Sýry vonící Francií či Holandskem. K nim dobré moravské víno. Další požitkářský večer druhého ročníku Festivalu vína se uskuteční dnes od 20 hodin v Hotelu Dvořák.

Vína vybral a představí táborský sommelier Ladislav Makovec z vinotéky U Černého kocoura a zeleného stromu. Degustace obsahuje ochutnávku šesti druhů francouzských a holandských sýrů, jež bude prezentovat zástupce firmy Cheesy, a k nim přiřazených osm vzorků moravských vín.

„Budou to různé druhy sýrů od tvrdých typu Gouda po měkké omývané. Převažují ty holandské. Návštěvníci dostanou sýry na talířku, ozdobeném ovocem a marmeládou, jež se k vybraným sýrům podává. K sýrům pak připadne osm vzorků vín, z toho ke dvěma sýrům bílé i červené, aby lidé mohli vyzkoušet, co jim více vyhovuje,“ nastínil Makovec.

Sýry budou kravské i například kozí. Víno zajistili nejlepší vinaři, kteří budou následně prezentovat své vzory na hlavním večeru festivalu. „Lenka Havelková z firmy Cheesy bude vyprávět o sýrech. Já povím, proč jsem k nim vybral to a to víno. Budeme experimentovat,“ dodal Makovec.

Vyprodáno, ale…

Začátek degustace je ve 20 hodin a už je vyprodáno. O ochutnávky sýrů však beztak nepřijdete.

„Zájem byl veliký. O ochutnávky sýrů a vín však ti, kteří si včas nestihli zamluvit vstup na páteční degustaci, nepřijdou. Obojí bude možné ochutnat také na hlavním večeru Festivalu vína, který se uskuteční v sobotu 27. března v klubu Milenium,“ upozornil jeden z organizátorů festivalu Jiří Blafka.

Druhý ročník festivalu, který začal minulý týden mistr sommelierství Ivo Dvořák degustacemi doutníků a destilátů, je letos čtrnáctidenní.

V příštím týdnu se tak každý den uskuteční jedna degustace vín ve vinotéce U Černého kocoura a zeleného stromu v Táboře. Prezentovat se budou přední vinaři jako Volařík, Nové Vinařství, Šebesta, Esterka. V pátek se v Hotelu Dvořák bude konat mimořádná procházka gastronomií – snoubení vín a pokrmů s mistrem kuchařem Martinem Svatkem.

Festival vyvrcholí v sobotu 27. března v táborském klubu Milenium, kde bude přehlídka 20 českých a moravských vinařství, vše bude uvádět přední sommelier Branko Černý a návštěvníci nepřijdou ani o ochutnávky sýrů, cimbálovou hudbu i bohatou tombolu.

David Peltán