mezi oficiální koupaliště, a proto se tu lidé koupají na vlastní riziko.

I na dalších rybnících a řekách se sucho podepisuje, jejich hladiny stále klesají. To potvrzuje i hydroložka z Českého hydrometeorologického ústavu Kateřina Štěrbová. „Vody v Lužnici stále pomalu ubývá. Minulý týden sice trochu zapršelo, ale šlo spíše o prudký bouřkový déšť, který jen odteče, takže nemá šanci nějak výrazně zvednout hladiny toků. Lužnice se stále pohybuje na historickém minimu," upozornila.

A příští týden nezaprší. Naopak, přijde další vlna veder. Krajská hygienická stanice proto pravidelně informuje všechny natěšené plavce o kvalitě vody na koupalištích. „Vodu kontrolujeme jednou za 14 dní a výsledky vždy zveřejňujeme na našem webu," říká Hana Dufková z odboru hygieny obecné a komunální. 

Pravidelné kontroly se ale podle Hany Dufkové týkají pouze vybraných toků, které určuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Ty se mohou během let obměňovat. Všechna místa ke koupání proto v internetové tabulce nenajdete. Letos se voda kontroluje na jedenácti místech, mimo jiné na Orlíku, Lipně, ale i na sezimovoústeckém biotopu, kde vodu čistí přítomné rostliny.

Tady všechna měření zatím vyšla na jedničku, což dokládá nejen tabulka na internetu, ale i slova správce koupaliště, Aleše Přikryla. „Výsledky z kontrol vycházejí od začátku sezony velmi dobře, dokonce se pohybují hluboko pod zákonnými normami," uvedl a dodal, že návštěvníci koupaliště si mohou vyvěšené výsledky prohlédnout přímo v areálu. Lidé často vyhledávají i další zdroje. Mezi oblíbené patří táborský Knížecí rybník nebo veselské pískovny. Ani jedny oficiálně hygienici nesledují. Každý si tak musí sám uvážit, zda se do vody ponoří. 

Z hygienické vyhlášky: Přírodní koupaliště: Jakost vody pro koupání posuzuje Krajská hygienická stanice podle vyhlášky č. 238/2011Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity venkovních hracích ploch. Kontrolu kvality vody zajišťuje provozovatel. Výsledky kontroly kvality vody jsou zveřejňovány na webových stránkách KHS.
Plochy vhodné ke koupání dle § 6d, zákona č. 258/2000 Sb.: Obdobně musí zajišťovat kontrolu vody osoba, která sice není provozovatelem ale provozuje např. tělovýchovná sportovní zařízení, nebo provozuje hostinskou činnost v souvislosti s povrchovými vodami (ubytovací služby, kempy, chatové osady apod.) a v nabídkách svých služeb spotřebiteli nebo v reklamě nabízí možnost koupání. Jakost vody pro koupání posuzuje Krajská hygienická stanice podle vyhlášky č. 238/2011Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity venkovních hracích ploch. Výsledky kontroly kvality vody jsou zveřejňovány na webových stránkách KHS.

Vodáci se nevzdávají

Přestože bechyňským měřicím bodem na Lužnici proteče podle Kateřiny Štěrbové 2,5 metru krychlového za sekundu a výška hladiny dosahuje pouhých 77 centimetrů, vodáky to neodrazuje. Alespoň ne ty, které jsme včera zastihli u táborské Harrachovky.
„Přijeli jsme sem před hodinou a až dorazí zbytek skupiny, půjdeme vodu vyzkoušet," říká Jiří Hála z Prahy, který se s dalšími 13 kamarády pokusí „suchou" Lužnici pokořit, „Když nebude sjízdná, bude alespoň schůdná. Zakotvíme u kamarádovy chaty a popijeme," směje se zkušený vodák, který se plavil už i po Vltavě a Otavě.

Kateřina Šímová