Říct o většinovém majiteli FC MAS Táborsko Jiřím Smržovi, že je znepokojen, je hodně slabá káva. Rozčílen je natolik, že mnohé jeho výroky ani nejde publikovat.

Důvod? Výnosy z reklam, které fanoušci vidí kolem stadionu. Podle současných pravidel by je měl dostat ten, komu stadion patří. A to je kámen úrazu, protože inzerenty si hledá sám klub a příjem z reklamy tvoří podstatnou část jeho rozpočtu. Za fotbalisty se na jaře postavila většina zastupitelů a rozhodla, že jejich stadion bezúplatně převezme pod svá křídla město a investuje do něj 15 milionů, aby se v Táboře mohla hrát druhá liga. Takže by zisk z reklamy měl připadnout do městské kasy. 

Prosazení této změny způsobilo na politické scéně rozkol, rozpadla se rada. Boj mimo trávník teď vyvolal 
i první návrh smlouvy, nutné k transakci s majetkem. Odpůrci a příznivci změny vlastníka stadionu mají rozdílný názor i na to, do které kasy mají peníze z reklamy přistát.

Jiří Smrž nevidí důvod, proč by se měla měnit. „Vnímám to jako podraz a nefér jednání od starosty, který říká, že nejde, aby peníze zůstaly klubu. Mám ještě víc plnit městskou kasu, ale to dělat nebudu. Proto zvažuju ukončení svojí činnosti ve fotbale," hrozí Jiří Smrž. Zůstaly by za ním stovky malých a mladých fotbalistů. 
   Starosta Jiří Fišer ale nepreferuje účelové změny pravidel pro jeden subjekt.

„Každá změna pravidel je vždy trošku bolestivá, zejména když se udělá kvůli jednomu klientovi. Kolega František Dědič navrhoval, abychom spíše pravidlu přizpůsobili praxi, která je na zimním stadionu, to znamená, přes tělovýchovná zařízení TZMT," naznačil Jiří Fišer jednu z cest. Společnost TZMT areál provozuje a na základě smlouvy s klubem upřesní podíl rozdělení zisku z reklamy, neboť i její plocha patří do majetku města. V tom případě by se nemusela měnit pravidla.

„Můj postoj ale je, že celé rozhodnutí o převzetí fotbalového stadionu je nešťastné. Kdyby fotbalisté přistoupili na jednání o rozumné jednorázové dotaci, už dávno mohli na stadionu pracovat a zároveň inkasovat peníze z reklam," domnívá se starosta, který pro převod sportoviště do majetku města nehlasoval.
Do zastupitelstva s ním přišel radní Petr Novák z ANO, jenž si mezi zastupiteli, včetně opozičními, domluvil nadpoloviční většinu.

„Takto se to ale bude celé táhnout, protože není odsouhlaseného nic víc, než jen záměr převodu a víme, že většinou patnácti hlasů. Je otázkou, zda těch patnáct hlasů budou mít pokaždé, protože převod bude potřebovat ještě řadu usnesení zastupitelů. To není zdaleka tak jednoduché, jak si navrhovatel pan Novák představoval. Trochu si myslím, že lidi, kteří to myslí dobře, včetně pana Smrže, uvedl v omyl a možná si to ani sám neuvědomil," říká starosta.

Také Jiří Smrž si uvědomuje, že jedno hlasování mu přestavbu stadionu v Kvapilově ulici nezaručuje.
„V klidu dál být nemůžu, nikdy člověk neví, jak se bude hlasovat dál. Ta většina byla křehká, možná to zase prohlasujeme, ale bude to na sílu, což nedělám rád. Mně jde o to, aby podmínky byly férové pro všechny sporty, které svůj areál od města taky mají," oponuje vlastník klubu. 

Co byste si tedy představoval?
Aby se starosta snažil celou věc řešit konstruktivně a peníze z reklamy se dostaly ke sportovcům, pak bych viděl správný směr. Před lety Tábor oddlužil hokejisty čtyřmi miliony, my jsme šesti a půl oddlužili fotbal. Udělali jsme to dobrovolně, protože jsme ho chtěli zachránit a posunout dál. A to už jsem v té době dával desítky tisíc na podporu Táborských slavností. Teď cítím zklamání a ve finále se dozvídám, že nic nejde a ještě mám dávat peníze do městské pokladny? To nebudu.

Výtky snášíte jen na starostu, ale ten nerozhoduje sám.
Starosta je oficiální hlavou města, takže je za to celé odpovědný a on je tedy pro mne partnerem, ale nikdy si neudělal čas ani na naši tiskovku, ani nepřišel na zápas. Z vlastních peněz plnit kasu města nebudu, to se raději na ten fotbal vykašlu. Vždyť bych se nemohl podívat sám sobě do očí.

Odvedete tedy klub jinam?
Nemůžu pro klub hledat zázemí nikde jinde, ale tady bych ho ukončil, byť s těžkým srdcem. Osobně fotbal můžu dělat i jinde, nabídky na to mám.

Soukeník už dál používat nemůžete?
Ten je v rámci profesionálního fotbalu úplně nejhorším stánkem v republice. S vypětím všech sil sice na něm podmínky druholigového fotbalu splníme, ale je to ostuda. I menší města mají stadion ve svém majetku, jen v Táboře se říká, že to nejde. Ale u ostatních sportů jako je cyklokros nebo atletika to jde.

Kdy přeteče váš pohár?
Ten už přetekl, ale k ukončení fotbalu nemám žádný termín, jen mi to vadí. Vždyť fotbal tu dělám 25 let a máme výsledky i v mládeži. Vím, že neexistuje spravedlnost, ale to, co se děje tady, je moc. Je proti logice, aby si sportovci sháněli peníze a dali je městu.