Jeho 12. ročník se uskuteční od února do května a nabídne denně nespočet zážitků nejen spojených s kvalitním vínem a skvělou gastronomií v historickém centru Tábora. Vstupenky jsou v prodeji již od pondělí 11. listopadu a lze jimi opět vyřešit třeba i vánoční dárky.

Letošní novinkou je premiéra třetího dílu filmu Bobule, při níž na Táborský festival vína dorazí herci i producent snímku, vinařství Vican. Nejenže lidé uvidí snímek poprvé, ale potkají se s jeho tvůrci a ochutnají i "filmové" víno z Bobulí.

PESTRÝ PROGRAM PLNÝ NOVINEK

Novinek je podle vyjádření ředitele festivalu, Jiřího Blafky, mnoho. "Velký košt v hotelu Palcát bude jen jeden, zato budou dvě putování za vínem táborskými historickými sklepy a podzemím, protože to vloni návštěvníky opravdu bavilo. První otevřené sklípky se zaměří na nejlepší vína z Dunajovských kopců, což je spolek hvězd jako Volařík, Kadrnka, Mlýnek, Mikrosvín Mikulov či Šebesta. Druhý představí vína z prestižní soutěže Salon vín. Na obou vycházkách ochutnáte nejlepší tuzemská vína," slibuje Jiří Blafka.

Na Velké ochutnávce v sále hotelu Palcát pak návštěvníci 12. ročníku ochutnají vína z vinařstvích, která přijedou úplně poprvé i osvědčené matadory.

NEJEN VÍNO, ALE I JÍDLO

Butiková vinařství pak lidé okoštují na dílčích degustacích, ať už sólově, nebo v kombinaci s pokrmy. Ty uvaří ti nejlepší kuchaři. Festival chystá například napínavý kuchařský duel, v němž se utkají čeští kuchařští olympionici Martin Svatek a Martin Pudil. Kuchaři z Thiru chystají třeba pokrmy na ohni či hravou, zábavní večeři s detektivkou, Terasa Jordán pak připraví asijskou kuchyni či vegetariánskou mánii.

Ani letos nebude chybět večeře s víny a muzikou, a to s moravskou cimbálovou i americkou jazzovou. Vše samozřejmě snoubené s víny. A myslí se i na dětské či nealko degustace s limonádami, nebo vzdělání - sommeliérský kurz pro všechny povede letošní šampion Kamil Prokeš.

SOUČÁSTÍ JE DIVADLO A HUDBA

Návštěvníci nepřijdou ani o kulturní zážitky. Festival zahájí hrou Blaník Divadlo Járy Cimrmana už v únoru. Také další představení potěší milovníky divadla. Na festival se vrací Jaroslav Dušek se všemi Dohodami i besedou a přijede Ondřej Vetchý s hrou Prahy!!! i Petr Nárožný se Simonou Stašovou a hrou Poslední ze žhavých milenců. Hudbou osvěží písničkář Pokáč nebo zpěvák Dan Bárta s Illustratosphere a novou deskou Zvířený prach.

"Každý si u nás přijde na své, jde hlavně o zábavu. Jen jako každý rok doporučuji nakoupit vstupenky na jednotlivé akce včas, menší degustace i otevřené sklepy budou mít kvůli komfortu omezenou kapacitu, tak aby nebyli lidé zklamaní," upozornil ředitel festivalu Jiří Blafka.