V souboji s pěti dalšími týmy jim pomohly zvítězit nejen jejich chytré hlavy, ale také rychlost, komunikace a především soustředění. „První úkoly nám zasílali hasiči do školy a dívky je plnily postupně. Zadání úkolů byla leckdy docela složitá, hasiči se ptali například na únikové cesty ze školy nebo na umístění hasičských přístrojů.

Kromě toho soutěžící museli například navrhnout a vytvořit pro svůj tým vlajku nebo vymyslet na téma hasiči komiks. Holky to neměly vůbec lehké," přiblížila první etapu soutěže učitelka Dagmar Šťastná, která tým do Českých Budějovic doprovázela na skutečný souboj.

V sídle hasičů však na soutěžící čekaly i složitější úkoly. Žáci základních škol si na čas vyzkoušeli, jak od ohlášení požáru přes lokalizaci, až po hašení vypadá opravdový požární zásah. Zápolili s hadicemi při plnění vodního válce, prolézali cvičebním polygonem, určovali příčiny požáru a naučili se, jak se správně píše tisková zpráva pro média.

Nejstarší členka hasiček z Plané Naďa Benešová měla problém jenom na polygonu, což je klec, v níž se člověk pohybuje potmě a v cestě na svobodu mu stojí různé překážky. Pro skutečné hasiče slouží jako cvičiště k posilování orientace v zakouřených prostorách. „Tmy se nebojím, s tím jsem problém neměla. Horší byla spíš ta orientace, naslepo je to hodně těžké," líčila obtížnost úkolu patnáctiletá Naďa, která se díky rodině věnuje požárnímu sportu od malička. Pravidelně soutěží za sbor dobrovolných hasičů Zhoř.
„Nejvíc mě ale bavilo určování příčiny požáru. Tam záleželo na přemýšlení a hlavně to bylo zajímavé," popsala s nadšením Naďa Benešová. Dalšího ročníku už se však nezúčastní, protože odchází na střední školu.

„Děti musely vyhlásit poplach jednotce, přičemž si mohly vyzkoušet naše operační středisko. Svezly se i autem a také jsme je nechali vydat tiskovou zprávu," shrnul disciplíny ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš.
Vítězná družstva dostala od hasičů pohár, každý z prvních tří týmů potom medaili a diplom. Následovaly i věcné ceny v podobě upomínkových předmětů hasičů z Českých Budějovic. „Holky se chtějí zúčastnit i příští rok, hodně je to bavilo," uzavřela za kamarádky Naďa Benešová. Dalším týmem z Táborska, který se v soutěži skvěle umístil, byl tým ze Základní školy Malšice. Jeho členové vybojovali šesté místo.

Autor: Veronika Gigalová