„Chlazenou stravu budeme rozvážet každý čtvrtek v týdnu v chladících boxech a v naší nabídce bude šest druhů pokrmů s trvanlivostí dvacet jedna dnů. Stravu bude možné ohřívat v mikrovlnné troubě nebo po vyjmutí z boxu také na plotýnce,“ přiblížil klady chlazené stravy ředitel G – centra Jiří Horecký. Připomenul, že služba je určena pouze klientům pečovatelské služby nebo osobám, které jsou příjemcem příspěvku na péči ve smyslu zákona o sociálních službách.

Pestré menu

„Cena jednoho jídla činí třicet devět korun, jeho dovoz pak osm korun ve městě a jedenáct korun v příměstských částech bez ohledu na počet porcí,“ doplnil Horecký.
Vedoucí pečovatelské služby Renata Kainrathová prozradila, že dodavatelem chlazené stravy je závod Madeta a nabídku zmiňovaných šesti druhů jídel bude možné do budoucna rozšířit, ovšem zřejmě za příplatek. „V nabídce je zatím například moravský vrabec s knedlíkem a zelím, dále bavorský guláš s knedlíkem, španělský ptáček s rýží nebo boloňské špagety. Předběžně máme 41 zájemců z řad klientů,“ konkretizovala menu vedoucí. G – centrum nyní rozváží stravu od pondělí do soboty a chlazená strava může posloužit k nedělnímu obědu, kdy se obědy nerozvážejí. „Klient si může zakoupit jídlo třeba na celý týden a vydrží mu, trvanlivost je 21 dnů,“ uvedla Kainrathová a upozornila, že služba slouží pouze klientům nebo příjemcům příspěvku na sociální péči. „Už nám volali i řadoví občané, ale bohužel to nejde,“ dodala.