Františkov Osada Františkov je součástí Smilových Hor a najdete ji při silnici z Mladé Vožice do sousedního Pacova.

Stojí tu kolem osmnácti stavení a naposledy se ve vesnici k trvalému pobytu hlásilo devatenáct obyvatel. Většina usedlostí a chalup však dnes slouží už jen k rekreačním účelům.

Vesnice Františkov vznikla v roce 1786 na pozemcích zrušeného Nového dvora, který patřil k mladovožickému panství. Vesnici v té době údajně osídlily rodiny vysloužilých vojáku z Německa.

Svůj název Františkov dostala obec na počest tehdejšího majitele panství hraběte Františka Josefa z Kuenburgu.

Přímo Františkovem neprochází žádná turistická značka. Kousek za vsí ve směru na Smilovy Hory se ale můžete napojit na zelenou značku, která vás dovede romantickou krajinou až do Mladé Vožice.

Místní lidé a chalupáři na osadě nejvíce oceňují klid a romantickou okolní přírodu.

„Jako malá holka jsem sem jezdila na prázdniny za babičkou, nyní sem jezdíme s rodinou na chalupu," říká Olga Tichá z Prahy. „V létě tady trávíme většinu času, ale i v jiných ročních obdobích sem rádi a často utíkáme před ruchem velkoměsta," dodává chalupářka. Případné návštěvníky Františkova by nalákala na lesy plné borůvek a hub. „Jinak tu nic není, ale právě to na tomto místě nejvíce obdivujeme," říká Olga Tichá.

Na okraji Františkova ve směru od Vožice minete stejnojmenný chovný rybník když půjdete do města za nákupy nebo do restaurace na oběd. Vožice je z Františkova šest kilometrů. Ještě blíž, jen 2,5 kilometru jsou vzdálené Smilovy Hory. Třetím cílovým místem je Pacov. Autobusové spojení mezi Vožicí a Pacovem ve všední dny zajišťuje celkem šest spojů. Poslední ale z Vožice jede v 15.40 hodin.